- Lance Armstrong løy til Oprah

USADA-sjefen Travis Tygart slakter Lance-intervju.

(Dagbladet): Lance Armstrong lovet å fortelle sannheten om sin dopingfortid til da han skulle legge kortene på bordet hos talkshowdronnignen Oprah Winfrey.

Ifølge USADA-sjef Travis Tygart serverte Armstrong i stedet nye løgner rett i ansiktet på Oprah Winfrey, og til millioner av seere.

Tilbakeviser Lance-svar Tygart - sjefen for den amerikanske antidopingkomiteen - er mannen som klarte det ingen andre hadde klart før han:

Å avsløre den sjutallige Tour de France-vinneren Lance Armstrong som en av idrettshistoriens største løgnhalser og bløffmakere.

Etter Armstrongs intervju med Oprah er USADA-sfen blitt intervjuet av det anerkjente dokumentarprogrammet 60 Minutes.

I programmet som sendes i morgen kveld, amerikansk tid, tilbakeviser han flere av svarene Lance Armstrong i godstolen hos Oprah.

- Én til en million I intervjuet hevdet Lance Armstrong blant annet at han var ren da han gjorde comeback i Tour de France i 2009.

Til den påstanden sier Travis Tygart til 60 Minutes:

- Ifølge ekspertvurderinger av blodprøvene til Armstrong fra 2009 og 2010, så er det en til én millions sjanse at endringene i dem har noen annen forklaring enn doping.

- Flammende positive Tygart presiserer videre at Lance Armstrong Armstrong var en storforbruker av EPO, og ikke bare brukte det i små doser, som Lance fortalte til Oprah.

- Han brukte masse EPO. Om vi ser på dopingprøvene fra Tour de France i 1999 så var de flammende positive. Det er de høyeste tall vi noen gang har sett, sier Travis Tygart.

Armstrong bagatelliserte også den omfattende dopingbruken, og hevdet at det ikke var «juks», fordi det var noe man måtte gjøre for å prestere på topp i sykling.

NYE LØGNER: USADA-sjef Travis Tygart hevder at Lance Armstrong ikke fortalte sannheten i intervjuet med Oprah Winfrey. Det forteller han på 60 Minutes i morgen kveld. Foto: Ed Andrieski / AP / NTB Scanpix
NYE LØGNER: USADA-sjef Travis Tygart hevder at Lance Armstrong ikke fortalte sannheten i intervjuet med Oprah Winfrey. Det forteller han på 60 Minutes i morgen kveld. Foto: Ed Andrieski / AP / NTB Scanpix Vis mer

Tygart rister oppgitt på hodet når han blir spurt om det.

- Det er utrolig. Du kan spørre ungene i en hvilken som helst barnehage i hele verden. Selv hver og en av dem vil si at det er å bryte reglene. Ingen redelige utøvere har behov for å slå opp definisjonen på juks. Det er dessuten en hån mot rene utøvere som følger reglene, sier Travis Tygart.

- På en annen planet Til Armstrongs påstand om at dopingprogrammet de fulgte ikke var ekstraordinært, svarer USADA-sjefen slik:

- Det er ganske enkelt ikke sant. Innside-informasjonen de hadde, kunnskapen om hvordan testene fungerte, hva slags tester som ble tatt til enhver tid og innpass på laboratorier. Han var på en helt annen planet enn alle andre utøvere, selv om vi skulle tatt høyde for at alle andre utøvere også hadde hatt tilgang til dopingpreparater.

Tidsfrist for strafferabatt Tygart har også skrevet et brev til Lance Armstrong, hvor han gir eks-syklisten frist til 6. februar med å samarbeide fullt ut i USADAs etterforskning i bytte mot en mulig strafferabatt på livstidsdommen han har fått mot deltagelse i all slags sport.

Armstrong har via en advokat orientert USADA om at han ikke kan innfri tidsfristen, men bedyret at han vil bidra til å «rydde opp i sykling.» Men han føler at det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og verdens antidopingbyrå (WADA) bør føre an i opprydningen.

- FORTALTE IKKE SANNHETEN: Her legger Lance Armstrong kortene på bordet hos Oprah Winfrey. Men det som skulle være intervjuet hvor Armstrong fortalte den fulle sannheten ble, ifølge USADA-sfej Travis Tygart, i stedet en seanse med nye løgner. Foto: AP / NTB Scanpix
- FORTALTE IKKE SANNHETEN: Her legger Lance Armstrong kortene på bordet hos Oprah Winfrey. Men det som skulle være intervjuet hvor Armstrong fortalte den fulle sannheten ble, ifølge USADA-sfej Travis Tygart, i stedet en seanse med nye løgner. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer