JUKS, JUKS, JUKS, JUKS, JUKS, JUKS, JUKS: Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger. Alle gangene var han dopet. Landsmannen Greg LeMond mener Armstrong ville vært sjanseløs på suksess om han ikke var dopet. Foto: NTB Scanpix
JUKS, JUKS, JUKS, JUKS, JUKS, JUKS, JUKS: Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger. Alle gangene var han dopet. Landsmannen Greg LeMond mener Armstrong ville vært sjanseløs på suksess om han ikke var dopet. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Lance Armstrong maks topp 30 uten dopingbruk

- Jeg kjenner hans fysiske kapasitet, sier Greg LeMond.

Den amerikanske sykkellegenden Greg LeMond kler landsmannen Lance Armstrong fullstendig naken som idrettsmann.  

LeMond, som i 1986 ble den første amerikaner til å vinne Tour de France, og som gjentok bedriften i 1989 og 1990, mener Lance Armstrong ikke ville vært rare syklisten, om det ikke var for den omfattende bruken dopingmidler.

- Største bedrageri I et intervju på CNN-programmet Anderson Cooper 360° i går, blir Lance omtalt av Greg LeMond som en bølle som brukte sin «jeg-overlevde-kreft»-historie til å beskytte seg mot alle anklager som ble rettet mot han.

LeMond er ikke i tvil om at Armstrong — som «vant» Tour de France syv år på rad mellom 1999-2005 — står bak idrettshistoriens største bedrageri:

- Jeg kjenner til Armstrongs fysiske kapasitet. Om han hadde vært ren, og alle andre hadde vært rene, så er han en topp 30-utøver som best. Han ville uansett ikke vært i nærheten av topp fem, sier Greg Lemond om mannen som "vant" Tour de France syv år på rad i perioden 1999-2005.

Eneste amerikanske vinner Etter at Armstrong ble fratatt sine syv seier i Touren, er LeMond nå den eneste amerikaner som offisielt har vunnet Tour de France. At faktum LeMond poengterer at han ikke fryder seg over.

Det er ikke første gang Greg LeMond har gått ut mot Lance Armstrong. Så seint som i april var han krass mot Lance på en antidopingkonferanse i Austin, Texas.

Men i det ferske CNN-intervjuet går han enda lenger. LeMond rippet blant annet opp i en bitter krangel mellom han og Lance Armstrong fra 2001, hvor LeMond stilte kritiske spørsmål til Armstrongs tilknytning til Michele Ferrari — legen som er knyttet til flere dopingskandaler.

- Fortjener fengelsstraff På spørsmål fra Anderson Cooper er LeMond også krystallklar på at Lance Armstrong fortjener fengselsstraff for sitt svik.

- Hva synes du bør skje med han nå? spurte Anderson Cooper

SLAKTER LANCE: Greeg LeMond vant Tour de France tre ganger, og er nå eneste amerikaner som offisielt har vunnet det prestisjetunge rittet. Han levner ikke Lance Armstrong mye ære i ferskt tv-intervju. Foto: NTB Scanpix
SLAKTER LANCE: Greeg LeMond vant Tour de France tre ganger, og er nå eneste amerikaner som offisielt har vunnet det prestisjetunge rittet. Han levner ikke Lance Armstrong mye ære i ferskt tv-intervju. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er ikke en idrettslig forbrytelse. Dette er kriminelt.

- Du synes han bør sendes i fengsel?

- Det gjør jeg, ja.

Massive sivile krav Myndighetene droppet en føderal bedragerietterforskning mot Armstrong i fjor, uten noen forklaring.

Men samtidig er det anlagt et sivilt søksmål mot Armstrong, for å ha bedratt US Postal for 40 millioner dollar i sponsorpenger. Anklagene går på at Armstrong, med sitt dopingbruk, brøt sin kontrakt med US Postal, og at de ikke ville ha utbetalt pengene dersom de var klar over at han brukte blodoverføringer og prestasjonsfremmende midler for å bedre prestasjonene på sykkelen.

Det er en av fem føderale og statlige søksmål om bedrageri mot Armstrong siden han la kortene på bordet og innrømmet dopingbruk direkte på tv hos talkshowdronningen Oprah Winfrey i januar.

Leder 1-0 Armstrong og hans kobbel av advokater «leder» likevel 1-0 i rekken av søksmål etter Oprah-intervjuet, etter at en større gruppe bokkjøpere fredag gjorde det kjent at de gir dropper sin felles sak mot syklisten og hans forleggere.

Søksmålet lød på fem millioner dollar, og gikk på at saksøkerne ikke ville kjøpt Armstrongs biografier om de hadde visst at bøkene var basert på løgner.

De valgte å frafalle sitt krav etter at en føderal dommer uttalte at Armstrong var i sin rett til å lyve i bøkene «It?s Not About the Bike» og «Every Seconds Counts».

Ville ha dekket utgifter Lance Armstrong, som kommer til å bli godt kjent i rettsapparatet etter hvert, fikk ikke medhold i kravet om at saksøkerne måtte betale hans egne og forlagenes advokatutgifter.
 
To av de neste søksmålene som venter Armstrong nå er fra forsikringsselskaper som utbetalte store bonuser til Lance for seirene i Tour de France.

FRATATT ALT: Lance Armstrong er fratatt alle sine syv "seirer" i Tour de France. Foto: NTB Scanpix
FRATATT ALT: Lance Armstrong er fratatt alle sine syv "seirer" i Tour de France. Foto: NTB Scanpix Vis mer
INNRØMMET ALT: Lance Armstrong la alle kortene på bordet hos talkshowdronningen Oprah Winfrey i januar. Foto: NTB Scanpix
INNRØMMET ALT: Lance Armstrong la alle kortene på bordet hos talkshowdronningen Oprah Winfrey i januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer