Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkelsirkus

Lance Armstrongs kryptiske dopinganklage mot OL-mesteren fikk svar på direkten. Fra doperen selv

Thomas Dekker står fram som «Luigi». 

INGEN HVEM SOM HELST: Thomas Dekker, her med VM-sølvet fra U23-VM i 2004, innrømmer nå å ha vært den mystiske Luigi i Fuentes-arkivet. <br>Foto: AP/Peter Dejong/ NTB Scanpix
INGEN HVEM SOM HELST: Thomas Dekker, her med VM-sølvet fra U23-VM i 2004, innrømmer nå å ha vært den mystiske Luigi i Fuentes-arkivet.
Foto: AP/Peter Dejong/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For de som har fulgt med i de massive dopingskandalene i sykkelsporten, er dopinglegen Eufemiano Fuentes og den avslørende Operacion Puerto navn som fortsatt er omgitt av mystikk.

Ikke minst fordi mange av de 211 blodposene som er beslaglagt av spansk politi, aldri har blitt koblet til spesifikke navn.

Det er først og fremst syklister som er avslørt, men Fuentes påsto i retten at han også hadde hjulpet utøvere i flere andre idretter med doping.

Og så var det den anonyme rytter 24 i sykkelsamlingen hos Fuentes. Dopinglegen brukte kallenavn på blodposene og i arkivene sine. Rytter 24, «Luigi», har så langt ikke vært avslørt.

KONVERSASJONEN SOM GIR MENING NÅ: Thomas Dekker svarer Armstrong etter Cancellaras OL-gull i sommer. &nbsp;
KONVERSASJONEN SOM GIR MENING NÅ: Thomas Dekker svarer Armstrong etter Cancellaras OL-gull i sommer.   Vis mer

Historien om Luigi

Lenge gikk ryktene i sykkelsirkuset om at det var sveitsiske Fabian Cancellara som var «Luigi». Såpass hardnakkede var ryktene, at da Cancellara vant OL-gull i Rio og laget hans sendte en hastig gratulasjons-tweet ut til verden, reagerte mesterdoperen Lance Armstrong.

«Luigi», tvitret Armstrong som svar på OL-jubelen Trek-Segafredo-laget. Med andre ord en kryptisk anklage om at den sveitsiske OL-mesteren var mannen bak kodenavnet hos dopinglegen Fuentes.

Armstrong bekreftet selv påstanden overfor VG i sommer.

- Det er ikke meg du burde spørre. Spør Botero. Spør Jörg Jaksche. Spør Mancebo. Spør Sevilla. Spør Hamilton. Men selvfølgelig er han Luigi, skrev den sjudobbelte Tour de France-doperen i en epost til avisa, og henviste altså til flere av de da allerede identifiserte Fuentes-kundene.

Innrømmelsen

Men merkelig nok meldte en annen tidligere proffsyklist seg på tvitter-tråden til Trek-Segafredo. Som et svar på Armstrongs Luigi-melding meldte nederlandske Thomas Dekker at det ikke var ham (Wasn't me) med to smileyer bak.

Men meldingen gikk tydeligvis ikke helt hjem hos Armstrong.

Det er først denne uka betydningen virkelig har gått opp for folk flest. Dekker ga ut boka «My Fight» nå, og innrømmer i et intervju med det belgiske magasinet Hume at det er han som er Luigi i Fuentes-papirene, skriver CyclingWeekly.

- Fuentes ga meg det kallenavnet. Det er meg og ingen andre, sier Dekker til Hume.

Armstrong har ikke kommentert Dekkers opplysninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!