Lance ble historisk

Lance Armstrong er historisk i Tour de France. Etter søndagens sjarmøretappe ble han den første rytteren som har vunnet seks år på rad.

Iført gullhjelm, med gull på eikene og «Live Strong» skrevet på sykkelrammen som var lakkert i gull og sort for anledningen, nøt US Postal-rytteren champagnen på den 163 kilometer lange etappen mellom Montereau og Paris.

Etter tre uker på sykkelsetet var han vel vitende om sin egen prestasjon. Nå har han passert legendene Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil og Miguel Indurain med seks sammenlagtseire, og det bare fem år etter at han hadde bekjempet kreft og returnert til sykkelsirkuset. Nå åpner han også for å prøve seg på en sjuende seier neste år.

- Tour de France er det vakreste rittet i verden. For meg, for sykling, laget mitt, for min nye sponsor, kan jeg ikke tenke meg å ikke ta et nytt år med Tour de France.

- Vi får se, sa Armstrong til fransk TV.

I løpet av årets ritt har den råsterke amerikaneren vunnet fem etapper og ingen har vært i nærheten av å slå ham. Nærmest var tyskeren Andreas Klöden, 6.38 minutter bak, og Ivan Basso på 3. plass, 6.59 minutter etter.

På tourens siste etappe er det en uskreven regel ikke å prøve å ta den gule ledertrøya, og verken Klöden eller Basso gjorde noe forsøk på å stikke av. Det gjorde imidlertid Filippo Simeoni tre ganger.

Armstrong og Simeoni er bitre rivaler etter flere krasse uttalelser fra begge hold og Simeoni vil anlegge sak mot Armstrong. Belgieren Tom Boonen tok sin annen etappeseier i årets ritt da han krysset målstreken på Champs-Élysées som førstemann.

Men det er ikke bare Armstrong som har satt nye rekorder. Richard Virenque kapret klatretrøyen for sjuende gang.

Robbie McEwen tok den grønne poengtrøya foran Thor Hushovd, mens Vladimir Karpets var beste ungdomsrytter.

(NTB)

<B>SUVEREN: Lance Armstrong (midten) vinker fra seierspallen. Andreas Kloeden fikk andreplassen mens tredjer best var Ivan Basso. Skuespiller Will Smith applauderer til høyre.