Lance byttet startnummer da han så værmeldinga

Kan gi ham fordel i «internkampen» mot Contador.

TØRT: Lane Armstrong frykter regn, og ville derfor ha et tidlig startnummer. Men her, inne i denne tunellen, vil det uansett være tørt i ettermidag. Foto: AFP
TØRT: Lane Armstrong frykter regn, og ville derfor ha et tidlig startnummer. Men her, inne i denne tunellen, vil det uansett være tørt i ettermidag. Foto: AFPVis mer

||| • Direkte 16.00: Dagbladet.no følger årets første Tour de France-etappe

(Dagbladet.no) Illevarslende værmeldinger førte til at Lance Armstrong skrev seg opp tidlig på startlista, i håp om å unngå glatte Monaco-gater.

Tour de France åpner med en 15,5 kilometer lang tempoetappe i Monaco i ettermiddag, og normalt sett ville Armstrong startet seint sammen med de fleste favorittene. Astana-laget har derimot byttet om på to startnumre, slik at Armstrong og Levi Leipheimer nå starter ganske tidlig.

- Armstrong og Leipheimer ønsket faktisk selv å starte tidlig, selv om dette betyr at de får færre mellomtider å forholde seg til, sier Astana-talsmann Philippe Maertens til Cyclingnews.

Splitter rytterne
Årsaken til dette er en værmelding som truer med regn utover ettermiddagen, noe amerikanerne er svært lite lystne på å utsette seg for.

Derfor starter Armstrong som nummer 18 og Leipheimer som nummer 38. Lagene står fritt til å bytte om på de ni startnummerne de har fått utdelt av Tour-ledelsen.

- Det er også gunstig for oss å splitte de fire rytterne vi har som er gode temposyklister. Da er vi bedre rustet hvis det blir regn, for da kan det hende noen av rytterne våre slipper unna de våte veiene. Men vi vet selvfølgelig ikke om det blir regn engang, sier Maertens.

SIGNERINGSFERD: Lance Armstrong skrev autografer da han møtte fansen i dag tidlig. Foto: AP
SIGNERINGSFERD: Lance Armstrong skrev autografer da han møtte fansen i dag tidlig. Foto: AP Vis mer

I øyeblikket er det varmt og fint vær i Monaco, men det kan slå om raskt - noe Bislett-arrangørene opplevde i går. Et voldsomt regnvær truet en periode arrangementet, men skyene forsvant like fort som de kom - og Bislett Games ble gjennomført.

Like før starten nærmet noen mørke skyer seg middelhavsbyen, så det er mulig Lance får rett - og lurer alle igjen.

Hvis det blir regn i Monaco må rytterne være spesielt varsomme i den siste halvdelen av løypa, som går nedover svingete veier mot havna.

Kapteinstriden
Og skulle det bli regn mot slutten av etappen, altså mens de med seinere startnummer sykler, kan det gi store utslag på tidene for favorittene. Sammenlagtfavoritt og Lance-lagkamerat Alberto Contador starter som nummer 178 - tredje sist.

Denne uka har mange ment mye om rollefordelingen i Astana-laget. Teamsjef Johan Bruyneel fastlo derimot så seint som i går at det er Contador som er lagkaptein, og at resten av laget må finne seg i år kjøre for ham.

Lance Armstrong har vunnet Tour de France sju ganger, men ekspertene tror det vil bli for tøft for ham å vinne igjen - fire år etter at han sist delok i treukersrittet. Armstrong selv sier han er komfortabel med rollen som hjelperytter, men i intervjuene skinner det ofte gjennom at han er forberedt på at rollene raskt kan endres.

I et intervju med Eurosport sier han at ettermiddagens tempo kan få avgjørende betydning for rollefordelingen i laget. I ytterste fall kan Armstrong være kaptein i morgen - hvis Contador havner langt bak.

- Vi vil vite mer på lørdag, for dette er ikke en kort, flat prolog, slik det pleier å være i Tour de France. Det er nok høydeforskjell i løpet av løypa til at det kan bli store tidsforskjeller, sier Lance.

Men det skal en del til - som uhell på glatte veier - for at Contador skal bli hektet av i dag. Spanjolen er nemlig en av favorittene også til å vinne åpningsetappen.

Her blir tempoetappen avgjort: Thor Hushovd forteller om de avgjørende partiene

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 829825085


Varnish cache server