- Lance er ikke for gammel

Men Bjarne Riis mener Contador må være sjefen.

HJELPERYTTEREN OG HANS SJEF: Lance Armstrong må i år finne seg i å være hjelperytter for Alberto Contador Foto: AFP
HJELPERYTTEREN OG HANS SJEF: Lance Armstrong må i år finne seg i å være hjelperytter for Alberto Contador Foto: AFPVis mer

|||MONTE CARLO (Dagbladet.no): Ikke før har selveste Tour de France-sjefen Christian Prudhomme blandet seg opp i diskusjonen om hvem som skal være sjef av den sjudobbelte vinner Lance Armstrong (37) og 2007-vinneren Alberto Contador (26) i Astana-laget, så kommer en ny mann på banen.

For Bjarne Riis er ikke redd for å snakke.

- For meg er det åpenbart at de skal ha én leder. Og det er Contador, sier Riis på ettermiddagens pressekonferanse i Grimaldi Forum på havna i Monte Carlo.

Kurt Asle Arvesens sjef i Team Saxo Bank understreker riktignok at det er Johan Bruyneel - og ikke ham skal bestemme nettopp det.

- Morsomt
- Men i min verden er det slik. Contador er det mest realistiske håpet. Jeg kan ikke tenke meg at det blir noe annet. Men hvis det ikke blir slik, så skal det bli morsomt å følge Astana, sier Riis.

Dansken sitter og smiler mens spørsmålene hagler på den meget godt besøkte pressekonferansen to dager før åpningsdagen i Tour de France. Riis vet at Lance Armstrong er godt stoff.

- Så du mener Lance er for gammel til å vinne Touren? smeller det kjapt fra salen.

TOR IKKE Å LANCE: Saxi Bank-sjef Bjarne Riis mener Lance Armstrong ikke vil ha noen sjanse i fjellene. Til høyre Kurt Asle Arvesen. Foto: ARNT E. FOLVIK
TOR IKKE Å LANCE: Saxi Bank-sjef Bjarne Riis mener Lance Armstrong ikke vil ha noen sjanse i fjellene. Til høyre Kurt Asle Arvesen. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- He-he. Nei, Lance er ikke for gammel. Det er fantastisk for sporten at han er tilbake. Jeg respekterer ham - og vi må takke ham. Men at han skal slå Andy og Fränk Schleck og Contador i fjellene. Det tror jeg bare ikke på. Han kommer til å vise at han er god, men ikke så god, mener Riis.

- Men du sier at et lag bare kan ha en leder. Du har jo to i brødrene Schleck, spørres det fra salen?

- Ja, men de er i samme familie, svarer Riis med et glis.

Gir støtte
37 år gamle Armstrong, som la opp etter triumf nummer sju i 2005, viste gryende storform i Giro d'Italias sist måned. På tross av kragebeinsbruddet i mars er det nå det nå flere som tror at han kan være kapabel til å kjempe i toppen i årets Tour.

- Jeg er innstilt på å hjelpe Alberto Contador, dersom det er nødvendig, men når det er sagt, mener jeg meg fullt i stand til å være med å kjempe om min åttende totalseier i Touren. Det er ingen tvil om at jeg kommer til å gi Contador all den støtte og hjelp han trenger, dersom det er mer sannsynlig at han kommer til å vinne Touren enn meg selv, sier Lance til Associated Press.

For Astana-laget er knallsterkt. Og i bakgrunnen lurer definitivt knallsterke Levi Leipheimer (Tour-treer bak Contador i 2007). Kurt Asle Arvesen lanserer gjerne en outsider til i kampen om den gule trøya.

- Fjerdemann er det ingen som har regnet med. Det er vel Andreas Klöden som kommer til å vinne hele greia, sier Arvesen til Dagbladet etter pressetreffet.

Eresfjordingen, som skal kjøre for brødrene Fränk og Andy Schleck i årets Tour, smiler når han sier det.

Men det er ingen tvil om at det er et snev av alvor i tipset.

Legendarisk duell
Lance Armstrong og Alberto Contadors kompaniskap får mange til å trekke paralleller tilbake til en av de mest legendariske duellene i sykkelhistorien.

I 1986 lovet den gamle mester Bernhard Hinault at han skulle kjøre for den nye stjerna, Greg LeMond, etter at han ble reddet av amerikaneren året før. Men etter 12 etapper hadde «Grevlingen» skaffet seg en ledelse på over fem minutter til LeMond. Franskmannen, som hevdet at han bare ønsket å knuse LeMonds rivaler, sprakk i fjellene på neste etappe, og LeMond tok etter hvert over ledelsen. Hånd i hånd syklet de sammen til etappeseier på Alpe d'Huez — og LeMond vant til slutt Tour de France.

Men svært få har noen sinne trodd at femdobbelte mesteren ønsket å slippe til LeMond.

- Det kan skje igjen, mener Arvesen på spørsmål om han tror Armstrong kan havne i en Hinault-rolle.

- At det kan bli gnisninger på laget er det ikke tvil. Men på samme tid så tror jeg Lance er så raus at han vil støtte Contador, sier nordmannen.

• Tour de France starter lørdag med en 15,5 km lang tempoetappe i Monaco.