- Lance er min inspirasjon

Grete Waitz inspireres av Lance Armstrong.

«Like me you\'re a fighter. And you will beat this shit.», skrev sykkelkongen Lance Armstrong i en e-post til Grete Waitz da det i sommer ble kjent at løperdronninga var rammet av kreft.

-  Lance er min inspirasjon og mitt forbilde. Jeg har fått to-tre e-poster fra ham. Han motiverer meg, sier Grete Waitz til Dagbladet.

Diagnose kreft

Grete Waitz vant VM-gull i maraton. Hun vant VM i terrengløp fem ganger. Og ikke minst - New York maraton hele ni ganger. Og selv om hun la opp for mange år siden, sluttet hun aldri å løpe over seks mil i uka. Da hun fikk diagnosen

kreft, så hun hva Tour de France-kongen Lance Armstrong hadde gjort for å bekjempe kreften.

-  Jeg har lest boka hans. Og da jeg leste at han tok med seg en CD-spiller på treningstur og sa til seg selv at: «Den bakken skal jeg opp». Sånn tenker jeg også, forteller tidenes kvinnelige langdistanseløper.

-  Det er jo drømmen min, da. Å møte Lance. Jeg har ikke fått det til ennå. Han er jo så opptatt. Du kan ikke fikse et møte du, da? ler hun.

Fysisk aktivitet

-  Hva tenker du om deg sjøl som forbilde?

-  Jeg håper jeg kan motivere andre til fysisk aktivitet - dersom sykdommen tillater det. Det er så mange forskjellige behandlinger. Noen behandles hver uke. Noen hver dag. Det er lite forskning på hva fysisk aktivitet gjør med kreftpasienter. Folk har ringt meg for å spørre. Men jeg er ingen ekspert. Rådet mitt er at du følger magefølelsen og ikke presser deg mer enn det som er forsvarlig, sier Grete.

Løper for Grete

Mandag kveld landet hun i New York. Fram til søndagens New York Maraton skal hun gjennom et hektisk program i byen som aldri glemmer Grete Waitz. Hun skal blant annet motta en ærespris fra magasinet «Runners World». I går besøkte hun skolebarn fra belastede områder i Bronx, Harlem og Brooklyn.

Og så skal hun være kaptein for «Fred\'s team». Oppkalt etter New York Maraton-grunnleggeren og Gretes nære venn Fred Lebow. Amerikaneren døde i 1994 av en kreftsvulst på hjernen. 1992 løp han de 42 kilometerne sammen med Grete Waitz i hennes siste New York Marathon. I år skal nærmere 700 løpere stille til start for å samle inn penger til kreftsaken.

20 millioner

-  Inngangsbilletten for å være med på laget er å samle inn 15 000 kroner. Jeg har snakket med en som har samlet inn 300 000 kroner alene. Totalt vil vi gi over 20 millioner kroner til kreftsaken. Helt utrolig, sier en oppglødd Grete.

De 700 vil også hylle deres kreftsyke lagkaptein ved å løpe med T-skjorter med påskriften: «Running for Grete».

Neste år blir de ikke alene.

-  Målet er å gjennomføre maraton neste år. I New York, selvfølgelig. Jeg kan ikke sette meg ned og gjøre ingen ting, sier Grete.

10 km i motbakke

Hun forteller til Dagbladet at hun ikke ønsker å «vrenge sjela» til offentligheten. Derfor har hun bare fortalt at hun har kreft - og ikke hvilken type kreft hun har.

-  Beskjeden var tøff å få. Men jeg har akseptert den. Det verste du kan gjøre er å si at du er utrolig syk. Jeg kan ikke være noe annet enn optimist, sier Grete som legger ned solide økter med trening mens hun er under cellegiftbehandling.

-  Jeg går drøye 10 km i motbakke på tredemølle hver dag. Det er bra nok trening. Det er ikke vits å presse mer når jeg er under behandling, forteller Grete.

Treningsmengden forbløffer legene.

-  De synes jeg er i overraskende god form. Legene skjønner ikke at jeg orker. Jeg føler meg i fin form til å være kreftpasient. Jeg får noe igjen for alle de milene jeg har lagt ned gjennom livet, sier Grete.

-  Bare vært uheldig

På 70- og 80-tallet ble hun selve symbolet på en sunn og aktiv livsstil. Ikke bare i Norge, men også i USA. Derfor ser hun også det paradoksale i at nettopp hun ble rammet av en alvorlig sykdom.

-  Jeg tror at uansett hvilken sykdom en har, så stiller en sterkere hvis en trener. Mosjon og riktig kosthold reduserer risikoen for å bli syk. Men jeg skjønner folk som sier «Jøss - når Grete Waitz blir syk. Hva hjelper det da å trimme?»

-  Jeg har bare vært uheldig, sier Grete Waitz til Dagbladet.

HENTER INSPIRASJON: Kreftsyke Grete Waitz henter inspirasjonen til å løpe maraton hos Lance Armstrong.
STØTTER: Sykkelesset Lance Armstrong har vært til god hjelp for Grete Waitz.