FINN SYV FEIL: Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger, men har blitt strippet for titlene sine av USADA og UCI. Sunday Times-journalisten David Walsh er en av få som alltid har tvilt på Armstrong. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAU
FINN SYV FEIL: Lance Armstrong vant Tour de France syv ganger, men har blitt strippet for titlene sine av USADA og UCI. Sunday Times-journalisten David Walsh er en av få som alltid har tvilt på Armstrong. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / JOEL SAGET / FRANCK FIFE / PATRICK KOVARICK / MARTIN BUREAUVis mer

Lance kalte ham «det lille jævla trollet» og fikk ham fryst ut

Uredde David Walsh visste det alle andre ikke ville vite noe om.

(Dagbladet): The Sunday Times-journalisten David Walsh er ikke den eneste som alltid har tvilt på Lance Armstrong, men han er en av de få som virkelig har ropt høyt om amerikanerens omfattende dopingbruk

Da Armstrong vant sin første Tour de France-seier i 1999 skrev Walsh at «I kveld vil jeg ha hendene i lomma, for jeg er ikke sikker på om dette er noe vi bør applaudere», men omverdenen lyttet ikke.

Drevet av sinne I en Sports Illustrated-spalte beskriver Walsh sitt første møte med Armstrong i 1993. Walsh ble imponert av den aggressive og talentfulle Texas-gutten.

- Fysisk er jeg ikke mer begavet enn andre ryttere, men jeg har et driv, et sinne. Jeg er på sykkelen og går inn i et slags sinne der jeg bare skriker i fem sekunder. Jeg rister som besatt, og øynene står ut. Jeg banner, jeg svetter litt til og hjertet slår 200 ganger i minuttet, fortalte Armstrong til Walsh.

Men da Armstrong vant Tour de France for første gang i 1999 - etter å ha beseiret testikkelkreften han ble diagnostisert med i 1996 - skjønte Walsh at Armstrong var dopet, blant annet etter å ha sett hvordan Chistophe Bassons ble behandlet av Armstrong, skriver Walsh i artikkelen.

Basson var en av få som takket nei til doping, og skrev i sin avisspalte i Le Parisien at det ikke var mulig å være blant de ti beste bare på «vann og cola». Basson ble så godt som mobbet ut av feltet, og mannen i gult ledet an da Basson til slutt trakk seg etter den 13. etappen.

- En ren rytter ville ikke gjort noe slikt med Bassons slik Armstrong gjorde. Vinneren var ikke det han ga seg ut for å være, skriver Walsh.

Ble ignorert av Lance Etter 1999-touren begynte Walsh og den franske journalisten Pierre Ballester å sette spørsmålstegn ved Armstrong og US Postal. Informasjonen de fant ble til boka L.A. Confidentiel som ble gitt ut i 2004, der blant annet tidligere US Postal-massøse Emma O'Reilly snakker ut om dopkulturen i laget.

Før 2004-utgaven av Tour de France, like etter at boka var publisert, var Walsh på et pressetreff med Lance Armstrong utenfor Liege i Belgia. Da Walsh kom inn i rommet henvendte US Postal-sportssjef Johan Bruyneel seg spydig mot ham:

- Hey, Walsh. Bra jobba, bra jobba.

Walsh skriver at pressen sympatiserte med Armstrong, og at journalistene var redde for å spørre amerikaneren om doping. Etter en stund med det han beskriver som «smiskende spørsmål» spurte en nederlandsk journalist om Armstrong ville kommentere påstandene i boka. Armstrong svarte slik, ifølge Walsh:

- Jeg skal si én ting om boka, spesielt ettersom den kjære forfatteren er her. Slik jeg ser det må ekstraordinære påstander følges opp av ekstraordinære bevis. Walsh og Ballester har arbeidet fire, fem år og de har ikke noen ekstraordinære beviser.

Armstrong nektet å svare på flere spørsmål om boka, og da Walsh rakk opp hånda for å stille et spørsmål ble han ignorert. Walsh skulle reise videre med en engelsk journalist senere den kvelden, men journalisten ga ham beskjed om at han ikke kunne gi ham skyss likevel.

Ifølge Walsh var journalisten redd for å bli nektet tilgang på Armstrong, og ville derfor ikke bli sett i samme bil som ham selv om Walsh hadde vært på reise med journalisten flere ganger tidligere.

«Det lille jævla trollet» Armstrong har siden kalt Walsh «den verste journalisten i verden» og «det lille jævla trollet», skriver Walsh. Armstrong har flere ganger også gått til søksmål mot Walsh, men søksmålene har blitt avvist.

- Å bli saksøkt er litt som å få en Oscar i dette gamet, skriver Walsh.

I et intervju med Press Gazette sier Walsh at han i 2001 ble invitert til et eksklusivt intervju med Armstrong etter at han og Ballester da hadde stilt en rekke spørsmål rundt om i miljøet over tid.

- Han trodde kanskje at hvis jeg fikk et intervju, hvis han var skikkelig hyggelig med meg og ga meg et mann-til-mann-intervju så ville jeg bli like fornøyd som alle andre journalister og bli hans venn. Men jeg hadde ikke lyst til å være vennen hans, for jeg hadde en anelse om hvordan han var og følte at det var flere spørsmål som måtte besvares.

Da Walsh møtte Armstrong på hotellet gikk han rett på sak:

TVILTE PÅ LANCE: I 13 år har David Walsh visst at Lance Armstrong var dopet, men først nå har verden fått øynene opp for det Walsh har snakket høyt om i alle år. Foto: @DavidWalshST / Twitter
TVILTE PÅ LANCE: I 13 år har David Walsh visst at Lance Armstrong var dopet, men først nå har verden fått øynene opp for det Walsh har snakket høyt om i alle år. Foto: @DavidWalshST / Twitter Vis mer

- Jeg tror ikke du er ren, og det er derfor jeg er her. Jeg har spørsmål, og alle spørsmålene jeg har er om doping. Jeg kommer ikke til å spørre deg om sykkel-spørsmål så lenge de ikke har noe med doping å gjøre, sa Walsh til Armstrong.

Kontakter i US Postal-laget har senere fortalt Walsh at Armstrong var «fly forbanna» etter intervjuet.

- Det var åpenbart det siste intervjuet jeg fikk med Armstrong, sier Walsh til Press Gazette.

Her kan du lese hele USADA-rapporten om Lance Armstrong.

HEMMELIGHETENE TIL LANCE: Boka til Walsh og Pierre Ballester innehold intervjuer med tidligere US Postal-massøse Emma O'Reilly som fortalte om doping til både Lance og andre på laget. Foto: Wikipedia.
HEMMELIGHETENE TIL LANCE: Boka til Walsh og Pierre Ballester innehold intervjuer med tidligere US Postal-massøse Emma O'Reilly som fortalte om doping til både Lance og andre på laget. Foto: Wikipedia. Vis mer