Lance klar for dødsetappen

I dag kan Lance Armstrong avgjøre hele Tour de France, i fjellene der vennen Fabio Casartelli stupte i døden for ti år siden.

Heller ikke i går maktet noen av de argeste utfordrerne å ta inn sekunder på jernmannen fra Dallas. Nærmest var Ivan Basso, som kom inn på Armstrongs bakhjul. Duoen ble nummer to og tre, slått av Georg Totschnig.

Basso prøvde seg, det samme gjorde Jan Ullrich - men Lance var, er og blir best. Så langt.

For i dag kommer Tourens siste verstingetappe, av mange kalt den tøffeste av dem alle. Løypeprofilen ser ut som et landskapsbilde av seks svære pyramider. Det betyr stupbratte klatringer og ekstreme utforkjøringer - altså en etappe der alt kan skje.

Ingen vet det bedre enn Lance, som innrømmer at også han gjennomgår tøffe dager:

-  Den ekstreme varmen (nærmere 40 grader), lengden på etappen - alt gjorde dette til en hard dag. En svært hard dag, sier Armstrong etter innkomsten i går.

Spesiell dag

Etappen i dag blir spesiell for Lance. For ti år siden var Armstrong kaptein for Motorola da tragedien skjedde:

Lagkameraten Fabio Casartelli var med i et stygt velt på vei ned fra den første stigninga. Tre av de seks som falt, kommer seg opp og syklet videre. To blir fraktet bort i ambulanse. Men italienske Casartelli er livløs. Gjenopplivingsforsøkene i helikopteret hjalp ikke.

KONGEN: Den seksdobbelte Tour de France-vinneren Lance Armstrong kontrollerte det meste på den 15. etappen, til tross for mye klatring og vold   som varme. Foto: Scanpix
KONGEN: Den seksdobbelte Tour de France-vinneren Lance Armstrong kontrollerte det meste på den 15. etappen, til tross for mye klatring og vold som varme. Foto: Scanpix Vis mer

-  Hjertet stoppet tre ganger under transporten, og legene klarte ikke å redde ham. Forferdelig for italiensk sykkelsport og for Tour de France, offentliggjorde en beveget løpsdirektør Jean-Marie LeBlanc seinere samme kveld.

Minnes Fabio

Det er ventet at rytterne, med Lance i spissen, kommer til å gjennomføre en spesiell markering på dagens etappe.

Da etappen gikk forbi minnesmerket Portet d\'Aspet i 2001, klarte Lance Armstrong å spurtslå Laurent Jalabert - og ta over trøya. Etterpå dedikerte han etappeseieren til sin avdøde venn:

-  Det var godt å vinne, men det spesielle for meg i dag var tanken på Fabio. Jeg vant for ham, sa Lance.

-  Det var tøft, spesielt idet vi passerte minnesmerket, sa amerikaneren, som sendte slengkyss mot himmelen ved målpassering den dagen - som en gest til den tredje syklisten som har dødd i Tour de France.

Siste sjanse

I morgen er det hviledag, og på tirsdag forlates Pyreneene. Deretter kommer de tre mellomharde etappene som blir så viktige i duellen Hushovd- O\'Grady.

Dersom Jan Ullrich, Ivan Basso eller Mickael Rasmussen skal ta inn forspranget til den gulkledde, må de høyst trolig ha en maksimal dag i dag - og da kan det fort bli avstander.

En god porsjon flaks må nok også til.