Lance knuste alle

Lance Armstrong utklasset de hardeste konkurrentene i sammendraget. Kun David Zabriskie ble for sterk - men det var kanskje med vilje?

NOIRMOUTIER/OSLO (Dagbladet.no): Det ble David Zabriskies dag i Tour de France under den første etappen. Amerikaneren som kjører for det danske teamet CSC vant etappen to sekunder foran storfavoritten Lance Armstrong og satte på toppen av det hele ny fartsrekord.

Aldri før har noen kjørt raskere enn 54,68 km/t på en kort tempoetappe i verdens mest prestisjetunge sykkelritt.

Lance Armstrong gjorde nok likevel det beste løpet. Det var langt mer vind da den regjerende mesteren raste gjennom løypa enn da landsmannen Zabriskie kjørte. På toppen av det hele fikk Lance inn et viktig psykologisk stikk til erkekonkurrenten Jan Ulrich. Lance startet ett minutt bak Ulrich, men kjørte forbi tyskeren

Dermed har den suverene amerikaneren allerede skaffet seg en luke til sine hardeste konkurrenter. Ivan Basso ligger ett minutt og 26 sekunder bak, mens Ulrich har ett minutt og åtte sekunder å ta igjen.

TV2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen spekulerte i om Lance Armstrong tapte etappen med vilje. Når man har den gule ledertrøya har man ansvar for å dra feltet. Det at Armstrong «slipper» den jobben den første uka, gjør at laget hans er langt mer uthvilt når de tyngre etappene begynner.

For de norske gutta ble det blanda drops i dag. Kurt Asle Arvesen hadde ingen god følelse etter målgang, men endte på en høyst respektabel 28. plass.Thor Hushovd manglet rytme og sprut i tråkket og var sjanseløs på dagens prolog. Mye tyder på at Thor tok det piano da han tidlig skjønte at det uansett ikke ble noen topplassering og poeng i kampen om den grønne trøya.

- Dette var veldig tungt. Jeg prøvde å kjøre, men hadde ikke noe i beina, sier Thor til Dagbladet.no.

Thor gleder seg veldig til løpet begynner på «ordentlig» i morgen.

VINNEREN: David Zabriskie imponerte alle og vant den første etappen av Tour de France. Foto: AP
VINNEREN: David Zabriskie imponerte alle og vant den første etappen av Tour de France. Foto: AP Vis mer

- Landveisritt er noe helt annet, sier en skuffa norsk helt.

I mål endte Thor hele 2 minutter og 58 sekunder bak vinneren Zabriske.

Offisiell resultatliste

I GULT: David Zabirskie tar på seg den gule trøya.
HEI OG HA DET: Lance Armstrong tråkker fra Jan Ulrich som startet ett minutt før i løypa.