- Lance syntes «Livestrong»- tatoveringen min var kul

Ida (25) møtte helten på Radiumhospitalet.

STJERNEMØTE: Ida Rudstaden møtte i dag Lance Armstrong på Radiumhospotalet i Oslo. Foto: Morten Holm / SCANPIX
STJERNEMØTE: Ida Rudstaden møtte i dag Lance Armstrong på Radiumhospotalet i Oslo. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no) Lance Armstrongs maratondøgn i Oslo er nå over. Sykkelkongen har satt kursen mot Irland, etter begivenhetsrike timer i byen for han ble verdensmester for 16 år siden.

Det siste han gjorde før han reiste til Gardermoen var å ta turen innom Radiumhospitalet. Selve grunnen til at han takket ja til å delta i Oslo Grand Prix i går kveld var at han ønsket fokus på kreftsaken.

En av dem han møtte på Radiumhospitalet var Ida Josefine Rudstaden (25), som ble ferdig med kreftbehandlingen i 2006.

- Det var utrolig stort å møte ham, sier Ida Josefine til Dagbladet.

Husker lite
Løten-jenta var blant de heldige som fikk billett til foredraget «The Lance Armstrong Story» i dag tidlig. Hun trodde hun bare skulle på den seansen, men så fikk hun bli med da Armstrong tok turen til sykehuset også.

KREFTFRIE: Både Lance Armstrong, Bjørn Hofflund-Nystad og Ida Rudstaden er kvitt kreften. Foto: Morten Holm / SCANPIX
KREFTFRIE: Både Lance Armstrong, Bjørn Hofflund-Nystad og Ida Rudstaden er kvitt kreften. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Armstrong ble mektig imponert da han så tatoveringen Ida Josefine har rundt høyre håndledd. Millioner verden over går med gule armbånd hvor det er påtrykket «Livestrong» - Ida Josefine tok det litt lenger og tatoverte i stedet slagordet.

- Lance sa han aldri hadde sett det før og han syntes det var kult, forteller hun.

Som svoren sykkelentusiast sitter hun klistret til tv-skjermen under Tour de France hver sommer. Derfor var det veldig minneverdig for henne å få møte helten i formiddag.

- Men jeg husker nesten ikke noe fra møtet eller hva vi snakket om, sier hun og ler.

Kreftforedrag
Lance Armstrong måtte slippe Thor Hushovd under kriteriumsrittet i Oslo sentrum i går kveld, og han endte på en 8. plass i folkefesten som samlet over 50 000 mennesker rundt løypa.

OMVISNING: Lance Armstrong ble vist rundt av Radiumhospitalets klinikksjef Sigbjørn Smeland. Foto: Morten Holm / SCANPIX
OMVISNING: Lance Armstrong ble vist rundt av Radiumhospitalets klinikksjef Sigbjørn Smeland. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Rett etterpå dro han til en VIP-fest på Stratos ved Youngstorget, hvor han koste seg med sykkelkolleger og andre inviterte gjester.

I dag morges rakk han en kjapp frokost før han sto på scenen i Folketeateret. I 35 minutter fortalte han om sjokkbeskjeden han fikk i 1996 og veien tilbake fra kreften.

- Jeg hadde 12 svulster på størrelse med golfballer spredd rundt i kroppen min.

Det gikk ikke lang tid før legene fortalte Lance at kreften hadde spredd seg videre til hjernen og lungene. Spesielt det å måtte gå gjennom en operasjon i hjernen bekymret sykkelesset. Legene forsøkte å berolige ham.

- De sa at det var som Halloween. «Du tar av toppen på gresskaret, skraper ut innholdet og setter på lokket igjen,» fortalte de meg.

FOREDRAGSHOLDER: Lance Armstrong fortalte om veien tilbake fra kreften under et foredrag i Folketeateret i Oslo i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FOREDRAGSHOLDER: Lance Armstrong fortalte om veien tilbake fra kreften under et foredrag i Folketeateret i Oslo i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Ikke rettferdig
Operasjonen gikk bra. Rehabiliteringen gikk utmerket. Resten er stor sykkelhistorie.

- Men det føles ikke rettferdig at jeg står her i dag, 13 år seinere, sju Tour de France-seire seinere - mens det rett nede i gata er ei dame på 36 år som dør av brystkreft.

Når han nå i ettermiddag privatflyr til Irland, er Kurt Asle Arvesen blant dem som får sitte på. Da er det ikke umulig at de to vil prate om neste sesong. Arvesens kontrakt med Saxo Bank går ut etter denne sesongen, og han har ikke skrevet under på en ny avtale.

Armstrong la ikke skjul på sin begeistring for eresfjordingen i går og sier han vil følge med på hva som skjer rundt Arvesen i høst.

- Det er utrolig artig. Vi får prate sammen på flyet, sa Arvesen til Dagbladet i går.

SLÅTT AV HUSHOVD: Thor Hushovd stakk av med seieren i Oslo Grand Prix i går kveld, mens Lance Armstrong måtte nøye seg med en åttendeplass. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SLÅTT AV HUSHOVD: Thor Hushovd stakk av med seieren i Oslo Grand Prix i går kveld, mens Lance Armstrong måtte nøye seg med en åttendeplass. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer