INTERN TRUSSEL? Mikel Landa flyttet seg oppover i sammendraget etter langt brudd på den 13. etappen. REUTERS/Benoit Tessier
INTERN TRUSSEL? Mikel Landa flyttet seg oppover i sammendraget etter langt brudd på den 13. etappen. REUTERS/Benoit TessierVis mer

Tour de France:

- Landa kan vinne Tour de France

Team Sky holder mulighetene oppe etter kaotisk etappe i Pyreneene.

FOIX (procycling.no): Anarki i Pyreneene og harmoni i Team Sky. Sett fra utsiden er det slik vi må oppsummere den 13.etappen i Tour de France.

Etter å ha klatret bedre enn Chris Froome på Peyragudes torsdag, var Mikel Landa nok en gang i front på den eksplosive, 101 kilometer lange etappen til Foix fredag.

Team Sky spilte kortene sine klokt og hadde på et tidspunkt ryttere i alle de tre fremste gruppene idet ruten slynget seg over tre 1.kategoristigninger. Det britiske laget sendte Landa etter Alberto Contador (Trek Segafredo) som angrep på første fjell, col de Latrape.

– Contador var et fint hjul å følge. Han angrep og er en veldig god rytter på disse eksplosive dagene. Jeg fulgte han og vi jobbet veldig bra sammen, sier Landa til procycling.no og resten av pressekorpset ved Team Sky-bussen i Foix.

Baskeren og spanjolen fikk en solid luke ned til sammenlagtleder Fabio Aru (Astana), som lå i gruppen med Froome, Riberto Urán (Cannondale) og Romain Bardet (Ag2r). Landa startet dagen 2:55 bak Aru og på et tidspunkt var ledelsen stor nok til at han kunne ta den gule trøyen.

– Ja, jeg tenkte på (at jeg kunne tatt trøyen), men alltid med forestillingen om at det var veldig vanskelig, innrømmer Landa – som begynte å jobbe med Conador på Col d’Agnes og gjorde en stor jobb i front på de siste 65 kilometerne.

På spørsmål om det var «umulig» eller «ikke tillatt» for han å ta trøyen, svarer Landa kort:

– Det var ikke mulig. Jeg gjorde mitt beste og ga alt jeg hadde.

Flere kort

Mens Froome, Uran, Bardet og Aru fulgte hverandre over dagens tre fjelltopper, klatret Landa i sammendraget. Muriga-klatreren maktet ikke å ta etappen, som ble vunnet av Warren Barguil. Team Sunweb-rytteren ble første franskmann til å vinne på Bastille-dagen siden 2004.

Landa ble nummer fire for andre dag på rad, men fikk likevel utbytte fra etappen ved å flytte seg opp fra sjuende til femteplass sammenlagt. Nå er han bare 1:09 bak Aru og 1:03 bak Froome.

Nicolas Portal, Team Skys sportsdirektør, hadde derfor bare lovord om hvordan rytterne utførte dagens taktikk.

– Målet i dag var ikke å tape tid. Men også prøve å spille kortene vi har. Mikel var supersterk. På en etappe som dette var det viktig å putte de riktige folkene i bruddene. Planen var å putte Kwiato (Michal Kwiatkowski) eller Mikel Nieve i front. Eller, hvis de store gutta gikk til, Mikel Landa. Det gikk som planlagt, sier Portal til procycling.no.

– Etter det var det bare å se hva Froome kunne gjøre på slutten. Vi prøvde ikke å hjelpe noen, bare holde roen. Jeg syns vi bør være veldig fornøyd med dagen, sier franskmannen.

Landas flørt med gul trøye

Sky hadde også Kwiatkowski i et av bruddene. I siste stigning til Mur de Péguère satt polakken i et sterkt mellombrudd med Nairo Quintana og vordende etappevinner Barguil.

Kwiatkowski fulgte imidlertid ikke med da gruppen kom opp til fronten med Landa. Den tidligere verdensmesteren virket å prioriterte annerledes, og slapp seg heller ned til gruppen med Froome, der han bisto med å tette luker frem.

På et tidspunkt satte Kwiatkowski tempo bak, mens Landa desperat forsøkte å holde avstanden oppe i front.

– Den gule trøyen var ikke nødvendigvis målet. Det var bare å skru opp trøkket på de andre favorittene. Det ligger an til å bli et åpent ritt og vi må bruke alle muligheter, sier Kwiatkowski etter etappen.

Landas flørt med den gule trøyen kommer bare 24 timer etter han diskuterte heftig med sportsdirektør Portal på Peyragudes, der 27-åringen overskygget Froome ved å bli nummer fire på etappen, 17 sekunder foran tourens britiske tittelforsvarer.

Landa kritiserte lagets taktikk overfor spansk radio og sa han manglet friheten til å angripe og kjempe for etappeseier. Baskerens plass i hierarkiet virker derfor som en dirrende uro Skys fasade av samhørighet, i noe som kan utvikle seg til å bli en intern rivalisering à la LeMond-Hinault i 1986-touren.

Landa har fra før fått stempelet som uregjerlig og har angivelig ikke funnet seg til rette i laget etter overgangen fra Astana. Han skal etter sigende være klar for å forlate Team Sky etter sesongen.

– I går var jeg også fornøyd. Laget gjorde det veldig bra, sier imidlertid Landa i Foix og legger til:

– Det stemmer at jeg kunne vunnet etappen (til Peyragudes). Men noen gager må man tenke mer på laget enn seg selv. Vi er har for å vinne med Chris, sier Landa diplomatisk.

Kan kjempe om seier

Portal var nok fornøyd med å se en friskere Froome fredag enn torsdag. Den kenyanskfødte briten angrep flere ganger opp siste fjell og var i tillegg svært aggressiv i utforkjøringen ned til mål. Den franske sportsdirektøren nekter imidlertid ikke for at formen Landa viser i denne touren er god nok til kjempe om gult i Paris.

– Ja, han kan kjempe om seier i (touren). Man ser at han er sterkere, supersterk. Vi har fortsatt fokus på «Froomie», men dette har gitt oss flere kort. Vi spilte det riktige kortet i dag og vi krysser fingrene.

Landa er heller ingen Grand Tour-novise. Den tidligere Astana-rytteren har en tredjeplass fra Giro d’Italia og har vunnet kongeetapper i både corsa rosa og Vuelta a España. I år var planen å kjempe om rosa i giroen igjen, men en velt tidlig i rittet spolerte sjansen. Han var likevel sterk nok til å vinne en Dolomitt-etappe i rittets tredje uke.

Landa tråkker imidlertid mer forsiktig foran mikrofonen enn han gjør ute på veien. På spørsmål om han føler seg sterkere enn Froome bruser han ikke med noen fjær.

– Jeg tror ikke det. Han har vunnet touren tre ganger og den beste versjonen av Chris er på vei, smiler baskeren på flytende engelsk.

– Det er en hard uke igjen og en (22.5 kilometer lang) tempo. Og jeg tror han gjør den bedre enn meg.

Artikkelen er levert av procycling.no!