Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dag-Eilev Fagermo

Landet VIF-jobben etter tøff samtale

Halvannen time med Tor Olav Trøim på telefonen åpnet VIF-døra for Dag-Eilev Fagermo. Samtidig ga han klubbeieren et jobbtilbud.

UTFORDRET AV TRØIM: Dag-Eilev Fagermo innrømmer samtalen som landet VIF-jobben var utfordrende og tøff. - Tor Olav Trøim visste mer om meg enn jeg trodde, sier den nye Vålerenga-sjefen. Foto: Morten Pedersen
UTFORDRET AV TRØIM: Dag-Eilev Fagermo innrømmer samtalen som landet VIF-jobben var utfordrende og tøff. - Tor Olav Trøim visste mer om meg enn jeg trodde, sier den nye Vålerenga-sjefen. Foto: Morten Pedersen Vis mer

CARVOEIRO (Dagbladet): Torsdag 30. januar klokka 09.00 ringte Dag-Eilev Fagermos mobiltelefon. I den andre enden, VIF-eier Tor Olav Trøim. Etter det jeg har forstått var det en intens samtale, der begge parter utfordret hverandre.

Dagen etter ble Dag-Eilev Fagermo presentert som Ronny Deilas arvtaker.

TOR OLAV TRØIM har det siste ordet i Vålerenga. Det er han som holder liv i klubben, det er han som gjennom de femten siste åra har tilført rundt 200 millioner kroner fra egen lomme, og naturlig nok også han som bestemmer.

Da han ringte Fagermo denne torsdagen, en dag før avreisen til Atlantic Cup på Algarvekysten, var ingenting avgjort.

Da han la på hadde Vålerenga ny trener.

– Han hadde gjort researchen sin, han var veldig godt forberedt, såpass kan jeg si, innrømmer Dag-Eilev Fagermo.

– Til å være finansmann kan han også overraskende mye om fotball, spesielt om bransjen.

SØNDAG 19. JANUAR var Dag-Eilev Fagermo i det første møtet med Vålerenga. Fram til mandag 27. januar var det helt stille. Fagermo var utålmodig, redd for at Vålerenga skulle velge en annen, og på Valle skal det ha vært dissens om telemarkingens stil og væremåte, der spesielt Delaveris-saken (Fagermo angrep en av sine egne spillers lønnskrav i media) fikk Vålerenga til å tvile.

Etter det jeg forstår ba Fagermo om å få snakke med Tor Olav Trøim, for om mulig å lande jobben.

– Jeg hadde ekstremt lyst til å trene Vålerenga, så enkelt var det, innrømmer Fagermo.

– Så gira var jeg.

SIDEN 2005 HAR Vålerenga hatt fem trenere og vunnet to titler. Kjetil Rekdal brøyt RBK-rekka og vant seriemesterskapet i 2005. Martin Andresen vant cupen i 2008. Men det er også alt Tor Olav Trøim har fått igjen for pluss 200 millioner kroner.

Siden 2009 har Odd (Fagermo) vært bedre enn Vålerenga i åtte av de elleve siste sesongene.

DAG-EILEV FAGERMO vil av naturlige årsaker ikke si så mye om samtalen med Vålerengas London-baserte eier, men en ting innrømmer han. Det var tøft. Tor Olav Trøim ringte ikke Fagermo for å koseprate.

Han ringte for å finne ut om Fagermo har det som skal til.

– Han var veldig tøff, så jeg måtte være tøff igjen, sier VIF-treneren. – Han kunne mye mer om meg enn det jeg trodde. Og ja, vi snakket om noen episoder som har gått igjen i media.

– Det provoserte meg, jeg tok igjen, men det var ikke noe problem.

DAG-EILEV FAGERMO skal også ha blitt positivt overrasket over VIF-eierens drive, vilje og engasjement. Pluss Trøims kompetanse.

– Det er vel ikke farlig å røpe at jeg tilbød han jobb, gliser VF-treneren. -Den dagen han er lei business kan han bli assistenttreneren min.

PROFIL, OG SELVFØLGELIG også resultater, skal være viktig for Tor Olav Trøim. Vålerenga har surra lenge nok på hans regning. Det som nå er etablert – ungdomssatsinga og Norges beste akademi – skal prioriteres for alt det er verdt. Derfor sitter jeg med en følelse av at det var den biten som gjorde det for Fagermo.

Det er lite som slår fakta.

– Jeg trenger ikke si så mye om det, sier Fagermo.

– Det er bare å se på cv'n min.

DAG-EILEV FAGERMOS filosofi rundt det å dyrke fram unge spillere er litt som det å oppdra sine egne barn. Du må være kjærlig samtidig som du setter tydelige grenser. Du må rose og rise, være tøff og myk om hverandre. Og han hadde ikke vært i samme klubb i tolv år om det ikke hadde fungert.

Delaveris-konflikten er nok ikke Fagermos beste øyeblikk, den episoden kunne han vært foruten.

Plussene er likevel mange ganger minusene.

PS! Kompensasjonen Odd fikk for å slippe Fagermo til VIF med et år igjen av kontrakten skal være på drøye en million kroner. Det er ingen upris. Det er fair.