NYTTING INFORMASJON: Dopingjegerne i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sier Floyd Landis (t.v.) har åpnet gitt dem nyttig informasjon som vil føre til enda flere avsløringer framover. Landis har også kommet med sterke beskyldninger mot sin tidligere lagkamerat Lance Armstrong (t.h.). Her under Tour de France i 2004.  Foto: Bernard Papon, AP/Scanpix
NYTTING INFORMASJON: Dopingjegerne i det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sier Floyd Landis (t.v.) har åpnet gitt dem nyttig informasjon som vil føre til enda flere avsløringer framover. Landis har også kommet med sterke beskyldninger mot sin tidligere lagkamerat Lance Armstrong (t.h.). Her under Tour de France i 2004. Foto: Bernard Papon, AP/ScanpixVis mer

Landis-innrømmelsen hjelper dopingjegerne

- Et sjokk at ryttere fortsatt bruker EPO underveis i ritt.

||| At tradisjonell bloddoping kombineres med EPO-mikrodoser også underveis i Grand Tour-ritt, er ny informasjon for dopingjegerne - servert på sølvfat av syklisten Floyd Landis.

Doktor Michael Ashenden i Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) ekspertpanel er svært begeistret for Landis avsløringer. Den tidligere lagkameraten til Lance Armstrong la nylig alle kort på bordet etter fire år i fornektelse.

- Det kom som et sjokk på meg at ryttere fortsatt bruker EPO underveis i Grand Tour-ritt. Men når vi nå vet, kan vi gjennomføre mer målrettet testing. Det vil føre til at flere blir avslørt, sier Ashenden til Cyclingnews.

Kombinasjon - Vi vet selvsagt fra før at tradisjonell bloddoping ikke kan avsløres direkte. Vi visste også at mikrodosering av EPO trolig ble praktisert. Men det som aldri hadde slått meg før, var at de to metodene ble brukt i kombinasjon også underveis i store ritt. Det ser jeg på som den manglende brikken i puslespillet, fortsetter legen.

Fra før er det kjent at bloddoping foregår i langt større grad i tiden før storrittene som Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana.

Årsaken er at testingen er langt mer intensiv mens rittene pågår. Syklistenes hensikt med å kombinere metodene i de store etapperittene, er å holde mengden røde blodceller stabil.

Normalt vil blodverdiene synke gjennom tre uker med stor fysisk belastning. Få timer Ifølge Floyd Landis, som ble dopingavslørt under Tour de France i 2006, lurte syklistene systemet gjennom å tilføre kroppen mikrodoser med EPO og tilbakeføre små mengder med eget blod (etter å ha tappet det måneder i forveien).

Anklager Lance «Mikrometoden» sørget for at bloddopingen ikke lot seg oppdage ut over noen få timer etter injiseringene.

Landis har fortalt UCI detaljert om jukset han hevder pågikk systematisk i sine tidligere lag, US Postal Service og Phonak. Sentral i påstandene er Lance Armstrong, som hardnakket benekter enhver kjennskap til dopingmisbruk.

Siden 2007 har UCI operert med såkalte blodpass for de profesjonelle syklistene. Avvik fra normale blodverdier er det nærmeste man i dag kommer indirekte avsløring av tradisjonell bloddoping.

(NTB)