TIDLIGERE VENNER: Floyd Landis (nærmest kamera) kommer med kraftige beskyldninger mot tidligere lagkamerat Lance Armstrong (høyre) når han nå for første gang innrømmer å ha dopet seg i mange år.Foto: SCANPIX/EPA/BERND THISSEN
TIDLIGERE VENNER: Floyd Landis (nærmest kamera) kommer med kraftige beskyldninger mot tidligere lagkamerat Lance Armstrong (høyre) når han nå for første gang innrømmer å ha dopet seg i mange år.Foto: SCANPIX/EPA/BERND THISSENVis mer

Landis sier han dopet seg i Lance Armstrongs leilighet

Innrømmer alt for første gang. Drar inn Armstrong og Bruyneel.

||| (Dagbladet): Floyd Landis innrømmer nå for første gang å ha dopet seg i store deler av sin sykkelkarriere.

Etter å ha kjempet lenge mot dopanklager som førte til at han blant annet mistet Tour de France-seieren i 2006, hevder amerikaneren at han nå vil legge alle kortene på bordet for å «lette samvittigheten».

Og Landis påstander rammer ikke bare ham selv.

I en rekke e-poster sendt til den internasjonale sykkelunionen ICU, det amerikanske sykkelforbundet og aviser som Wall Street Journal, drar Floyd Landis inn tidligere lagkamerater som George Hincapie og Lance Armstrong, samt Armstrongs årelange sportsdirektør Johan Bruyneel, i påstander om omfattende og systematisk doping.

Lance Armstrong har tidligere støttet Floyd Landis etter Tour-avsløringene.

- Jeg vil lette samvittigheten min. Jeg ønsker ikke å være en del av problemet lengre, sier Landis til ESPN, i et intervju der han bekrefter at det er han som står bak-epostene.

- Må si det før det er for sent
Landis understreker at han vet at troverdigheten hans er sterkt svekket etter at han i flere år har kjempet knallhardt mot dopanklager, og blant annet gått til sak for å renvaske seg etter at han ble avslørt for testosteronbruk.

Han sier også at han ikke har håndfaste bevis for beskyldningene mot sykkelkolleger, beskyldninger som åpenbart vil bli avfeid av mange som et forsøk på å ta oppmerksomheten bort fra ham selv.

Likevel hevder han at han velger å snakke om dette nå, ettersom han første gang brukte prestasjonsfremmende midler i juni 2002, som medlem av US Postal.

WADAS foreldelsesfrist er åtte år.

- Vi nærmer oss punktet der foreldelsesfristen for ting jeg vet, vil passere. Sier jeg ikke noe nå, er det meningsløst å si det noen gang, sier Landis.

I e-postene innrømmer den skandalerammede amerikanske syklisten å ha brukt EPO, testosteron, veksthormoner og hyppige blodoverføringer både som US Postal-rytter og mens han syklet for Phonak. Han beskriver også detaljert hvordan han kunne bruke EPO uten å bli tatt.

Landis hevder han brukte opp mot 90000 dollar årlig på å dope seg, og på treningskonsulenter som skulle hjelpe ham.

Videre sier han at han har ført grundige treningsdagbøker siden han var tenåring, og disse omfatter også årene med systematisk doping. Disse har han tilbudt amerikanske anti-dopingmyndigheter.

Det mest oppsiktsvekkende er nok likevel beskyldningene mot syv ganger Tour-vinner Lance Armstrong og deler av det tidligere US Postal-laget.

Hevder han dopet seg hjemme hos Lance
I en epost til den amerikanske sykkelpresidenten Stephen Johnson, gjengitt av Wall Street Journal, sier han at US Postal-sportsdirektør Johan Bruyneel introduserte ham for steroider, bloddoping og veksthormoner i 2002 og 2003, under hans første år i laget.

Han påstår videre at Lance Armstrong hjalp ham å lære metodene.

- Han og jeg hadde lange samtaler om det på treningsturene våre, og han forklarte også at testmetodene var blitt så utviklet at man måtte gå over fra kunstig EPO til tradisjonell blodoverføring for å lure testene, skriver Landis.

I samme e-post hevder Landis at han i 2003, tre uker før Tour de France, tappet blod som så skulle brukes i Touren senere. Han sier videre at tappingen fant sted i Lance Armstrongs leilighet, der blodposer som tilhørte Armstrong og George Hincapie ble oppbevart i et kjøleskap inne i Armstrongs skap.

Han hevder også å ha hjulpet Levi Leipheimer og Dave Zabriskie med EPO før et Tour of California.

En talsmann for George Hincapie har avvist anklagene, mens Zabriskie, Leipheimer, Lance Armstrong og Johan Bruyneel foreløpig ikke har kommentert dem.

Floyd Landis mistet Tour de France-tittelen, kona, og hele formuen sin etter å ha testet positivt for testoseron under Touren i 2006.

Han har også vært under etterforskning for å ha hacket seg inn på datasystemet til laboratoriet som utførte doptestene hans på 2000-tallet.

LANGER UT: Floyd Landis har kjempet en hard kamp for å renvaske seg etter skandalen i 2006. Nå innrømmer han i stedet alt.Foto: SCANPIX/AP/Kevork Djansezian
LANGER UT: Floyd Landis har kjempet en hard kamp for å renvaske seg etter skandalen i 2006. Nå innrømmer han i stedet alt.Foto: SCANPIX/AP/Kevork Djansezian Vis mer