Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landis sykler med smerter i hofta

Tirsdag starter blodslitet i fjellene for Tour de France-rytterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Floyd Landis har seilt opp som sammenlagtfavoritt i årets Tour de France. Før blodslitet starter med første fjelletappe onsdag avslører amerikaneren at han sykler med store hoftesmerter.

På tirsdagens 17-milsprøve har spurtkanonene en ny sjanse på etappeseier.

Men fra onsdag av kan man begynne å danne seg et bilde av hvem som legger inn aksjer i kampen om sammenlagtseieren.

- Tar ikke smertestillende

Onsdag og torsdag står rytterne overfor to brutale fjelletapper i Pyreneene.

Floyd Landis (30) nevnes stadig hyppigere som sammenlagfavoritt. Men amerikaneren sliter seg gjennom Touren med hofteskade, som stammer fra 2003 – da han brakk hoften på en treningstur.

– Å bruke hoften nå øker ikke sjansen for at den blir ubrukelig senere. For den er allerede ødelagt, kommenterer Floyd Landis. Etter årets etapperitt skal han opereres.

Phonak-rytteren sier at han får spesielt vondt under tempoetapper og i stigninger – noe som i så fall betyr et smertehelvete under store deler av Tour de France.

VONDT I HOFTA: Floyd Landis er en av favorittene i årets Tour de France, til tross for at han sliter med smerter i hofta. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/AP/SCANPIX
VONDT I HOFTA: Floyd Landis er en av favorittene i årets Tour de France, til tross for at han sliter med smerter i hofta. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/AP/SCANPIX Vis mer

Da Phonaks lege Denise Demir første gangen så røntgenbilder av Landis høyrehofte stilte hun spørsmål ved hvordan han i det hele tatt klarte å gå...– Han vil ikke ta smertestillende. Han sier dette gjør ham tøff, uttaler Demir.

Ligger bra an

Allerede før fjelletappene snuser amerikaneren på den gule ledertrøya. Han ligger på annenplass, minuttet bak ledende Serguei Gontsjar.

– Han er en het kandidat. Det samme er George Hincapie og Paolo Savoldelli. Andreas Klöden er en joker, sier Thor Hushovds trener og tidligere Tour-deltager Atle Kvålsvoll til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men jeg er meget usikker på Landis taktikk. Sånn sett er det laget med mest erfaring Discovery, det betyr at Jaroslav Popovitsj, Hincapie og Savoldelli blir å regne med. Men det er først når de har kjørt en fjelletappe du vet hva de står for, fortsetter Kvålsvoll.

Hjalp Lance

Landis fungerte i flere år som hjelperytter for Tour de France-kongen Lance Armstrong. I fjor meldte han overgang til sveitsiske Phonak og ble nummer ni i Touren.

I år sikter Landis enda høyere, ikke minst etter favorittfrafallet med dopingskandalen – som slettet blant annet Jan Ullrich, Ivan Basso og Aleksander Vinokourov fra startlistene – før rittet startet.

image: Landis sykler med smerter i hofta

Deretter skadet Alejandro Valverde seg på den tredje etappen og måtte kaste inn håndkleet.

Nå er Landis, selv med hofteskaden, manges favoritt. Men Andreas Klöden har også lansert sine planer om å overta Tour-tronen.

– Det er ikke én av rytterne her jeg ikke slo i 2004. Jeg er sikker på at laget beholder den gule trøya helt frem til Paris, sier tyskeren – og sikter til året han ble nummer to bak Lance Armstrong.

Hushovd så på seg selv

Tirsdagens etappe kan meget vel ende i nok en massespurt. Det betyr nye muligheter for Thor Hushovd.

Gårsdagen brukte han blant annet foran DVD-spilleren – for å studere sine tapte spurter i rittets første uke.

– Han har slappet av mest mulig og fått overskudd, brukt fridagen godt. I den grad du kan bli restituert under Tour de France, så er han det, sier Kvålsvoll.

(ANB)