Landsem vil overtale landslagsnekterne

- Må kunne velge blant de beste spillerne.

VIL I DIALOG: Norges nye landslagssjef Eli Landsem vil i dialog med landslagsnektende Røa-jenter så raskt som mulig. Fotballpresident Sondre Kåfjord håper oogså at floken løser seg.Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
VIL I DIALOG: Norges nye landslagssjef Eli Landsem vil i dialog med landslagsnektende Røa-jenter så raskt som mulig. Fotballpresident Sondre Kåfjord håper oogså at floken løser seg.Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Fotballpresident Sondre Kåfjord omtaler ansettelsen av Eli Landsem (47) som landslagssjef på kvinnesiden som en «milepæl» for norsk fotball.

- Vi har hatt mange gode kandidater inne til vurdering og kommet fram til at Eli Landsem er den rette personen til å lede

Fotballstormakter som USA, Tyskland og Sverige var alle tidlig ute med kvinnelige sjefer, mens Landsem blir den første kvinnen som leder et norsk landslag etter at åtte forskjellige mannlige landslagstrenere har fått prøve seg i sjefsstolen før henne.
  
Selv håper Landsem at hun er ansatt på bakgrunn av faglig kompetanse, ikke på grunn av kjønn.

- I utgangspunktet er jeg ikke så veldig opptatt av det. Jeg håper og tror at jeg er ansatt på grunn av kvalitetene mine som trener, og ikke fordi jeg er jente, sier hun.

På tide

Likevel må hun medgi at det var på tide at Norge tok sjansen slik USA har gjort med April Heinrichs og Pia Sundhage, Tyskland har gjort med Tina Theune-Meyer og Silvia Neid og slik svenskene har gjort med Marika Domanski Lyfors og allerede nevnte Sundhage.

- Ja, det synes jeg, så lenge det er kvalifiserte folk som kan gjøre jobben, sier Landsem til Dagbladet.

Selv har hun den høyeste trenerutdanningen både Norges Fotballforbund (D-kurs) og Uefa har å tilby (Uefa Pro Licence). 47-åringen har skrevet under på en toårsavtale med opsjon på ytterligere to år. Hun overtar formelt sett ansvaret etter Bjarne Berntsen 1. oktober.

Vil i dialog
Hun overtar et landslag som det siste året har vært i fritt fall på Fifa-rankingen og der sentrale spillere fra fjorårets dobbeltmester Røa har sagt nei til videre landslagsspill.

Nå vil hun gå i dialog med spillere som Marit Fiane Christensen, Lene Mykjåland, Siri Nordby, Marie og Guro Knutsen for å høre hvor de står i forhold til et comeback med flagget på brystet.

- Såpass burde vi klare å få til. Norge er ikke et større land enn at jeg må kunne velge blant de beste
spillerne som er tilgjengelige, sier 47-åringen.

UTELUKKER IKKE COMEBACK: Røas Marit Fiane Christensen (t.v.) utelukker ikke comeback på landslaget under Eli Landsems ledelse, men understreker at det står på mer enn trenerspørsmålet. Her sammen med to andre som har sagt nei, Siri Nordby (nr. to f.v.) og Marie Knutsen (t.h.).Foto : Lise Åserud  / SCANPIX
UTELUKKER IKKE COMEBACK: Røas Marit Fiane Christensen (t.v.) utelukker ikke comeback på landslaget under Eli Landsems ledelse, men understreker at det står på mer enn trenerspørsmålet. Her sammen med to andre som har sagt nei, Siri Nordby (nr. to f.v.) og Marie Knutsen (t.h.).Foto : Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Vi må begynne med å snakke med klubbledere, og få til et godt samarbeid med dem. Vi må finne optimale løsninger på ting, slik at alle de aktuelle spillere kan være med. Deretter kan vi snakke med hver enkelt spiller.

Det er flere faktorer som i sin tid spilte inn da Røas «dynamittjenter» trakk seg fra landslaget i fjor høst, men misnøye med lederstil var en av hovedårsakene til bruddet, som ikke lot seg fikse av et oppvaskmøte med Bjarne Berntsen.

- Utelukker ingenting
Med Landsem på plass, vil imidlertid både Lene Mykjåland og Marit Fiane Christensen vurdere å komme tilbake. Begge understreker overfor Dagbladet at de kun kan snakke på vegne av seg selv, men er positive til både ansettelsen og dialog med Landsem.

- Det er spennende. Jeg har aldri hatt henne som trener selv, men har hørt veldig mye positivt om henne. Hun er engasjert og har en klar fotballfilosofi. Forhåpentligvis kan det føre med seg fornyet optimisme og energi inn i landslaget, sier Mykjåland til Dagbladet.

- Hvordan påvirker det ditt standpunkt til landslagsspill?

EVALUERER ETTER SESONGEN: Lene Mykjåland sier at hun fortsatt har lyst til å spille for Norge, og at hun uansett hadde tenkt til å ta en evaluering etter sesongen for videre landslagsspill.Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
EVALUERER ETTER SESONGEN: Lene Mykjåland sier at hun fortsatt har lyst til å spille for Norge, og at hun uansett hadde tenkt til å ta en evaluering etter sesongen for videre landslagsspill.Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

- Jeg hadde uansett tenkt til å ta en evaluering etter sesongen, men jeg synes det er positivt. Det har ikke noe med å gjøre at jeg ikke er lysten på å spille for landslaget igjen. Jeg er absolutt åpen for å komme tilbake, men det er mange faktorer som spiller inn for meg, understreker Mykjåland.

Det samme gjelder for lagvenninne Marit Fiane Christensen.

- For min del er det mer enn bare trenerspørsmålet som er avgjørende. Det er også et trenerteam som skal på plass. Dessuten handler det også om opplegget rundt, der det er flere ting som må falle på plass. I tillegg må jeg være god nok for å bli tatt ut. Jeg vil ikke utelukke noe som helst, sier Christensen til Dagbladet.

- Nødvendig
Fotballpresident Sondre Kåfjord stoler på at Eli Landsem er i stand til å finne en løsning på konflikten som kom til overflaten i oktober i fjor.

- Det overlater jeg til Eli, men det er nødvendig at alle potensielle landslagspillere vil være landslagsspillere, sier Kåfjord til Dagbladet.