Landslag for døve skal til VM i Thailand - spillerne må betale alt fra egen lomme

- Dette er diskriminerende.

NULL STØTTE: Futsallandslagene for døve reiser til VM i Thailand i november - men får ikke økonomisk støtte fra NFF. - Det er diskriminerende, sier lagleder. Foto: Kvinnelandslaget i Futsal / Johan Roppen
NULL STØTTE: Futsallandslagene for døve reiser til VM i Thailand i november - men får ikke økonomisk støtte fra NFF. - Det er diskriminerende, sier lagleder. Foto: Kvinnelandslaget i Futsal / Johan RoppenVis mer

(Dagbladet): Futsallandslagene for døve - både for herrer og damer - skal til VM i Bangkok i Thailand fra 20. til 28. november.

Hele turen og oppholdet må spillere og lagledere betale fra egen lomme - uten å få ei krone fra Norges Fotballforbund (NFF).

- Dette er ren diskriminering, sier kvinnelagets trener Jan Lervaag til Dagbladet.

Et utvalg andre idrettsforbund vurderer nemlig annerledes:

• Norges Friidrettsforbund dekker reise og opphold for døve utøvere - hovedsakelig Trude Raad - eliteutøver i sleggekast, diskoskast og kulestøt.

• Norges Bowlingforbund dekker reise og opphold for sitt landslagsteam for døve.

Representanter for døvelandslaget i futsal har vært i dialog med NFF og president Yngve Hallén ved tidligere anledninger. Men de opplever at de ikke er blitt tatt på alvor.

Sakens kjerne er følgende: NFF anser ikke Futsallandslaget for døve som et landslag i NFF-regi.

- Breddeidrett Dagbladet har vært i kontakt med NFF-president Hallén som henviser saken videre:

- De sorterer ikke under NFF, men vi har hatt dialog med dem gjennom Henrik Lunde (Fagansvarlig inkludering). Kontakt han, skriver Hallén i en sms til Dagbladet.

Både herrelandslaget og kvinnelandslaget har deltatt på en rekke større mesterskap de siste åra. Reise og opphold har spillere og lagledere stått for.

- Hvorfor får ikke futsallandslaget for døve støtte fra NFF, Lunde?

- Dette er ikke et landslag i NFFs regi. Det er den enkle og formelle årsaken til at vi ikke bidrar, sier Henrik Lunde, Fagansvarlig inkludering i NFF, til Dagbladet.

Lunde fortsetter:

- NFF har ikke et eget landslag for døve. Vi anser dette som breddeidrett. Vi støtter et Døveutvalg, nasjonale mesterskap og lag i for eksempel Norway Cup. Dette er et ganske lite miljø og vi har valgt å støtte på den måten vi anser som best, sier Lunde.

- Mener NFF at det ikke er behov for et landslag for døve?

- Det arrangeres et innendørsmesterskap i året for døve der seks-sju lag deltar. Da blir det tynt at vi skal ha et eget landslag. Vi har en klar linje når det gjelder fotball - og futsal for døve. Det blir ansett som breddeidrett, sier Lunde.

- Enkelte kaller dette diskriminerende?

- Det er ikke riktig å kalle dette diskriminerende, sier Lunde.

- Irriterende Roar Råken, organisasjonssjef i Hørselhemmedes landsforbund (HLF), stiller seg undrende til NFFs standpunkt.

- Jeg er veldig skuffet over NFF i denne forbindelse. Jeg har sett på hvordan NFF har jobbet for å inkludere, og mye av arbeidet som legges ned er egentlig bra, sier Råken til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er en god tanke å definere et landslag inn under breddeidrett med den hensikt å få bedre oppfølging. Men ettersom de defineres som breddeidrett blir de ikke anerkjent på lik linje som andre. Det er noe teknisk som ikke rimer i denne saken, sier Råken.

IKKE ENIG: NFF og fotballpresident Yngve Hallén  anser ikke landslaget for døve som et lag i NFF-regi.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE ENIG: NFF og fotballpresident Yngve Hallén anser ikke landslaget for døve som et lag i NFF-regi. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg irriterer meg over dette. Å avfeide dette laget som et landslag er diskriminerende. Ved å definere laget inn under breddeidrett så slipper NFF å forholde seg til laget. Jeg tror ikke det er vond vilje, men de vil rett og slett ikke anerkjenne det som lag, sier Råken.

Andre idretter støtter Norsk friidrett har én utøver i Europa-toppen som er døv: Trude Raad (15), som i sommer vant EM-gull i slegge.

- Under mesterskap så dekker friidrettsforbundet alt - både reise og opphold. I tillegg er det tolk til stede under mesterskap som staten dekker etter søknad fra oss. Vi er fornøyd med denne ordningen, sier Ronny Nilsen, sportssjef i friidrettsforbundet, til Dagbladet.

Friidrettspresident Tore Hordnes fortsetter:

- Trude Raad får oppfølging fra forbundet og er en utøver i vår elitesatsing, sier friidrettspresident Tore Hordnes til Dagbladet.

I Norges Bowlingforbund er det også praksis at lag for døve får lik støtte som andre:

- Vi har hatt et eget team for døve i mange år. Det er satt av midler til reising og de deltar på lik linje med de andre teamene. Forbundet dekker både reise og opphold, men i det siste store mesterskapet valgte vi å ikke sende døve-teamet av sportslige grunner. Det finnes flere store mesterskap med Olympics, EM og VM - og det har vært tilfeller der utøverne har bidratt med en liten egenandel, sier Halgeir Ludvigsen, president i Norges Bowlingforbund, til Dagbladet.

Bowling-presidenten opplyser at forbundet har team for senior (herrer og damer), junior, ungdom og for døve.

23 000 kroner hver Uansett støtte eller ikke - futsallandslagene for døve reiser til Thailand om snaue tre uker.
- Jeg synes det er tåpelig av NFF og de forskjellige argumentene som blir brukt slår i hjel det ene etter det andre. Hvis NFF tok vare på dem som har hørselskader, så hadde de fått flere gode fotballspillere og det er små tiltak som skal til fortsette. Nå gjøres det knapt noe. Med den økonomien NFF har så synes jeg det er smålig at de ikke bidrar. Nå betales alt selv - eller ved hjelp av private sponsorer som spillerne selv må skaffe, sier kvinnelandslagets trener Jan Lervaag.

- Vi har kjempet for like rettigheter siden 2002. Det er mange gode fotballspillere som nå slutter fordi ingen tar ansvar og på grunn av kostnadene, sier treneren.

Laglederen anslår at hver spiller må betale rundt 23 000 kroner fra egen lomme for å spille VM.

- Alle rundt landslaget driver på frivillig basis. Det er klart det tærer på kreftene i lengden, sier Lervaag.

GIR STØTTE: Friidrettsforbundet og president Tore Hordnes dekker både reise og opphold for døve utøvere.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GIR STØTTE: Friidrettsforbundet og president Tore Hordnes dekker både reise og opphold for døve utøvere. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Både herre- og kvinnelandslaget har kvalifisert seg til mesterskapet. Herrene skal spille mot Venezuela, Tyrkia og Japan mens kvinnene møter Tyskland, Brasil og Belgia.

Fakta:

Kvinnelandslaget for døve: Tanja Aas, Beate Solem, Sissel Lysø, Silje Skårvold, Lise Lundbakk, Silje Grønvik, Katrine G. Søyland, Hanne Marte Bråten, Caisanne Lund, Heidi Aasbø, Ane Serine Dimmen og Unni Helland.

Støtteapparatet : Jan Lervaag (trener), Jan Inge Skårvold (trener) og Kristine Dahl (fysioterapeut).

Herrelandslaget for døve: Jonas Vestengen, Leif Foss, Joakim Røine, André Bjørn Røine, Hassan Yusuf Hassan, Mahammed Yusuf Hassan, Sanjey Surendiran, Alexander Victor Wroldsen, Kristian Rugseth, Emil Vartdal Hareide, Alexander Azaiza Skavang, Øyvind Skotteberg Rød.

Trener: Sjur Skeie Petersen. Lagleder: Petter Kihle Halvorsen.

FRIIDRETTSSTØTTE: Friidrettsutøver Trude Raad tok EM-gull i sommer.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRIIDRETTSSTØTTE: Friidrettsutøver Trude Raad tok EM-gull i sommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer