STERKE MENINGER: John Arne Riise er mannen med flest landskamper noen gang for Norge. Den siste tida har han hatt sterke meninger om landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
STERKE MENINGER: John Arne Riise er mannen med flest landskamper noen gang for Norge. Den siste tida har han hatt sterke meninger om landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Landslaget avviser Riise-teori om hva som er galt

- Jeg har ingen tro på at noen kommer til kamp med bevisst dårlig innstilling, sier assistent Per Joar Hansen. Lørdag ser han og Lars Lagerbäck Rosenborg mot Molde på Lerkendal.

John Arne Riise reagerer på holdningene til spillerne på landslaget i fotball. Assistenttrener Per Joar Hansen tror ikke det er noe galt med dem - altså holdningene.

For første gang siden 0-2-tapet for Nord-Irland i mars møtes hovedtrener Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen igjen. Det skjer i forbindelse med toppkampen mellom Rosenborg og Molde lørdag.

Det er usikkert hvor mange kamper Lagerbäck kommer til å se fra tribunen i april og mai. Neste kamp i VM-kvalifiseringen er mot Tsjekkia 10. juni.

Spilleren med flest landskamper - John Arne Riise - har vært som en klegg rundt landslaget den siste tida. Etter kampen mot Nord-Irland langet han ut mot enkeltspillere. Han mener Lagerbäck er rett mann, men slakter holdningene til spillerne.

Svinger pisken

I podkasten Toppfotball svinger Riise pisken over dagens mannskap.

- Etter kampen sa Lagerbäck at det er hans rolle som trener at spillerne har rett holdning til kampen. Det er det faen ikke, sier 36-åringen med 110 landskamper.

TØFF START: Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen åpnet Norge-jobben med 0-2-tap for Nord-Irland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TØFF START: Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen åpnet Norge-jobben med 0-2-tap for Nord-Irland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvis en landslagsspiller med flagget på brystet ikke har rett holdning til kamp, bør du bare komme deg hjem igjen. Bare det å ha flagget på brystet skal gi deg et kick. Jeg elsket å stå i tunnelen med drakta på. Samme om det var mot Færøyene eller hvem det var mot. Det trigget meg. Nå ser du ikke det.

Brutalt

Per Joar Hansen forteller til Dagbladet at helgas møte med Lagerbäck vil gå med til evaluering og planlegging. Om Riises teori sier han:

- Alle spillere prøver å gjøre sitt beste uansett. Det er den inngangen jeg har. Jeg har ingen tro på at noen kommer til kamp med bevisst dårlig innstilling. Alle som spilte mot Nord-Irland prøvde som best de kunne.

Hansen fortsetter:

- Så fikk vi en start som ikke var gunstig. Det er aldri bra å slippe inn det første målet i toppfotball. Det er en trend vi må luke bort. Internasjonal fotball er brutal. Gjør du enkle feil, får det store konsekvenser.

Billige mål

Assistenttreneren vil ikke si at Norge ble felt av personlige feil.

- Men vi slapp inn to billige mål. Det har vi ikke råd til. Vi må sette en bedre defensiv og skape mer framover. Hvis vi ser bort fra scoringene til Nord-Irland, var det en sjansefattig kamp.

Riise mener Norges Fotballforbund har bommet på utviklingen av spillere.

- Vi har ingen profiler, ingen som er litt annerledes, ingen som står fram. Alle er like. Og sånn går det ikke. Jeg er sjokkert når jeg ser landslaget, sier den tidligere Liverpool-spilleren. Han innrømmer at han vil bli landslagstrener på sikt, en sak Dagbladet omtalte i går morges.

EM-kvalifisering

For Lagerbäck handler det om å sette et lag fram mot EM-kvalifiseringen som starter høsten 2018. VM-sluttspillet i Russland er tapt mark.

SMELL: Joshua King og Norge kunne hatt en hyggeligere opplevelse i Belfast.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblaet
SMELL: Joshua King og Norge kunne hatt en hyggeligere opplevelse i Belfast. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblaet Vis mer

Toppoppgjøret på Lerkendal handler om å finsikte aktuelle kandidater.

- Det bør være stor sjanse for at vi får se en bra kamp, påpeker Hansen.

Oppgaven med å studere spillere «live» skal fordeles mellom fire personer framover: Lagerbäck, Hansen, U21-trener Leif Gunnar Smerud og toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Norge har stupt på FIFA-rankingen de siste åra. På rankingen som blir offentliggjort 6. april vil laget ligge på 86. plass.

- Vi har masse jobb å gjøre, både offensivt og defensivt, innrømmer Hansen.