NORGES LAG: Daniel Hoelgaard, Sven Erik Bystrøm og Odd Christian Eiking etter nok en tøff etappe i Tour of Norway. (foto: procycling.no).
NORGES LAG: Daniel Hoelgaard, Sven Erik Bystrøm og Odd Christian Eiking etter nok en tøff etappe i Tour of Norway. (foto: procycling.no).Vis mer

- Landslaget burde tørre mer

Rivaliserende sportsdirektør mener landslagssjefen må sette foten ned.

(procycling.no): Var det været som pasifiserte jakten på bruddet? Regndråpene over det iskalde Imingfjell på 1200 meter falt som små barberblad. Eller var det frykten for å tape som overvant viljen til å vinne?  

Det norske landslaget satt med to ryttere på podiet sammenlagt før den tredje etappen. På den kuperte veien til Geilo skulle Norge legge press på rittlederen Pieter Weening (Team Rompoot), slik at enten Sondre Holst Enger (nr 2) eller Odd Christian Eiking (nr 3) kunne hente verdifulle sekunder, klatre oppover sammendraget eller vinne etappen.

Men det skjedde ikke. Et tidlig brudd fikk gå inn og danske Mads Pedersen (Stölting) kunne juble for seier ved alpinbakken på Hvalsdalen, etter en 2.4 kilometer lang vegg opp til mål. Luis Mas Bonet (Caja Rural) ble nummer to. 30 sekunder senere spurtet Holst Enger inn til tredjeplass, mens Eiking, som hadde rasket klatretid her i fjor, havnet på 6.plass. Dermed må Norge og Holst Enger se tilbake på to etapper på rad med forspilte seierssjanser.

- Ja, det er faktisk slik. Det er synd. Sondre har vunnet et par løp i år. Men to HC-seiere hadde vært gull for han. De er viktige UCI-poeng for Norge også. Å vinne her er viktig med tanke på VM-plasser, sier Roy Hegreberg, sportsdirektør hos Coop-Østerhus.

- Landslaget burde tørre mer. Det er kjekkere å vinne, spør du meg. De har ryttere som Eiking, Sondre og Bystrøm, som er sterke. Hvorfor ikke gjøre mer for å kjøre inn bruddet?, spør en retorisk Hegreberg - som antyder at landslagssjef Stig Kristiansen har sin fulle hyre med å dirigere et norsk lag satt sammen av ambisiøse utenlandsproffer.

- Det er vanskelig å sette sammen proffer i et løp som dette. De har sikkert sin egen agenda her. Men nå må Stig sette foten ned. De har muligheten til å vinne (Tour of Norway). Og alle må bidra til å legge press på Weening. Det er tydelig at Lotto-lagene for eksempel (Lotto Soudal og LottoNL-Jumbo), er ikke her for å kjøre om sammenlagten, sier Coop-sjefen til procycling.no. 

Et lag av individer?
Det var vanskelig å se samhørigheten i det norske laget på den regnfulle etappen fredag. Iallfall fargemessig når regnjakkene kom på. Sven Erik Bystrøm syklet i Katusha-jakke, Eiking i FDJs og Kristoffer Skjerping var kledd i grønne Cannondale-farger. Stian Remme, sportsdirektør hos Team Sparebanken Sør, sier disse fargene ikke er uten betydning, selv om de deltar i Tour of Norway for landslaget.  

- Det er tydelig at alle de ønsker å komme tilbake til sine egne lag med et resultat å vise til. For her er de mer fri enn på profflagene sine, sier Remme til procycling.no. 

På etappen 2 til Rjukan ble Remme, Team Sparebanken Sør og Andreas Vangstad tilfeldige ofre for manglende samarbeid internt i det norske laget. Da satt Vangstad i gruppen med Eiking og Holst Enger, som ikke jaktet nok på soloartisten Weening, i en avslutning mange følte Eiking kunne gjort mer for den spurtsterke Holst Enger. I en avslutning som kan ha avgjort årets Tour of Norway.  

- Eiking har litt spisse albuer, og det må man ha for å komme seg frem her i livet. Han burde kanskje ofret seg i den situasjonen. Men han føler vel at han har kjørt litt mye hjelperytter i det siste (for FDJ) og vil vise seg frem her. Det er stas for de norske å kjøre dette rittet. De kan vise seg frem for den norske befolkningen, sier Remme.  

Gino von Oudenhove, Eikings gamle sjef i Team Joker, tar imidlertid sin gamle elev i forsvar.  

- Hadde Eiking begynt å kjøre, så hadde bare de andre lagene sittet på hjul. En ting kunne de gjort annerledes (på etappen til Rjukan): De kunne satt opp et kontra, med eventuelt Eiking og Boasson Hagen. Men folk er slitne og folk tenker taktisk. Sykkel er ikke så enkelt, sier den taktisk kloke belgieren. 

To tøffe etapper igjen
Norges Tobias Foss var den eneste i rødt, hvitt og blått som hadde nesen i vinden fra et tidlig tidspunkt. Etter fredagens etappe var det en oppgitt stemning blant Norges rytterne. Mest fordi andre lag ikke tok ansvar for å taue inn bruddet.  

- Jeg føler ikke vi som landslag må gjøre så mye (av jobben). Vi får ikke akkurat betalt her. Foss gjorde en veldig god jobb. All ære til han. Jeg føler at andre lag som har ambisjoner om å vinne, burde gjort mer. Det er litt «yalla» rett og slett, sier Eiking - som falt til 4.plass sammenlagt.  

Eiking hadde ikke en topp dag, mens Holst Enger tok spurten bak bruddet. Men Norge ville ikke ofre ryttere som Daniel Hoelgaard, Sven Erik Bystrøm eller Kristoffer Skjerping for å hente bruddet.  

- Vi trengte noen i motvinden på slutten, i posisjonskampen. Kanskje vi burde gjort noe tidligere, jeg vet ikke, sier Eiking.    

Bystrøm tok en skikkelig monsterføring i bunn av siste bakke til mål. Men underveis var han usikker på avstanden frem til bruddet, da radioen hans ikke fungerte optimalt.  

- Vi ville ikke bruke krefter på å tøye inn bruddet. De som var i bruddet er ikke med i sammenlagtkampen, slår Bystrøm fast.  

- Selvfølgelig kunne vi vunnet etappen, men da måtte vi ofret både meg og Skjerping, alle mann alle egentlig. Unntatt Odd og Sondre. Det var det ikke verdt. Det kommer to harde dager til, sier Bystrøm - med en hentydning om noe sterk i vente.  

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.