Landslaget får lønnskutt

ASKER (Dagbladet): Landslagsspillerne har godtatt et lønnskutt på drøye 25 prosent før EM-kvalifiseringen. - Helt greit sett ut fra prestasjonene, sier kaptein Henning Berg til Dagbladet.

Sammenliknet med 1999/2000-sesongen er det blitt langt mindre lukrativt for de norske spillerne å vinne kvalifiseringskamper.

I glansdagene ga hjemmeseier 20000 kroner i bonus, borteseier 29000 kroner og uavgjort på bortebane 9000 kroner. I tillegg fikk spillerne en del av billettinntektene i en såkalt publikumsbonus.

I den forestående EM-kvaliken vil hjemmeseier gi 15000 kroner, borteseier 20000 kroner og uavgjort på bortebane 7000 kroner. Publikumsbonus eksisterer ikke.

Naturlig kutt

Landslagskaptein Henning Berg har sittet i spillerutvalget som forhandlet fram de nye bonusene.

- Det nye systemet er mer prestasjonsrelatert. Det er naturlig at det blir et kutt så lenge vi ikke greide å kvalifisere oss til VM-slutspillet.

NFF har vært gjennom en økonomisk hestekur det siste året. Landslagsspillerne har altså vært med på å yte sin skjerv til sviktende inntekter på lave publikumstall. Det skulle vel egentlig bare mangle etter at Norge har spilt for halvfulle tribuner de siste to årene.

- For å være ærlig aner jeg ikke hva vi får. Vi spillerne har fått hjelp av NISO i forhandlingene. Jeg stoler på dem, smiler Berg.

- Dårlige resultater

- De nye bonussatsene ble forhandlet fram så tidlig som i 2000/2001-sesongen i VM-kvalifiseringen. Forhandlingene ble avsluttet seint på året, og de drastiske bonuskuttene kom som følge av for dårlige resultater, sier toppfotballsjef Svein Rustad i Norges Fotballforbund (NFF).

Meningen er at den nye bonusordningen skal være mer prestasjonsavhengig. Dersom Norge når EM-sluttspillet, vil seiersbonusen bli høyere enn den har vært i tidligere sluttspill.

- Det er intensjonen, ja, men bonusavtalen i forbindelse med et eventuelt EM-sluttspill er ennå ikke ferdigforhandlet, sier Rustad til Dagbladet.

Henning Berg & co vil neppe fire på kravene dersom de går til EM-sluttspillet 2004.

- Da skal vi ha mer enn vi fikk sist, sier Berg.