- Landslaget har vært en nedtur

Fotballpresident Per Ravn Omdal mener landslagets prestasjoner det siste året har vært en nedtur. Og Nils Johan Semb tør ikke love framgang når hans utvalgte møter Japan i kveld.

- Landslaget har vært en nedtur, sier Per Ravn Omdal til Dagbladet, og legger til:

- Men jeg regner med at det snur.

Omdal setter sin lit til at Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise er de to navnene som kan dra Norge til nye høyder på den internasjonale scenen.

Men at det snur, kan ingen gi ham garantier for. Da Dagbladet spurte Nils Johan Semb om når han trodde det kom til å snu, så ble han nesten svar skyldig.

- Det viktigste er at det løftet kommer i EM-kvalikken. Det er kampene mot Danmark og Romania som virkelig teller.

Historieløst

Men samtidig innrømmer Semb at det han og Norge har vist de siste kampene, ikke virker tillitvekkende på et kravstort og sulteftret norsk fotballpublikum.

Norges resultater under Nils Johan Semb fra mars 2001

VM-kvalifisering 2001:

24. mars Norge- Polen 2- 3
28. mars Hviterussland- Norge 2- 1
2. juni Ukraina- Norge 0- 0
6. juni Norge- Hviterussland 1- 1
1. september Polen- Norge 3- 0
5. september Norge- Wales 3- 2
6. oktober Armenia- Norge 1- 4

Treningskamper 2002:


22. januar Portugal- Norge 1- 1
24. januar Norge- Romania 2- 2
13. februar Belgia- Norge 1- 0
6. mars Danmark- Norge 0- 1
27. mars Tunisia- Norge 0- 0
17. april Norge- Sverige 0- 0

12./13. oktober EM-kvalifiseringen begynner Romania- Norge

- Det er klart. Nå har vi hatt et par 0- 0-kamper, og det er aldri god markedsføring. Men det er vanskelig også. Vi spiller ikke så mange kamper, og i de to siste VM-kvalifiseringskampene scora vi sju mål. Men folk blir fort historieløse, sier Semb.

Han mener at ting ikke er så mye verre nå enn før. Men vi husker bare høydepunktene.

- En skulle nesten tro at man har spilt kamper à la Norge- Brasil i Marseille 25 ganger, he-he. Men sånn er det jo ikke.

Derfor må Semb fortsatt slite med gammel landslagsmoro når laget skal ut og underholde på hjemmebane. Paradoksalt nok har arven etter Drillo blitt tyngre å bære med årene.

For Semb blir rett og slett småirritert når han blir konfrontert med at spillerne han tar ut ikke gjør sitt beste med flagget på brystet.

- God innsats

- Det er tøys. Vi har målinger og analyser som viser det stikk motsatte. Fotballfaglig er det ingenting som tyder på at innsatsen er dårlig. Den er like bra som før når det gjelder løpskapasitet og bevegelse uten ball.

- Men likevel er det et inntrykk som blir heftende ved laget ditt. At innsatsen er for svak?

- Det er jeg helt uenig i. Jeg har ikke fått det inntrykket når jeg snakker med folk. Men når man ikke oppnår gode resultater, oppstår det slike påstander i søken etter å finne en forklaring, tror Semb.

Han advarer også de som tror Japan blir en lett motstander i dag.

- Det er en ny nasjon som spiller en slags kamikazefotball, ler han.

- Hva mener du med det? At de satser livet i duellene?

- Nei ikke så galt, men det er et lag som presser høyt over hele banen. Og de har imponert i flere kamper. De slo blant annet Polen 2- 0 på bortebane. Vi tapte jo som kjent 3- 0 for dem.

- Hva med å innføre kamikazestilen i det norske laget?

- He-he. Kanskje det var en god idé, humrer Semb.

GÅR I FORSVAR: - Fotballfaglig er det ingenting som tyder på at innsatsen er dårlig. Den er like bra som før når det gjelder løpskapasitet og bevegelse uten ball, sa Nils Johan Semb til Dagbladet i går. Landslagssjefen liker ikke å bli fortalt at alt var bedre før.