- Landslaget mangler gærninger

Kjetil Rekdal etterlyser flere ledertyper.

SAVNER GALSKAPEN: Kjetil Rekdal mener dagens landslag savner ledertyper. Her fra en EM-kvalifiseringskamp mot Slovenia i Ljubliana. Kjetil Rekdal sammen med Henning Berg (t.h) og Ståle Solbakken (t.v). Foto: Scanpix / Tor Richardsen
SAVNER GALSKAPEN: Kjetil Rekdal mener dagens landslag savner ledertyper. Her fra en EM-kvalifiseringskamp mot Slovenia i Ljubliana. Kjetil Rekdal sammen med Henning Berg (t.h) og Ståle Solbakken (t.v). Foto: Scanpix / Tor RichardsenVis mer

(Dagbladet): I dag samles landslaget for to av de fire siste kampene i VM-kvalifiseringen.

Kypros og Sveits hjemme på Ullevaal bør begge slås om Norge fremdeles skal ha en sjanse til å nå Brasil 2014. 

Savner trøkk For de norske guttas prestasjoner i kvaliken har vært varierende, på tross av det som ble karakterisert som en overkommelig gruppe.

Tidligere landslagsspiller Kjetil Rekdal, mener mye av årsaken ligger i en manglende galskap og tenning.

- Kvaliteten er der. Men jeg tror det er mange som er på landskamp på Ullevaal som savner det voldsomme trøkket ute på banen - som vi hadde en periode på 90-tallet. Da var det unaturlig at Norge skulle være blant de tre-fire beste på rankingen, og vi fikk nok litt bedre resultat enn vi var gode for. Nå får vi kanskje litt dårligere resultat enn vi egentlig skulle hatt. Det er lite som skiller, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Jeg tror de gjør så godt de kan. Men det kan være en kode som må knekkes i en eller annen retning, som gjør at det tar litt fyr. 

Mangel på gærninger Rekdal mener den viktigste årsaken er mangelen på ledertyper, som kan hente ut det lille ekstra - både hos seg selv og lagkamerater.

- Det er en mangel på gærninger, rett og slett. Noen som kan dra ting gjennom. De er for få.

Han presiserer at han tror spillerne gjør sitt beste, men mener de også må provoseres for å få lokket fram de siste 10 prosentene.

- De som ikke kommer uten at du kanskje føler et voldsomt press på at det må frem. Det er mulig det ligger noe der. Men jeg kan bare si det jeg har observert og det jeg ser.

- Hvordan provoserer man fram tenning?

- Det kan være mellom hverandre, noe som blir skapt. Vi hadde en Fjørtoft, en Grodås, en Rekdal, en Berg, en Solbakken, en Bohinen, en Mykland - jeg kan ramse opp en hel haug og vi alle har jo en viss pondus når det gjelder sånne ting. Vi trigga hverandre. Og dro hverandre fram, også av konkurranse. Det er mulig at alternativene å velge i har blitt færre. Som gjør at det har blitt litt borte, sier Rekdal og legger til:

- Det er mange ganger jeg har ergra meg over at man må kunne få mer tenning og innsats og galskap ut av det laget som er på banen. Det har jeg savnet.

Småbrutal Drillo har kontrakt ut Brasil-VM. Rekdal håper den som overtar som landslagssjef tør å være brutal.

Jeg håper det blir en trener som tør å røske opp i litt av det som trengs for å skape ny giv. Ikke en som bare fortsetter i samme duren. Egil har gjort en formidabel jobb for norsk landslagsfotball i alle perioder. Han kom inn igjen nå for noen år siden og løftet landslaget opp. Men så har det falt ned igjen. Det trenger ikke ha noe med Egil å gjøre. Men jeg håper den som kommer tør å være litt småbrutal.

- Er du eventuelt klar til å ta på deg den oppgaven?

- Jeg har ikke tenkt på sånne ting i det hele tatt. Og det er jeg ærlig med deg på, når jeg sier at jeg ikke bruker fokus på ting som ikke er et tema. Kommer et spørsmål, får jeg ta det da. Så lenge det ikke har kommet noe spørsmål, bruker jeg ikke en kalori på det. Jeg har mer enn nok med å prøve og gjøre Vålerenga best mulig, sier Rekdal og smiler.

ENIG MED «REKA»: Lars Bohinen støtter Rekdals uttalelser. Han synes landslagsklimaet virker for snilt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ENIG MED «REKA»: Lars Bohinen støtter Rekdals uttalelser. Han synes landslagsklimaet virker for snilt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer