Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslaget i håndball-EM

Landslaget preget av Mørk-saken: «Det er ikke hva som har hendt»

Christian Berge, Bjarte Myrhol, Sander Sagosen og Christian O'Sullivan om Mørk-saken.

- TRIST SAK: Bjarte Myrhol ankommer Panorama Zagreb hotell onsdag. Han kaller det et krevende døgn etter at Nora Mørk anklaget landslaget for å spre private bilder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- TRIST SAK: Bjarte Myrhol ankommer Panorama Zagreb hotell onsdag. Han kaller det et krevende døgn etter at Nora Mørk anklaget landslaget for å spre private bilder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZAGREB (Dagbladet): Landslaget møter Serbia til første kamp i hovedrunden i morgen kveld klokka 18.15.

Det siste døgnet er det derimot en utenomsportslig sak som har preget hele det norske laget etter at Nora Mørk hevdet hennes private bilder ble spredd på herrelandslaget.

Landslagssjef Christian Berge kom i dag med en redegjørelse i skriftlig form til norsk presse i Kroatia. Til Dagbladet forteller Berge:

- Det er krevende å få ei prestasjonsgruppe til å fungere optimalt når det er så mye støy. Jeg synes det er sterkt når spillerne presterer som de gjør mot Østerrike, sier Berge til Dagbladet.

Skriv

Pressen fikk beskjed av medieansvarlig på landslaget at Berge ønsker å bruke alle krefter på de sportslige utfordringene som venter i EM. Derfor kom Berge med en skriftlig redegjørelse.

Berge skriver følgende:

«Jeg stiller meg hundre prosent bak sakens kjerne som har sin berettigede plass i offentligheten. Jeg stiller meg helt og holdent bak Nora Mørk når det gjelder holdninger ved å spre/publisere privat innhold som er krenkende på sosiale medier, og jeg håper at dette vil føre til ytterligere fokus på at dette overhodet ikke er akseptabelt.

Første mulighet for meg tå ta dette opp med et samlet spiller/lederteam var på romjulssamlingen på Gardermoen den 27. desember 2017. Forut for denne datoen hadde jeg dialog med flere spillere, team og forbundsledelse.

I møtet på Gardermoen den 27. desember var det en samlet spillergruppe og ledere som stilte seg hundre prosent bak saken kjerne (hackingen av Noras private bilder og publisering i det offentlige rom). Dette ble formidlet til Nora.

Grunn til denne skriftlige redegjørelse er at jeg ønsker å ha fokus på det sportslige og få gjort forberedelsene inn mot Serbia-kampen i morgen.»

Utspillet

Det var i går at Nora Mørk gikk ut og anklaget norske herrespillere for å bidra til spredning av private bilder på høsten i fjor.

Flere norske spillere - som nå er midt i håndball-EM - er sterkt kritisk til tidspunktet som Mørk-utspillene dukket opp i VG. Landslagskaptein Bjarte Myrhol ringte selv til Mørk i går morges for å fortelle om egen og lagets frustrasjon.

I dag bekreftet Nora Mørks advokat John Christian Elden til Dagbladet at ingen norske herrelandslagsspillere er saksøkt eller kan vente seg regning i posten. Elden har tidligere uttalt at minst 15 personer alle får en regning på 150 000 kroner for at de angivelig skal ha bidratt til spredning av Mørks bilder.

Da Dagbladet snakket med Bjarte Myrhol (35) i kveld kalte han hele saken trist.

- Det ble en spesiell kampdag med en trist personalsak. Jeg hadde det ikke bra i går. Hele saken var i tankene mine og jeg liker inne når andre folk ikke har det bra. Det preget meg i går. Det er kjedelig først og fremst på Noras vegne. Vi må støtte Nora, men vi som idrettsutøvere må tenke på oss selv innimellom. Nå må vi flytte fokuset over på det sportslige, Myrhol til Dagbladet.

- Hvordan har dagen i dag vært?

- Jeg er mye roligere i dag enn i går. Jeg har fått Noras synspunkter på telefonen og det synes jeg er helt fint. Vi får se om det er noe vi håndballgutta kan gjøre etter mesterskapet for å få smilet tilbake hos Nora Mørk, sier Myrhol.

- Jeg har ikke lyst til å ta offerrollen i en trist personalsak. Det er ikke riktig. Da får vi heller løse dette og ta det som det er. Vi vant mot Østerrike i går og dette vil ikke påvirke oss inn mot ny kamp mot Serbia, sier Myrhol.

Myrhol forteller at det var under Golden League i oktober at spillere på landslaget fikk tilsendt bildene. Bildene skal ikke ha blitt delt videre, ifølge Myrhol.

- Hvis du sitter i en håndballgarderobe og det tikker inn et bilde, da blir det en snakkis. Det ble snappet opp og det er helt sikkert flere som har sett bildene, sier Myrhol, som selv ikke var til stede under samlingen i oktober.

I intervju med TV 2 i kveld, legger Myrhol til.

- Nora påstår at bildene er spredt, og omtaler det i første omgang som seksuell trakassering fra kolleger? spør TV 2.

- Det kjenner ikke jeg til, det tror jeg ikke stemmer. Det er ikke det vi har snakket om innad i gruppa vår.

KRITISK: Sander Sagosen om hvordan landslaget blir framstilt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Sander Sagosen om hvordan landslaget blir framstilt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Urettferdig

Sander Sagosen forteller i intervju med svenske TT at han ikke liker framstillingen i media.

- Vi har full respekt for Nora og det hun har gått gjennom, men jeg synes dette er litt urettferdig framstilt med tanke på oss på landslaget, sier Sagosen til det svenske nyhetsbyrået TT.

- På hvilken måte?

- Det blir fremstilt som at alle i vårt lag har spredt bildene. Det er ikke hva som har hendt. Så går hun ut i mediene og sier at vi har sett på og ledd av bildene. Det er absolutt ikke riktig. Det er klart når du får førstesider i Norges største avis om at du har sextrakassert noen... Det er ikke noen god følelse, sier Sagosen til TT.

Kjenner Mørk

Christian O'Sullivan (26) forteller til Dagbladet at han kjenner Nora Mørk godt og at han synes saken er kjedelig for alle parter.

- Man har prøvd å løse saken internt, og det virker som Nora ikke føler hun har fått den støtten hun fortjener. Det er noe vi har forsøkt å gi henne, sier O'Sullivan til Dagbladet.

Landslagsspilleren har en fortid i Bækkelaget, der også Nora Mørk har spilt tidlig i karrieren. Begge er fra Oslo og født i 1991.

- Jeg har snakket en del med henne om denne saken, og det er en vanskelig sak. Noen her (på landslaget) har fått bildene, slettet bildene og så meldt ifra om dette. Da trodde vi saken var ute av verden i oktober, sier O'Sullivan.

Norge -Serbia i håndball-EM har avkast klokka 18.15 torsdag.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!