Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo herjet i Beito-sprinten

Landslaget skal studere GPS-målingene av Klæbo-revolusjonen i langrenn

- Han har en helt annen standard.

SKAL FINSTUDERES: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten foran Kasper Stadaas og Eirik Brandsdal. Nå skal landslagsløperne gå gjennom GPS-målingene av Klæbo for å lære av sprintfenomenet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SKAL FINSTUDERES: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten foran Kasper Stadaas og Eirik Brandsdal. Nå skal landslagsløperne gå gjennom GPS-målingene av Klæbo for å lære av sprintfenomenet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo slo knockout på konkurrentene i dagens sprint allerede i prologen.

Finalegrensa gikk på nesten 16 sekunder etter Klæbos hardkjør. Det er et hav av tid i langrennssportens formel-1.

- Klæbo viser nesten nye sider av sprint og skisporten som er interessante. Dere ser jo hvordan han skyter ut av svingene og litt sånn. Vi har aldri sett det så galt før, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen om ungguttens oppvisning.

Klæbo slo gjennom i langrennssirkuset med brask og bram på Beitostølen i fjor da han vant sprinten. I år var han enda mer overlegen.

Ja, han har en helt annen standard. Og det er ikke noe sånn at han er i for tidlig form eller noe sånt. Han er bare så god. Ferdig med det. Vi andre får bare trene og gjøre vårt beste, så får vi se om vi klarer å kutte ned litt på forspranget, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Fikk sjokk

Selv var han godt fornøyd med finaleplassen i dag, selv om han til slutt endte på sjetteplass.

Iversen hadde 12. beste prologtid men var 11,29 sekunder bak Klæbo der.

- Det viser seg at du kan gå videre med god margin selv om du er ti sekunder bak Klæbo i prologen, smiler han, og forteller om sjokket han fikk i fjor, da han ble sekundert langt bak Klæbo og trodde at noe var galt med enten kroppen eller skiene.

Når kvelden lusker seg innpå landslagsløperne skal de se nærmere på hva det er som sender Klæbo så langt foran i prologene.

GPS-målt

Eirik Brandsdal fikk seg en solid opptur med dagens tredjeplass, men innser at han har mye å lære av Klæbo i sprint.

- Jeg gleder meg veldig til etterpå, for vi har hatt GPS-måling i dag. Da får vi nøyaktig sporskiftene i prologen, så da kan vi se hvor han har tatt de åtte sekundene på meg. Nå gikk jeg først i prologen i snøvær, så jeg håper han har tatt en del sekunder på det, men han er eventyrlig rask i starten, vet du. Han legger fem sekunder i banken på oss med en gang, sier Brandsdal til Dagbladet.

Men én ting er prologhemmeligheten til Klæbo. En annen er hvordan han skaffer seg luker når de går i heatene.

Monsens observasjoner av hvordan Klæbo bruker de sporløse svingene til å hente fart, for så å skyte ut av svingene, er også noe Brandsdal og landslagskameratene skal studere.

- Jeg må lære av dette her. Det er et eller annet han gjør som er helt egen klasse. Jeg merker jo det når jeg ligger bak ham nå, da ser jeg at han har et eller annet skyv over bakketoppen, og kanskje ned etter bakketoppen også. Vanligvis er det at man drar over bakketoppen og kanskje setter seg ned i hocke, mens han drar kanskje hakket lengre. Vi så det fra distanseløpet i går også, vi hadde GPS-måling der også, og han tjener på alle nedoverbakkene. Og den farten opparbeider han seg på toppen av bakken. Så selv om han går roligere opp bakken så går handa så fort over bakketoppen at han henter inn det ganske raskt, sier Brandsdal.

- Det er en måte å spare krefter på?

- Antakeligvis. Han er en luring, vet du.

Den nasjonale åpningshelgen i langrenn fortsetter med 10 og 15 kilometer fristil i morgen, søndag. Der stiller ikke Klæbo til start.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!