Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslaget som er verst når det gjelder

Mangler støtte fra folket, mener Dan Eggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En fjerdeplass i VM og seier i EM på hjemmebane i 1964. Det er alt fotballstormakten Spania har å slå i bordet med, til tross for at det ikke har manglet på kvalitetsspillere opp gjennom årene.

De pinlige mesterskapsmerittene har gitt spanjolene et «verst når det gjelder»-stempel. For hvordan er det mulig for en gjeng så gode fotballspillere å underprestere idet klubbdrakta skiftes ut med ei landslagsdrakt?

Foran EM i Østerrike og Sveits er Spania igjen blitt gjort til en av de aller største favorittene. Tidligere Celta Vigo- og Alaves-proff Dan Eggen tror dette kan bli året da et spansk landslag omsider får ut potensialet sitt.

- Jeg er veldig optimist, og tror de vinner. I forrige VM var de jo superbra før de gikk på en smell mot Frankrike. Jeg tror de er blitt bedre og fått mer rutine siden da, og spillere som Torres og Fabregas har gjort stor suksess i utlandet. Det stemmer bedre for Spania nå, tror Eggen.

Landslaget kan seile sin egen sjø

Han har ingen fasitsvar på hvorfor det spanske kollektivet stort sett har sviktet i mesterskap etter mesterskap siden 1930-tallet. Men teorier har han mange av.

- Tidligere synes jeg ikke de har hatt de samme klassespillerne som andre nasjoner. Nå i det siste har de hatt det, men dette med landslag og tradisjon er viktig. Tyskland, Italia og Frankrike har gjort det bra lenge, og hatt en stødighet ved seg, som Spania mangler, sier Eggen til Dagbladet.no.

Han peker også på at spanjolene generelt ikke har den samme lidenskapen til landslaget sitt som mange andre nasjoner.

UNDERPRESTERER: Spanias landslag ser kun tilbake en fjerdeplass i VM, og EM-seier i 1964, til tross for at landet har fostret mange storspillere opp gjennom årene. Foto: Reuters
UNDERPRESTERER: Spanias landslag ser kun tilbake en fjerdeplass i VM, og EM-seier i 1964, til tross for at landet har fostret mange storspillere opp gjennom årene. Foto: Reuters Vis mer

- Spanias landslag er ikke så høyt verdsatt. De fleste holder med lag som Barcelona og Real Madrid utenom den lokale klubben. Under EM og VM slutter mange seg til, men ikke på samme måte som i andre land. Baskerland er ekstremt, der håper de at Spania ikke gjør det bra. Men også i Katalonia gjelder en holdning om at landslaget kan seile sin egen sjø, sier han.

Før Norge møtte Spania i EM-gruppespillet i 2000, husker Eggen hvordan han ble oppsøkt av spanjoler som vendte sitt eget land ryggen.

- Jeg bodde i Baskerland på den tiden, og alle kom bort og sa de håpet Norge vant. Det var det eneste de sa. De har noe vi ikke skjønner, en egen statsidentitet, som gjennomsyrer det meste av det de gjør. Baskerland spiller et par privatkamper i året, og da er det full fest.

- Hva med baskere som spiller for Spania?

- Det er vel blitt mer eller mindre akseptert, selv om det ikke er vel ansett. Halvparten ønsker å bli et eget land, sier Eggen.

Fabregas på benken?

Opp gjennom årene har stammen i det spanske landslaget gjerne kommet fra Barcelona og Real Madrid. Fortsatt er de to storklubbene godt representert, men klubber som Valencia, Villarreal, Mallorca og Liverpool har flere spillere inne i troppen.

- Tidligere gjorde rivaliseringen mellom Barcelona og Real Madrid at spillerne ikke kunne jobbe skikkelig sammen, men nå er det ikke sånn. I 2008 er det unge, kloke spillere, som er blitt noen år eldre siden forrige VM, sier Eggen.

image: Landslaget som er verst når det gjelder

En spiller som Cesc Fabregas blir trolig plassert på benken mot Russland i kveld, mens Xavi, Andres Iniesta og Marcos Senna alle antas å få tillit fra start.

Eggen tror spanjolene er avhengige av en god start - ikke minst om de vil ha folket på sin side.  

- Folk gir veldig fort faen når det begynner å gå dårlig. Da kjefter de og driter i landslaget. Men enn så lenge håper folk det skal gå bra.

- Takler Spania dårlig å være favoritter?

- Det som taler mot Spania, er at de mangler defensiv struktur, som vi jo er glade i å snakke om her i Norge. De har gode forsvarsspillere, men er ikke bra nok organisert og mangler en strateger som setter linja. Puyol spiller med hjertet utapå drakta, men det er mer hjerte enn hjerne. Det er det samme med Marchena, han er en fysisk jernmann, men pådrar seg en del røde kort og er uryddig i stilen, sier Eggen.

HAR TROEN: Dan Eggen, tidligere Celta Vigo og Alaves-stopper, tror EM i Østerrike kan bli mesterskapet der Spania får ut potensialet sitt.
MER RUTINE: Torres kan bli en av nøklene til spansk EM-suksess, tror Eggen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!