Landslaget som forsvant

HER HAR DU et landslag av spillere med felles skjebne: De burde vært på toppen av karrieren foran en høst med mange viktige landskamper, men har i stedet status som fiaskoer, eller i beste fall skuffelser. Noen har vært uheldige, andre har ikke vært dyktige nok. Og et par av dem trenger kanskje bare et velmenende spark bak.

KEEPER: Espen Baardsen, Watford. Omtalt som tidenes største keepertalent for noen år siden, men har ikke klart å spille seg til fast plass på det engelske 1. divisjonslaget Watford. Mangelen på kvalitetskeepere gjør ham likevel svært aktuell. Med i landslagstroppen mot Belgia så seint som i februar.

HØYREBACK: Vegard Heggem, Liverpool. Hadde alt som skulle til for å bli en back på høyt internasjonalt nivå - bortsett fra helsa. Ufattelig skaderammet, primært av en muskel rundt bekkenet. Storspilte for Norge i EM-åpningen mot Spania i 2000. Frykter karrieren er over.

MIDTSTOPPER: Steinar Nilsen, Tromsø. Havnet i Milan nærmest på mistanke om at han hadde internasjonalt format. Men klarte aldri å etablere seg i italiensk fotball og fikk i tillegg en langtidsskade som nær gjorde at han måtte legge opp. Tilbake i norsk 1. divisjon nå.

MIDTSTOPPER: Alf-Inge Håland, Manchester City. Har aldri kommet tilbake etter at han ble overfalt av Roy Keane. Men klarte heller ikke å etablere seg på landslaget før den tid. Burde vært på toppen av karrieren som midtstopper nå.

VENSTREBACK: Ragnvald Soma, Bryne. Enda et mislykket proff-eventyr - i hvert fall sportslig sett. Veldig attraktiv for utenlandske klubber i en periode. Til slutt endte han i West Ham - i en tilværelse på reservelaget. Langt unna landslagsspill.

MIDTBANE: Jan Derek Sørensen, Borussia Dortmund. I Rosenborg utviklet han seg til en angrepsspiller på høyt internasjonalt nivå. En spillertype Norge savnet. Men blir ikke satset på i Borussia - noe han tydelig bar preg av da han fikk et innhopp mot Sverige i april.

MIDTBANE: Petter Rudi, klubbløs. Måtte kneopereres i fjor, da han var i ferd med å etablere seg som Norges nye midtbanesjef. Skadehyppigheten har hemmet utviklingen, men i form er han en av Norges beste fotballspillere. Men i øyeblikket har han verken klubb eller treningsgrunnlag - og er langt unna landslaget.

MIDTBANE: Hassan El Fakiri, Monaco. Norges kanskje beste fotballspiller både våren 2000 (for Brann) og våren 2001 (for Lyn). Men i Rosenborg fikk han verken tillit eller suksess. Har neppe noen framtid i Monaco. Burde vært en heit landslagskandidat.

MIDTBANE: Magne Hoseth, Molde. Viste senest lørdag mot Lillestrøm at han har helt spesielle ferdigheter. Men burde vært en nøkkelspiller i Tippeligaen, ikke en reserve.

SPISS: Andreas Lund, Wimbledon. Scoret fire mål på åtte landskamper - og i debuten på Wimbledon. Det er fire kneoperasjoner siden. Spiller ikke fotball nå. Trolig går det mot definitiv karrierestopp og et tosifret antall millioner i forsikringspenger. Billig trøst for et stort spisstalent.

SPISS: Torstein Helstad, Austria Wien. Har holdt et høyt nasjonalt nivå de siste sesongene, men har likevel ikke innfridd forventningene. Burde vært en heitere spisskandidat på landslaget, og også spilt i en bedre liga.