Landslaget tok bussen over gata til trening

Sikkerheten tas på alvor i Albania.

TIRANA (Dagbladet): Det var noe komisk over landslagets reise fra hotell Sheraton Tirana til treningen på kamparenaen Stadiumi Qemal Stafa i kveld.

For om John Arne Riise fortsatt hadde vært med på landslaget, kunne han stått i oppkjørselen til hotellet og kastet innkast på stadionmuren. Likevel kjørte laget buss fra baksiden av hotellet, rundt bygningen, 50 meter bortover veien og inn foran stadion.

Da treningen var over, henvendte Drillo seg til landslagets sikkerhetsansvarlige Geir Ellefsen, og spurte:

- Geir, er det greit å gå den lange turen hjem, eller? Det er lengre å gå til bussen enn til hotellet?

Svaret var nei.

Begrenset frihet For selv om det ble spøkt mye med den korte turen, er grunnen alvorlig nok.

KORTREIST: Landslaget bor på Sheraton Tirana. På motsatt side av veien ligger Stadiumi Qemal Stafa. Foto: Google Maps
KORTREIST: Landslaget bor på Sheraton Tirana. På motsatt side av veien ligger Stadiumi Qemal Stafa. Foto: Google Maps Vis mer

- Det er vår avgjørelse, men det er også i tråd med anbefalinger fra Uefa. For et fotballag kan være et mål for kriminelle, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff til Dagbladet.

For det er ikke bare under transport over gata mellom hotell og stadion at det er begrenset frihet for landslagsgutta i Tirana.

- Normalt sett pleier spillerne å kunne ta seg en tur på kafeene, og bevege seg relativt fritt. Men det gjør de ikke her. Nå må de være i nærheten av hotellet, forteller Graff.

- Skal de gjøre noe mer enn det, må de avklare med Ellefsen, sier Graff videre.

Var på befaring Geir Ellefsen — som til daglig er politioverbetjent ved Majorstua politistasjon i Oslo — var på rekognosering i Tirana i forkant av landslagsturen.

- Han er alltid på en befaring før hver bortekamp, sammen med Guttorm Dilling (landslagets administrative leder). Vi gjør en vurdering fra kamp til kamp, på hva slags bevegelser vi kan gjøre med spillerne, forklarer Graff.

 BUSSEN STÅR KLAR:  Landslaget tok buss fra Sheraton Tirana Hotel til stadion, selv om Drillo mente det var lenger å gå til bussen enn til hotellet. Foto: Sigbjørn Strand / Dagbladet
BUSSEN STÅR KLAR: Landslaget tok buss fra Sheraton Tirana Hotel til stadion, selv om Drillo mente det var lenger å gå til bussen enn til hotellet. Foto: Sigbjørn Strand / Dagbladet Vis mer

Utenriksdepartementet opererer ikke med noen konkrete råd til norske turister i Tirana. USAs ambassade i Tirana, derimot, oppfordrer besøkende amerikanere til å holde seg unna navngitte restauranter.

USAs ambasade advarer Flere av disse ligger i kvartalet rundt Stadiumi Qemal Stafa og Hotel Sheraton — hvor landslaget bor. Albania har, ifølge meldingen på USAs ambassade, opplevd en økning i kriminelle handlinger de siste åra. Korrupsjon er et utbredt problem, og turister med dinglende kameraer, skinnende smarttelefoner og tunge lommebøker i baklomma, gjør at lommetyvene aldri vil forsvinne helt.

- Da er det ikke noe stort poeng å ha masse bevegelser for spillerne. Her bor vi rett ved banen, og i morgen blir det en spasertur slik vi alltid gjør på kampdagen. Den ledes av Geir Ellefsen. Men det blir ingen store utflukter, nei, sier Svein Graff.

Daniel Braaten har ikke stiftet noen nye bekjentskaper blant lokalbefolkningen i Tirana.

- Nei, det har jeg ikke. Vi må være litt forsiktige, vi får ikke lov til å gå ut og sånn, så.

- Portforbud?

FÅR IKKE GÅ FRITT: Normalt beveger landslagsspillerne seg fritt når de har fritid i forkant av bortekamper. Men i Tirana må de avklare med sikkerhetsansvarlig om de skal gå lengre enn rett rundt hotellet. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
FÅR IKKE GÅ FRITT: Normalt beveger landslagsspillerne seg fritt når de har fritid i forkant av bortekamper. Men i Tirana må de avklare med sikkerhetsansvarlig om de skal gå lengre enn rett rundt hotellet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

- Njææ. Litt - og litt ikke. Man gjør jo hva man vil. Men det er greit å følge regler av og til, sier Braaten.