Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn: Landslagsuttak

Landslaget utvides - men Klæbo får likevel ikke viljen sin. Slik løses uttakskabalen

Allroundlandslaget utvides med én plass. Likevel får ikke Johannes Høsflot Klæbo ønsket sitt oppfylt. Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl og Simen Hegstad Krüger erstatter to meritterte veteraner og ett ungt talent.

PÅ SPRINTLAGET: Johannes Høsflot Klæbo fikk ikke ønsket oppfylt om å bli en del av allroundlandslaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PÅ SPRINTLAGET: Johannes Høsflot Klæbo fikk ikke ønsket oppfylt om å bli en del av allroundlandslaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

RISLØKKA (Dagbladet): I går fortalte landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet at det har vært heftige diskusjoner om landslagsuttaket som ble offentliggjort kl. 13.30 i dag. To av de største profilene, Finn-Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo, har gitt ledelsen ekstra hodebry.

Den spurtsterke og allsidige duoen har nemlig gikk klar beskjed om at de vil bli tatt ut på allroundlandslaget og ikke sprintlandslaget. Det er bare Krogh som får viljen sin. Etter mange års tro tjeneste på sprintlandslaget er landslagsledelsen enige i at Alta-gutten vil utvikle seg best sammen med Martin Johnsrud Sundby og co. på allroundlandslaget.

Det bekreftet Løfshus på dagens pressekonferanse. Bekreftet ble det også at stjerneskuddet Klæbo ikke får viljen sin. Han er tatt ut på sprintlandslaget i stedet for allroundlandslaget.

- Det er et bra lag med mye erfaring som jeg kan lære av. Forhåpentligvis kan jeg ta nye steg sammen med denne gjengen, sier Klæbo diplomatisk til Dagbladet.

- Det har vært en prosess. Sammen med landslaget har diskusjonen gått hva som er ønskelig og fornuftig for begge parter. Den endelig avgjørelsen ble tatt nylig. Det kunne ha bikket begge veier. For min del tenker jeg ikke tilbake på det som har skjedd, men det som kommer. Det er OL jeg tenker på nå, presiserer 20-åringen.

Klæbo vant sprintcupen sammenlagt foregående sesong, men viste også så gode kvaliteter i distanselangrenn at han vant den avsluttende minitouren i Canada. Supertalentet ble også nr. 2 i minitouren i Lillehammer og er sportslig kvalifisert for det landslaget han ønsker.

Skifter ut halve sprintlandslaget

Men miksen skal gå opp, og konkurransen på allroundlandslaget er hardere enn på sprintlandslaget. I tillegg er Klæbo purung og går nå samme utviklingstrapp som Krogh - og starter på sprintlandslaget. Der forsvinner tidenes mestvinnende sprinter Ola Vigen Hattestad ut i tillegg til forrige sesongs nykommer Martin Løswstrøm Nyenget, i tillegg til Krogh.

UTVIDER: Vidar Løfshus fortalte på dagens pressekonferanse at antall plasser på allroundlandslaget utvides. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTVIDER: Vidar Løfshus fortalte på dagens pressekonferanse at antall plasser på allroundlandslaget utvides. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Inn kommer Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl og Klæbo. Golberg er tilbake i varmen etter at han ble vraket etter sykdomsplagene i 2015/16-sesongen.

- Det er veldig moro. Det er det som har vært målet. Jeg fikk beskjeden på torsdag forrige uke. Det var veldig deilig, selvfølgelig, sier Pål Golberg til Dagbladet.

Den foregående sesongen startet Golberg med å vinne verdenscupåpningen i Kuusamo og ledet sprintverdenscupen sammenlagt fram til han ble vraket i Falun i slutten av januar. Taugbøl er et stort sprinttalent som viste stor utvikling forrige sesong, var i flere finaler og var VM-reserve i Lahti.

Altså: Tre ut og tre nye inn på sprintlandslaget.

Utvider allroundlandslaget

Så var det allroundlandslaget hvor Krogh altså flyttes opp: Inn kommer også kometen Simen Hegstad Krüger, som imponerte med blant annet en pallplass i Toblach under Tour de Ski i januar. Den eneste som forsvinner ut fra allroundlandslaget er Anders Gløersen. Han vrakes til tross for gode resultater i de få fristilsrennene han gikk.

Det betyr at det kommer to nye utøvere inn, mens bare én går ut. Med andre ord utvides allroundlandslaget til kommende sesong, altså året etter at ledelsen besluttet å kutte antall landslagsplasser i kjølvannet av de nye kvotereglene.

Det gikk på bekostning av profiler som Tomas Northug, Martine Ek Hagen og nevnte Golberg etter 2015/16-sesongen.

- I fjor reduserte vi antall plasser på laget. I år går vi motsatt vei. Det er vanskelig å begrense seg med så mange gode langrennsløpere. Det er folk som har falt utenfor laget, som burde være der og som hadde vært kvalifisert for alle andre lag i verden, forklarer Løfshus.

Allroundlandslaget herrer:
Finn-Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Emil Iversen og Petter Northug (kjører eget løp).

Sprintlandslaget herrer:
Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl, Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar og Sondre Turvoll Fossli.

Kvinnelandslaget:
Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga, Kari Øyre Slind og Kathrine Harsem.
* I tilllegg håper de at Therese Johaug vil slutte til seg landslaget etter hvert.

- Når det gjelder Therese står ikke hun på noe uttak foreløpig, fram til saken hennes er avgjort, sier Løfshus.

Han begrunner uttaket slik:

- Vi er mest opptatt av at utøverne er på riktig lag med tanke på utviklingsmålene vi har satt. Det er veldig mange i år som har utrolig bra resultater. Det har vært heftige diskusjoner om hvem som skal inn på de forskjellige lagene, sier Løfshus til Dagbladet.

- Det er ikke en enkel oppgave, men vi føler vi har kommet frem til den beste løsningen, som vil utvikle enkeltutøverne og laget på best mulig måte. Men vi ser også på helheten når konkurransen er så tøff som den er nå. Det er ingen selvfølge at man blir tatt ut på landslaget. Kampen er knallhard.