Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslaget vraket ham, men Ndure tviholder på avtale med pyramideselskap

Sesongdebuterer på lørdag.

TRØBBEL: Olympiatoppen har brutt samarbeidet med Jaysuma Ndure fordi han reklamerer for et kontroversielt pyramideselskap. I helga sesongdebuterer han som privatutøver. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRØBBEL: Olympiatoppen har brutt samarbeidet med Jaysuma Ndure fordi han reklamerer for et kontroversielt pyramideselskap. I helga sesongdebuterer han som privatutøver. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i november, har både Olympiatoppen og Norges friidrettsforbund brutt med Norges raskeste mann, Jaysuma Ndure, fordi 31-åringen reklamerer for det kontroversielle amerikanske nettverksselskapet Vemma.

Det amerikanske selskapet har en pyramideliknende struktur, der medlemmer betaler for muligheten til å verve andre medlemmer. Produktet som markedsføres i pyramiden, er energidrikken «Verve».

Både selskapsformen og energidrikken er kontroversielle. Selskapet er dømt for pyramidevirksomhet i Italia, og har fått liknende anklager mot seg i USA. I USA er de også dømt etter markedsføringsloven.

Brøt retningslinjer Olympiatoppen og Friidrettsforbundet brøt med Ndure i fjor høst fordi han brøt retningslinjer for bruk og markedsføring av kosttilskudd da han begynte å reklamere for energidrikken.

Sprinteren reklamerer for energidrikken på hjemmesiden sin, og en reklamevideo med ham ble vist under en Vemma-konferanse i Wien i september.

Ndures hovedproblem er at han taper mye, spesielt økonomisk, på å stå utenfor Olympiatoppen og friidrettslandslaget.

Etter det Dagbladet erfarer mottar Ndure et stipend på 70 000 kroner årlig fra Olympiatoppen, men disse pengene får ikke 31-åringen i år dersom han ikke kommer seg ut av avtalen med Vemma, eller klarer å overbevise de norske idrettstoppene om at energidrikken er innenfor regelverket.

Sesongdebuterer Det er nemlig der saken ligger i dag - tre dager før Ndure sesongdebuterer. Førstkommende lørdag stiller han nemlig til start under et innendørsstevne i Florø.

Dagbladet vet at Vemma har informert Olympiatoppen om at selskapets advokat jobber for å få drikken godkjent så fort som mulig, men at det er gått nesten en måned siden advokaten sist lot høre fra seg.

Slik Dagbladet forstår det er ikke Ndure villig til å skrinlegge det kontroversielle samarbeidet med selskapet. Olympiatoppen har valgt å avvente saken.

- Situasjonen er uendret i relasjon til Olympiatoppen. Vi er kjent med at Vemma jobber med forholdene vi har påpekt, men vi har ingen ny informasjon om noe annet. For vår del er det status quo i saken, sier Olympiatoppens medierådgiver Halvor Lea til Dagbladet.

Kan vurdere på nytt Lea er imidlertid åpen for å endre holdning dersom det skjer endringer fra Vemma og Jays Ndures side.

- Vi forholder oss til at vi per i dag ikke har et faglig samarbeid. Om nye forhold oppstår, vil vi ha en ny situasjon og gjøre en ny vurdering av samarbeidet, sier han.

Ndure har vært på treningssamling de siste ukene, og norgesrekordholderen på både 100 og 200 meter trener nå mot innendørs-EM i Praha i mars.

Sportssjef i Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, sier at Ndure kan representere Norge selv om han ikke lenger har noen avtale med forbundet.

DYRE SLURKER: På sin egen hjemmeside vier Jays Ndure god plass til sportsdrikken fra det kontroversielle selskapet Vemma. Det kan koste ham dyrt: Både Olympiatoppen og friidrettsforbundet har brutt med Ndure på grunn av sportsdrikkreklamen.
DYRE SLURKER: På sin egen hjemmeside vier Jays Ndure god plass til sportsdrikken fra det kontroversielle selskapet Vemma. Det kan koste ham dyrt: Både Olympiatoppen og friidrettsforbundet har brutt med Ndure på grunn av sportsdrikkreklamen. Vis mer

- Når det gjelder innendørs-EM stiller Ndure likt med andre utøvere som ikke har kontrakt med forbundet. Det vil si at han får delta i internasjonale mesterskap så lenge han kvalifiserer seg og viser form, sier Nilsen til Dagbladet.

Friidrettsforbundet kommer til å offentliggjøre elitegruppa for 2015 innen en ukes tid. Der er høyst sannsynlig ikke Ndure et av navnene.

Vervet på Tenerife Sportssjef Nilsen avventer Ndures situasjon før sprinteren eventuelt kan få plass blant eliteutøverne.

- Om Ndure får plass i elitegruppa er en vurdering som må tas, og den kommer vi til å ta når ting eventuelt har ordnet seg med Vemma, sier han.

- Kommer døra til å stå åpen for Ndure om han avslutter avtalen med Vemma, eller om Olympiatoppen godkjenner drikken?

- I utgangspunktet, ja. Dette er noe vi ser på underveis.

Det var under en treningsleir på Tenerife at Jaysuma Ndure ble vervet til Vemma.

• Verken Ndures markedsrådgiver Håkon Särnblom eller Ndures trener Olav Magne Tveitå ønsker å kommentere saken.