TREDJE SIST: Martin Ødegaard er ofte tredje sist på scoringer, men har ingen målpoeng for Heerenveen hittil denne sesongen, til tross for at han har skapt nest flest sjanser for laget sitt i høst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TREDJE SIST: Martin Ødegaard er ofte tredje sist på scoringer, men har ingen målpoeng for Heerenveen hittil denne sesongen, til tross for at han har skapt nest flest sjanser for laget sitt i høst. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Martin Ødegaards nye rolle

Landslagets krav til Ødegaard «ødelegges» av relasjonen til Thorsby og Dumfries

Morten Thorsby kan takke Denzel Dumfries som kan takke Martin Ødegaard. Men relasjonen mellom denne gylne trioen gjør at Ødegaard ikke har levert de målpoengene som landslagsledelsen vil se.

(Dagbladet): Som Martin Ødegaard sa tidligere i sommer og som Dagbladet la fram forrige uke med belegg i tallmaterialet i nederlandsk fotball, har 18-åringen tatt store steg som fotballspiller de siste månedene.

- Jeg har blitt en bedre allroundspiller. Jeg har blitt dyktigere til å gå av folk, har mer kraft i spillet, er sterkere og raskere. Jeg har også utviklet ferdighetene som førsteforsvarer ytterligere, sa Ødegaard til Dagbladet

Samtidig varslet Heerenveen-spilleren:

- Nå vil jeg først og fremst ha en sesong hvor jeg spiller fast, etablerer meg i laget og får flere målpoeng, sa midtbaneeleganten i juni.

Fra fire til null

Foreløpig har han lykkes med det meste, men lovnaden om mer sluttprodukt og målpoeng - som landslagsledelsen vil se mer av - er fortsatt ikke i boks:

I vår hadde Ødegaard fire målpoeng på 864 minutter for et Heerenveen-lag som slet. Så langt denne høsten står midtbaneeleganten uten målpoeng på 560 spilte minutter for et mannskap i flytsonen på 2.-plassen i Eredivisie.

ASSISTKONGEN: Morten Thorsby kan takke Denzel Dumfries for at han er toppscorer, mens Dumfries kan takke Ødegaard for at han er assistkonge. Ødegaard har ingen målpoeng selv. Foto: NTB Scanpix
ASSISTKONGEN: Morten Thorsby kan takke Denzel Dumfries for at han er toppscorer, mens Dumfries kan takke Ødegaard for at han er assistkonge. Ødegaard har ingen målpoeng selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette skjer til tross for at Ødegaard skyter dobbelt så mye i snitt per kamp sammenliknet med forrige sesong.

Midtbaneeleganten har også skapt flere målsjanser for sine lagkompiser enn i fjor, nærmere bestemt nest flest sjanser i klubben, ifølge statistikk- og analysenettstedet whoscored.com. Det betyr at mangelen på sluttprodukt trolig inneholder en god del tilfeldigheter, så lenge det foreløpig ikke er snakk om mer enn seks seriekamper denne sesongen.

For U21-landslaget leverte han blant annet en praktscoring på frispark borte mot Kosovo tidligere denne måneden. I preseason i sommer scoret også Ødegaard mye for Heerenveen, men først og fremst har stortalentet vært tredje sist på mange av målene til både klubblaget og U21-landslaget.

Den gylne trioen

Det forklarer litt av rollen som Ødegaard har i årets Heerenveen-laget som innoverkant på høyresiden - ikke minst når vi ser at høyreback Denzel Dumfries faktisk er ligaens assistkonge med hele fem målgivende pasninger på bare 518 spilte minutter.

Det er ekstremt gode tall, og i mange av tilfellene har Ødegaard søkt inn i banen fra sin kantrolle og satt opp Dumfries i god innleggsposisjon med en genial pasning til lagkompisens motsatte bevegelse.

RELASJON: Martin Ødegaard og Morten Thorsby har sammen med Denzel Dumfries skapt en meget god relasjon som har gitt motstanderne mye hodebry i Nederland denne høsten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
RELASJON: Martin Ødegaard og Morten Thorsby har sammen med Denzel Dumfries skapt en meget god relasjon som har gitt motstanderne mye hodebry i Nederland denne høsten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

På hele tre av Morten Thorsbys fire scoringer har faktisk høyrebacken vært nest sist på ballen, hvilket forteller en hel del om hvordan Heerenveen bygger opp sine angrep og hvilken rolle denne trioen - Ødegaard, Dumfries og Thorsby - har i den nåværende serietoeren i årets nederlandske liga.

Altså: Ødegaard spiller fri Dumfries, som serverer Thorsby og andre lagkompiser i boksen.

Nevnte Dumfries er rangert som den 7. beste spilleren hittil i årets Eredivisie på lista som toppes av PSV Eindhovens Hirving Lozano. Ironisk nok var det Lozano som ble utvist da Ødegaard og Dumfries lekte seg med en tydelig frustrert PSV-stjerne langs Heerenveens høyre side i toppkampen 10. september.

Til tross for mangelen på målpoeng er Ødegaard den som scorer nest best på spillerbørsen til whoscored hittil i sesongen, hvor Dumfires er best i klubben og Morten Thorsby nr. 4. Denne trioen har vært essensiell for Nederlands nest beste hittil så langt i sesongen.

Driblekonge

Ødegaard er for øvrig den eneste tenåringen som er topp 25 på den nederlandske spillerbørsen som whoscored baserer på objektive målinger.

Som Dagbladet formidlet forrige uke, er det norske stortalentet også den som har stått for nest flest driblinger i Nederland etter Ajax-stjerna Amin Younes, som er så god at han er landslagsspiller for Tyskland.

Lionel Messi, Neymar, Coutinho, Paulo Dybala og Naby Keita topper for øvrig tilsvarende driblestatistikk i de andre store ligaene, henholdsvis Spania, Frankrike, England, Italia og Tyskland, så selskapet er det ingen ting å si på.

Uenige om rolle

Forrige uke fortalte landslagsledelsen til Dagbladet at de ser for seg Martin Ødegaard først og fremst i en rolle bak spissen. Selv sikter 18-åringen seg inn mot en kantrolle.

- Jeg tror jeg kan passe inn i Lagerbäcks fotballfilosofi, hvor det også er plass til tekniske spillere. I det laget som er nå, er det nok i en kantrolle jeg ville ha passet best inn i. Jeg spiller i en slik rolle i Nederland og trives godt der, sa Ødegaard til Dagbladet tidligere i september.

Landslagstrenerne Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har imidlertid først og fremst diskutert Ødegaard i en rolle rett bak spissen, altså Joshua King.

- Martin kan spille rett bak spissen og på begge kantene. I Heerenveen gjør han det i en fri rolle hvor han får brukt sine kvaliteter godt, men vi har snakket med om Martin i en mulig rolle bak spissen, forteller Per Joar Hansen til Dagbladet.

- Har fått førerkort

Forrige uke ga han følgende forklaring på hvorfor Ødegaard ikke har fått sjansen:

- Martin vokser inn i livet som proff. Han har fått førerkort, flyttet for seg selv, og det er først nå han kan kalles en yrkesmann. Lars hadde en god prat med Martin nylig, og han vet hvordan vi tenker. Det er ikke mange 18-åringer rundt omkring i verden som spiller fast for et landslag. Vi tenker helhetlig og langsiktig i samråd med U21, forteller Hansen.

- Martin er i en positiv utvikling og har blitt en mer voksen spiller som tar større ansvar. Han har blitt bedre defensivt, fått mer muskler og er mer aggressiv i presset. I tillegg er Martin fortsatt veldig god til å sette opp andre og skape målsjanser. Sluttproduktet har også blitt råere nå.

- Hvis Martin har blitt bedre på alt, hvorfor har han da gått fra å være et fast innslag på A-landslaget som 15-, 16-, og 17-åring, mens han nå har vært ute i kulden siden mars 2016?

- Det må de forrige trenerne svare på, men det er ikke ofte en 16-åring spiller fast på et landslag. Da må vedkommende være veldig god og stabil i prestasjonene, svarer «Perry» og utdyper:

- Man må ha spisskompetanse, samtidig som man tar det defensive ansvaret og gjør jobben sin på dødballer med tilstrekkelig duellkraft og løpsstyrke.