Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsjentene står sammen

Landslagets mor, Marit Bjørgen, hylles av skijentene: - Den tunge tiden hadde vært mye verre uten Marit. Hun er uvurderlig

Det norske kvinnelandslaget tynnes ut i rekkene. Men Marit Bjørgen holder gruppa sammen. Skijentenes kaptein og mor beskrives som uvurderlig av lagvenninnene.

LAGKAPTEIN: Marit Bjørgens kapteins- og mammarolle på skilandslaget har vært uvurderlig i den utfordrende perioden i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGKAPTEIN: Marit Bjørgens kapteins- og mammarolle på skilandslaget har vært uvurderlig i den utfordrende perioden i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Når det norske kvinnelandslaget i langrenn reiser til verdenscupåpningen i Kuusamo neste helg, er det med en historisk liten tropp, opplyser langrennssjef Vidar Løfshus.

Det har dessverre blitt en trend den siste tiden, grunnet kutt i nasjonskvotene, sykdom, private årsaker og Therese Johaugs dopingsak. De populære skijentene har vært synonymt med medgang og suksess de siste årene, men i høst har det periodevis vært tungt.

- Det har vært kjedelig og tungt, spesielt saken til Therese, som jeg er så nærme. Det er ikke godt å se henne sånn. Vi må tenke på å være der for hverandre. Det har påvirket oss, forteller Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Jeg har prøvd å være der som jeg pleier for Therese. Jeg har forsøkt å være den vennen jeg har vært hele tiden. Det handler om å være der for henne. Hvor mye vi snakker, er mellom oss, men vi har god kontakt og trener sammen. Vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Vi må ta vare på hverandre

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller om lagånden som er helt spesiell i disse dager.

KONTAKT:  Ingvild Flugstad Østberg snakker mye med Therese Johaug for å ta vare på henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONTAKT:  Ingvild Flugstad Østberg snakker mye med Therese Johaug for å ta vare på henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi støtter Therese med vanlige venninneting. Hva ville du gjort om en kompis hadde det tungt? Det er ikke noe hokus pokus, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Det er så ufattelig trist og skummelt med Therese. Det kunne skjedd hvem som helst. Jeg har sendt henne en del meldinger. Vi er jo venninner, og venninner må ta vare på hverandre, forteller Heidi Weng.

Langrennsjentene er spesielt glad for at Marit Bjørgen er tilbake i gruppa.

- Det er godt å ha Marit tilbake. Hun har vært supersterk og blir vanskelig å slå. Marit er en trygghet. Hun har rutinen. Hun setter en standard på øktene, forteller Østberg.

- Uvurderlig for norsk langrenn

Jacobsen hyller mennesket Marit Bjørgen.

- Det er veldig tygghet i Marit. En ting er det hun presterer. Men som person er hun veldig samlende og raus. Hun bringer trygghet og ro inn i gruppa. Denne prosessen hadde vært mye vanskeligere for gruppa uten Marit. Hun er kapteinen, den moderlige. Det har hun vært lenge før hun ble mor. Det er godt å ha henne tilbake, forteller Heming-jenta.

SAMHOLD: Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller hvordan skijentene gjør hverandre sterkere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMHOLD: Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller hvordan skijentene gjør hverandre sterkere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har vært på lag med Marit i elleve år. Jeg har aldri fått et negativt svar. Hun er alltid åpen og positiv. Hun overøser ikke deg av ros, men hun er veldig rasjonell og raus. Hun bryr seg veldig om de rundt seg. Hvis Marit klarer å overføre disse verdiene, vil det være helt uvurdelig for norsk langrenn i mange år framover, mener Jacobsen.

Summen av Heidi Wengs tunge stunder i høst, bestemoras bortgang og Johaugs dopingsak, gjorde at hun ikke ble med på høydesamlingen til Val Senales. Der måtte også Maiken Caspersen Falla dra grunnet sykdom, mens suspensjonen holdt Johaug hjemme. Fra før er antall landslagsplasser kuttet. Plutselig var en stor gjeng kraftig redusert. Slik blir det altså også i Kuusamo.

- Vi merker at vi har vært færre på samlinger i høst. I Val Senales ble det veldig mange forfall. Det er aldri gøy. Men på en måte er det en fordel at vi er færre. Vi får mye bedre tid til å jobbe med teknikk, og det er lettere å samle gruppa. Det er både fordeler og bakdeler med å være så få, forteller Jacobsen.

Bjørgen forteller til Dagbladet at hun gjerne skulle bidratt enda mer i gruppa.

- Vi er færre enn tidligere og mer sårbare for sykdom. Jeg skulle gjerne vært enda mer sammen med jentene, men Marius trenger selvfølgelig mye tid. Samtidig prater jeg mye med Therese. Hun har det tøft, forteller 36-åringen.

- Har dere trent sammen?

- Ja det har vi, men siden vi var på treningssamling i Italia, har vi ikke trent så mye sammen, forteller Bjørgen til Dagbladet.

Comebacket som utsettes gang etter gang

Bjørgens forkjølelse gjorde at hun sto over dagens renn. Rognes-jenta tok seg i stedet en luftetur med sønnen Marius i går. Bjørgen har et håp om å gjøre comeback i morgen i stedet. Comebacket har blitt utsatt i renn etter renn det siste halvåret.

Verken i andre del av NM, Skarverennet, Oslo Skishow eller Toppidrettsveka kom Rognes-jenta til startstrek, selv om hun håpet å gjøre comeback her. Også i dag måtte Bjørgen melde forfall. Til tross for utfordringene i veien tilbake til langrennssirkuset, rapporteres Bjørgen i å være i meget bra slag.

- Marit har hatt litt skavanker i vår og sommer, men på ski har det sett bra ut. Hun har få testresultater å vise til, siden vi bruker å ha testløpene med løpesko, sier Roar Hjelmeset til Dagbladet.

- På rulleski spiller vind og vær for mye inn til at tidene kan sammelignes. Så det vi kan vurdere Marits form på, er nivået sammenlignet med de andre landslagsjentene. Og det ser bra ut. Marit er i hvert fall like god som de andre. Hun har ikke konkurrert på lenge, så er hun er ekstra spent,

Charlotte Kalla tror Bjørgen blir å regne med denne vinteren.

- Jeg tviler ikke på at Marit vil komme knallsterkt tilbake. Om hun kan bli like god som tidligere, er vanskelig å si. Men hun har et enormt bra fysisk grunnlag, som hun har opparbeidet seg over mange år med trening. Det gjør veien tilbake enklere, sier Kalla til Dagbladet.

Langrennssjef Vidar Løfshus tror Bjørgen vil bli mindre stabil denne sesongen.

- Marit forventes å ha toppnivået inne i løpet av sesongen, men blir nok litt mer ujevn i prestasjonene, tror jeg, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!