Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-EM i Trondheim:

Landslagets oppfordring: - Pip i vei

John Arne Riise mener Ole Erevik er på «bærtur» med sine uttalelser til VG. Selv håper de norske landslagsspillerne at publikum lar franskmennene få høre det.

KLAR TIL KAMP: De norske spillerne seg ikke noe galt i litt piping mot franskmennene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KLAR TIL KAMP: De norske spillerne seg ikke noe galt i litt piping mot franskmennene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
  • Frankrike - Norge, kl. 18.15

TRONDHEIM (Dagbladet): Frankrike var det beste håndballaget i verden det forrige tiåret med tre VM-gull og to EM-gull. Franskmennene er alltid å regne med når det skal kjempes om medaljer, men kunne ikke fått en verre start på dette mesterskapet.

Det ble tap mot Portugal i åpningskampen, og forhåndsfavorittene spiller plutselig med kniven på strupen. Taper de mot Norge søndag kveld, er det takk og farvel til stormakten fra Sør-Europa.

Under Norges åpningskamp mot Bosnia var det elektrisk stemning i Trondheim Spektrum. Mot Frankrike blir det neppe roligere, noe de norske spillerne håper å dra nytte av.

- Kanskje de kan pipe litt?

For endelig er det Norge som spiller på hjemmebane. Herrelandslaget har hatt mange tøffe opplevelser på bortebane - blant annet i Frankrike. Det har vært pipekonserter og roping fra publikum, som virkelig har gjort alt for at Norge ikke skulle føle seg velkommen.

Under fjorårets VM-finale mot Danmark var det massiv piping mot de norske spillerne, som til slutt måtte gi tapt mot et overlegent hjemmelag. I VM-finalen i 2017 var nettopp Frankrike motstander. Finalen gikk i Paris, hvor de frammøtte raskt vendte seg mot Norge. Nå håper de norske spillerne at deres hjemmepublikum kan bidra til å gi Frankrike en litt tøffere oppgave.

- Det hadde vært fint om de fikk kjenne litt på det. Vi fikk jo kjenne på det i Frankrike. Litt ekstra buing når dommerne gjør rare avgjørelser eller når franskmennene gjør stygge taklinger, hører med. Så lenge de er der for oss, vil det gi laget mye energi, sier Magnus Gullerud.

STORKAMP: Norge møter Frankrike til en svært viktig kamp, og i den anledning har noen etterlyst mer trøkk fra det norske publikumet. Video: Rødt Kort. Vis mer

I et intervju med VG kalte TV3-ekspert Ole Erevik hjemmepublikummet mot Bosnia «pinlig». Den tidligere målvakten oppfordret også til piping, noe som har fått Norges suppoerterklubb, Håndballens venner, til å reagere. John Arne Riise mener Erevik er på «bærtur».

En annen norsk spiller, Kevin Gulliksen, ber også publikum om å vende seg mot Frankrike.

- Det var god stemning mot Bosnia, men det kan bli enda bedre. Det kommer naturlig når vi møter et tøffere lag. Kanskje de kan pipe litt? Nå har publikum fått varmet opp litt, så jeg tror de er klare.

Også landslagssjef Christian Berge ønsker seg litt ekstra lyd:

- Pip i vei!, sier han.

Vil utnytte fransk desperasjon

Trondheim Spektrum var fullsatt med over 8000 tilskuere i åpningskampen. Like mange har meldt sin ankomst til søndagens kamp. Magnus Abelvik Rød vil ikke oppfordre publikum til å være fiendtlig innstilt overfor motstanderen, men setter pris på all støtte landslaget kan få.

- Jeg håper først og fremst at de heier på oss. Hva de velger å gjøre med Frankrike, er opp til dem. Jeg ser en tendens ute i Europa at hvis det er en dommersituasjon eller en spiller som takler en av våre, så pleier den spilleren å få pipekonserter mot seg.

Frankrike er i en fryktelig vanskelig situasjon, og Abelvik Rød tror det kan være lett å gjøre feil når alt står på spill.

- Det er viktig at vi ikke spiller med kniven på strupen, slik som de gjør. Vi må ikke vinne, men kan spille med en trygghet. Er man desperat, kan det ofte virke mot sin effekt, mener den høyreiste 22-åringen.

Under åpningskampen mot Bosnia blåste taket av hallen hver gang Sander Sagosen scoret. Trønderen er virkelig på hjemmebane og er høyt elsket i Trondheim.

- Jeg synes det var en magisk stemning til tider. Vi spiller ofte i store arenaer, og vet hvor mye det har å si at man har publikum på sin side. Da vi fikk tre-fire mål på rad og alle var oppe og sto, var det en fantastisk stemning. Det er en folkefest, sier stjernespilleren som nyter anledningen. Han håper å kunne slå ut Frankrike og noen av lagkameratene fra klubblaget, PSG.