Landslagets politihund

Landslagstrener Marit Breivik kaller henne landslagets terrier. Hun er en av de viktigste spillerne med norsk flagg på brystet. Nå kjemper Monica Sandve (29) for å rekke håndball-VM.

Med 223 mål på 82 landskamper har Monica Sandve stått fram som en av de beste spillerne på det norske damelandslaget de siste åra. Politietterforskeren ved Stovner politistasjon har gått på krykker den siste tida, og det er usikkert om hun er klar til VM i Kroatia, der Norge åpner mot Ukraina 2. desember.

- Jeg har vært gjennom en meniskoperasjon i høyre kne. Det er ikke noe som er skjedd akutt, og jeg har hatt betennelse og irritasjon der siden april 2001. Men i det siste har kneet forverret seg. Jeg kunne ikke opereres før nå. Du kan ikke gipse armen før den er brukket, sier Sandve.

For tre uker siden begynte hun å trene seg opp etter operasjonen.

- Nå trener jeg flere timer hver dag. Jeg trener overkroppen og gjennomfører en del rehabiliteringsøvelser for kneet. Jeg håper virkelig at jeg blir klar til VM-oppkjøringen.

Landslagstrener Marit Breivik beskriver Monica Sandve som en «terrier». 29-åringen har en stålvilje som de fleste andre idrettsutøvere kan misunne henne.

Etterforsker

- Det er viljen og hurtigheten som er mine sterkeste sider. Jeg vil helst gå av banen og kjenne at jeg er så sliten at jeg ikke kunne gitt mer, sier hun.

Sandve, som opprinnelig er fra Vigrestad på Jæren, har spilt ti sesonger for Nordstrand. Hun har vært i politiet i seks år, og har jobbet som etterforsker de siste fire.

- Jeg jobber mest med allmennkriminalitet. Jeg har etterforsket ranssaker, innbrudd, tagging, legemsbeskadigelser, narkosaker, kjøring i påvirket tilstand... Men selv om jeg er mest på kontoret, er dette veldig variabelt arbeid. Du skal prøve å kommunisere med mange forskjellige typer mennesker.

- Kan du bruke noen av kvalitetene som politi på håndballbanen?

- Det er vanskelig å si. Det er to vidt forskjellige ting. Hvor tøff du er, og hvordan du tenker, går nok mest på hva slags person du er. Men du blir nok litt tøffere av å være politi.

- En annen ting er at når jeg kommer på jobben etter å ha spilt en dårlig kamp, blir ikke kampen så viktig. Jeg får et litt annet perspektiv på ting når jeg ser hva slags problemer andre mennesker sliter med.

Suverene Larvik

Larvik har vunnet serien de siste fire åra, og leder serien i år også, med seks seirer på seks kamper. Dominansen har ført til at interessen for håndball har begynt å dale.

- Det har ikke vært så spennende hvem som vinner serien de siste åra. Men jeg skjønner ikke hvorfor folk synes synes håndball er kjedelig av den grunn. Se på Rosenborg, det er jo akkurat det samme i fotball, og de trekker jo mange folk.

Hun ser både positive og negative sider ved at Larvik er suverene i norsk kvinnehåndball.

- Det er positivt at de alltid er med i Champions League, og gjør det så bra internasjonalt. De setter norsk håndball på kartet. I tillegg er de en motivasjonsfaktor for unge spillere. Men det negative er at det blir så stor avstand ned til de andre lagene. Larvik stiller alltid med et megagodt lag, og de suger til seg gode spillere. Men det er egentlig ikke Larviks feil. Det er klart det er fristende å gå til et så godt lag.

Takket nei til Larvik

En av spillerne som ikke har latt seg friste, er nettopp Monica Sandve. Hun flyttet til Oslo for å begynne på Politihøgskolen og spille håndball da hun var 20 år, og takket nei til et tilbud om å spille for Larvik. Verken hun eller samboeren, Rune, hadde lyst til å flytte sørover. Så hun tok heller trikken bort til en tatoveringssjappe og skaffet seg en tatovering av en fjær.

- Tatoveringen betyr egentlig ingenting. Den er bitte liten og ganske dårlig, men den ga meg et kick. Jeg fikk lyst på en ny året etter. Da tok jeg en bølge på skulderen.

- Kan jeg spørre hvor du tok den første?

- Den er ved hofta. Ehh, litt nedpå ryggen. Der ryggen slutter, kan du sikkert skrive.

GODT SELSKAP: Hunden Birk er med på jobb på Stovner politistasjon der Monica Sandve jobber som politietterforsker.
- KICK: Sandve har en tatovering av en bølge på skulderen, og en fjær der ryggen slutter...