Landslagets skjulte bånd

Norges fotballlandslag er preget av vennskap og harmoni. Likevel deler brorparten av spillerne seg inn i tre klare grupperinger: RBK-erne, Solskjær-kompisene og de unge stjerneskuddene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har kokt rundt landslaget etter Lars Bohinens utspill om intern misnøye mot Semb. Bohinens påstander har falt på steingrunn. Årsaken er trolig troppens sterke lojalitet utad. Kaptein Henning Berg forklarer:

- Jeg føler meg ikke som sjef, og vi er demokratiske. Vi har ikke noe hierarki som i Tyskland. Hadde jeg vært kaptein der, hadde jeg vært sjef. Sånn er det ikke i Norge. Blir det tatt en beslutning internt, så står vi samlet utad. Det er lov å være uenig, men det slipper ikke ut.

Henning Berg fyller rollen som ferskingenes støttepilar.

- Jeg husker selv da jeg var ny, og måten jeg ble tatt imot på. Derfor har jeg snakket mye med Thomas Pereira og Erik Holtan som er med for første gang nå.

Hierarki

Dagbladet har den siste uka snakket med flere sentrale kilder som peker ut et klart hierarki blant Sembs utvalgte. Sammen med Berg står visekaptein Ole Gunnar Solskjær fram som den klare eneren, og nyter enorm respekt fra samtlige spillere på laget. Hans suksess i Manchester United gir automatisk autoritet i spillergruppa. Dessuten er han godt likt av alle, fordi han er omgjengelig, rettferdig og lojal. Men aller nærmest seg har han en krets som består av barndomsvennen Trond Andersen, Eirik Bakke, og Ronny Johnsen.

Eks-landslagssjef Egil «Drillo» Olsen ser landslagsmiljøet fra utsida, og har følgende analyse:

- Vi har et flatt hierarki i den norske troppen. Grupperingene var nok litt sterkere på min tid. Selv om spillerne står samlet, vil det alltid danne seg subgrupper i et lag. Det er naturlig, sier Drillo til Dagbladet.

Penger gir status

Blant flere uavhengige kilder som står landslaget nær, enes det om tre faktorer som er avgjørende for hvor høy status en landslagsspiller får innad i laget:

  • Sportslige kvaliteter.
  • Hvor mye penger spilleren tjener og klubbens internasjonale status.
  • Hvor mye oppmerksomhet spilleren blir til del i mediene og hos folket.

På dette scorer stjerneskuddene John Arne Riise, Steffen Iversen og John Carew høyt. Alderen til tross har de høy status i miljøet. Dette fordi de har stort potensial og hever fete lønninger i betydningsfulle europeiske storklubber.

Per A. Flod er agent og rådgiver for John Carew, og har sett sin «elev» vokse inn i troppen.

- Alle på landslaget ser opp til dem som spiller på europeiske topplag som Manchester United, Bayern München, Liverpool, Real Madrid og Valencia. Derfor har spillere som Solskjær, John Arne og John en høy status i landslaget, sier Flod til Dagbladet.

RBK-gjengen

Den tredje klare konstellasjonen på Norge er de mange spillerne som har sitt utspring i RBKs suksessårganger på nittitallet. Sigurd Rushfeldt er en av dem.

- Det er naturlig at man snakker mest med de man kjenner best. Derfor er jeg mest sammen med folk fra RBK-tida. Men det er jo ikke sånn at man ikke snakker med andre, sier Rushfeldt, som i dag drar hjem til Østerrike for å pleie en skade i ankelen.

Innad i RBK-gruppa er Christer Basma og Frode Johnsen det klareste kompisparet. De to har feriert sammen i år, og henger mye sammen til daglig. Men også Erik Hoftun, Roar Strand, og eks-RBK-erne Fredrik Winsnes og André Bergdølmo regnes som del av den respekterte RBK-gjengen.

- Vi er nok en liten RBK-klikk, men faktisk føler jeg at laget står mer samlet i dag enn da jeg debuterte under Drillo i 1994, sier Rushfeldt.

På enerom

Nå skulle man tro at resten av troppen var outsidere. Det er ikke tilfelle. Claus Lundekvam, Tommy Svindal Larsen og Øyvind Leonhardsen nyter stor respekt for sine kvaliteter og rutine, men sogner ikke til en spesiell vennekrets. Leo bor til og med ofte på enerom.

- Leo er Leo. Det vet alle, sier en sentral kilde i miljøet til Dagbladet.

Keeperne Frode Grodås og Erik Holtan blir en egen liten treningsklikk, men spesielt Grodås med sin rutine har plassert seg relativt høyt oppe i hierarkiet allerede. Han skriker i alle fall høyest på treningene og har løftet hele troppen med sitt engasjement.

STJERNESKUDDENE: Steffen Iversen, John Carew og John Arne Riise er de unge og fremadstormende på landslaget. Stjerneskuddene har dannet sin egen klikk i landslagsmiljøet og nyter stor respekt blant de andre på laget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer