Landslagsguttas plan for å unngå enda en dårlig start

- Vi har samme problem i RBK, sier Ivers.

OPP PÅ TÅ: Steffen Iversen bidrar gjerne fra benken, men helst vil han se at John Carew og Norge sørger for å være det beste og mest effektive laget fra start. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET
OPP PÅ TÅ: Steffen Iversen bidrar gjerne fra benken, men helst vil han se at John Carew og Norge sørger for å være det beste og mest effektive laget fra start. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADETVis mer

|||• Direkte 20.30: Norge - Portugal i fotballstudio

(Dagbladet): I begge de siste landskampene mot henholdsvis Frankrike og Island har Norge havnet under og måttet kjempe seg tilbake etter en dårlig start.

Innbytter mot Island Steffen Iversen kjenner igjen tendensen fra klubblaget.

- Vi har jo samme problemet i Rosenborg, at vi kommer under før vi våkner opp litt, sier Ivers til Dagbladet.

- Hva kommer det av?

- Nei, vi vil jo selvfølgelig helst ha det første målet, men det er umulig å spå slikt før kampen starter. Det kan handle om uflaks, udyktighet, og ellers mange småting som avgjør. Mot Portugal må vi bare gå ut og ha troen på at vi kan vinne. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal slå Portugal, jeg, sier Iversen.

Er gjerne superinnbytter
Mot Island kom Rosenborg-spissen inn etter en knapp time, og endret kampbildet til det bedre sett med norske øyne da landslagsledelsen ble nødt til å ta grep.

Selv mener han det er flere grunner til at han lykkes i en rolle som superinnbytter.

- Jeg har jo etter hvert bygd meg opp en del rutine, og jeg har selvfølgelig duellstyrken. I tillegg kan jeg score mål, og kommer meg til mye sjanser, sier Iversen.

- Liker du det selv, dette med å komme inn etter hvert for å utgjøre en forskjell?

- Man vil jo selvfølgelig starte, men når man kan få såpass mye som 30-35 minutter, så er det kjempeålreit å komme inn. Alle føler jo selv at de er i stand til å holde 90 minutter. Men John er jo i bra slag, og har vært førstevalget i den spissrollen lenge, mens jeg kanskje har vært mer tiltenkt en hengende spissrolle enn alenespiss, sier Ivers.

- Carew sa i går at konkurransen i angrepet er hardere enn på lang tid, er du enig i det?

- Det har John helt rett i. Vi har mange spillere som er i form. Moa er i kjempeform, han har vært bra hele denne sesongen, og har også fått en god start med scoring i Tyskland. Og for min del har det gått veldig bra i år, og jeg føler meg i bra fysisk form også. Det er mange spillere som er her som er i godt slag.

Alle med ansvar for seg selv
Selv om det er betryggende å ha «impact»-spillere som Steffen Iversen på benken, er det naturlig nok enda hyggeligere å slippe å måtte rette opp et dårlig utgangspunkt i det hele tatt.

Kaptein Brede Hangeland tror det er vanskelig å gjøre noe konkret for å sørge for at Norge er ett hundre prosent på ballen fra første minutt.

- Det er lett å stå og si at vi må score det første målet, men hver kamp lever sitt eget liv. Vi må bare prøve og starte så godt vi kan. Så er det selvfølgelig en kjempefordel å score først, vi må bare håpe vi klarer det mot Portugal, sier Hangeland til Dagbladet.

- Er det noe du som kaptein kan gjøre for å forsikre deg om at gutta er i gang fra start?

- Nei, det syns jeg ikke. Hver enkelt har et ansvar for å ta tak i kampen, og det tror jeg alle er i stand til. Og så er det også sånn at man ikke er herre over alt som skjer i en fotballkamp, sier Hangeland.

- Hvor mye betyr det at den første kvalikkampen er unnagjort, betyr det at en del av nervene slipper taket?

- I den grad noen har hatt noen sånne følelser, så bør de være borte nå. Jeg har ikke hatt noen slike tanker, i hvert fall. Og det er heller ingen grunn til å frykte noe mot Portugal etter tre poeng mot Island, sier Norges landslagskaptein.

Portugisiske svakheter
Både Iversen og Hangeland mener Portugal har svakheter som Norge bør være i stand til å utnytte i kveld.

- Kampen deres mot Kypros kan ha slå begge veier for oss, de kan komme hit og være kjempeklare for å revansjere seg og ta tre poeng, for de ble ranet mot Kypros. Men samtidig, jeg hadde ikke trodd at de skulle tape poeng i den første kampen, og at en seier for oss ville bety fem poengs forsprang, sier Iversen til Dagbladet.

Brede Hangeland også påpeker at Portugal skapte et tosifret antall sjanser hjemme i den første kampen, men ser likevel positive ting etter å ha studert kveldens motstander på video.

- De er selvfølgelig dyktige framover, men det viste seg mot Kypros at det er muligheter til å angripe dem på det defensive når vi får ballen. Det må vi gjøre, sier Hangeland.

Erik Huseklepp oppsummerer det kanskje enklest:

- Vi må bare gå ut og ta tak rett fra avspark.

KAPTEIN: Men Brede Hangeland mener det er hver enkelt sitt ansvar at det blir tatt tak fra start.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
KAPTEIN: Men Brede Hangeland mener det er hver enkelt sitt ansvar at det blir tatt tak fra start. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer