Landslagsbråket

Landslagshelt: - Jeg kjenner meg igjen i mye av det Ada sier

Trine Rønning forstår kritikken fra Ada Hegerberg, som hun omtaler som et «ja-menneske» som byr svært mye på seg selv.

FÅR STØTTE: Trine Rønning kjenner seg igjen i mye av Ada Hegerbergs budskap. Foto: REUTERS/Lisi Niesner/File Photo
FÅR STØTTE: Trine Rønning kjenner seg igjen i mye av Ada Hegerbergs budskap. Foto: REUTERS/Lisi Niesner/File PhotoVis mer

Lyon-stjerna Ada Hegerberg langer igjen ut mot Norges Fotballforbund. Denne gang i et intervju med Josimar i samarbeid med Morgenbladet, som ble publisert i går.

I går kveld ble mange overrasket da Martin Ødegaard gikk til angrep mot Hegerbergs kritikk i et Instagram-innlegg og spesielt timingen for publiseringen, rett før Norge skal i aksjon i fotball-VM i Frankrike.

Det var Ødegaard selv som tok initiativ til innlegget, får Dagbladet opplyst. 20-åringen ble av Svein Graff, landslagets pressesjef, fortalt hva konsekvensene av innlegget ville bli. Ødegaard sto inne for budskapet med forståelse for hva det ville utløse av oppmerksomhet og publiserte kraftsalven i går kveld.

Til Dagbladet sier den norske landslagslegenden Trine Rønning, med hele 162 landskamper for Norge, at hun forstår både timingen og innholdet av kritikken fra Ada Hegerberg.

- Jeg kjenner meg igjen i mye av det Ada sier og står for, sier Trine Rønning til Dagbladet.

FORSTÅR HEGERBERG: Trine Rønning kjenner seg igjen i mye av Ada Hegerbergs budskap.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSTÅR HEGERBERG: Trine Rønning kjenner seg igjen i mye av Ada Hegerbergs budskap. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- På hvilken måte?

- Jeg har vært en del av det samme landslaget. Noen tenker kanskje at Ada sutrer når hun snakker om at vi ikke fikk riktig størrelse på draktene og sokkene, og at det framstår som en bagatell, men dette handler om å bli tatt på alvor når man er en del av et landslag, sier 36-åringen.

- Hun står alene

Rønning beundrer Hegerbergs mot i saken.

- Ada må lov til å ha sine meninger. Hun står alene. Det er knalltøft. Hun kritiserer ikke medspillere, men tar et oppgjør med forbundet. Det er viktig å skille person og sak her, sier den tidligere norske landslagskapteinen.

- Heldigvis er ting i endring i Norges Fotballforbund. Det går riktig vei nå, og NFF er milevis foran de fleste andre fotballforbund. De innrømmer at de har sovet i timen, men den siste tiden har det blitt gjort veldig mye positivt.

- Hvilken rolle tror du Ada Hegerbergs oppgjør med forbundet har bidratt til endringene?

- Det forsterker utvilsomt fokuset og villigheten til endring. Det er i hvert fall ikke negativt for fotballkvinnenes rettigheter.

- Ada er et ja-menneske

Ada Hegerberg - med angrepet fra Martin Ødegaard - splitter på mange måter det norske folk. Meningene er veldig delte.

Internasjonalt framstilles imidlertid Lyon-spissen som en heltinne og likestillingsforkjemper. Slik omtales hun blant annet i L'Équipe.

SUPERSTJERNE: Ada Hegerberg har ikke spilt én landskamp siden sommeren 2017. I programmet Skavlan på TV2 forteller verdens beste kvinnelige fotballspiller hvorfor hun ikke ønsker å ikle seg den norske landslagsdrakten.Video: TV2 Vis mer

- Ada er ei dame som gir sykt mye av seg selv og er et «ja-menneske». Det ga veldig tydelige signaler da Ada, Norges største stjerne, valgte å bryte med landslaget etter EM i 2017, sier Rønning.

Hun jobber i dag som spillerutvikler i Telemark Fotballkrets. Der ser Rønning på nært hold hvordan jentene blir satset på i langt større grad enn tidligere.

- Nå er det likeverdighet mellom kjønnene. Landslagsskolen er helt kjønnsnøytral. Det har endret seg enormt de siste åra. Det snakkes ikke lenger om jente- og guttefotball, men fotball. Det er fortsatt litt å gå på, men utviklingen er veldig positiv, mener landslagslegenden.

- Det er enormt stor forskjell fra da jeg var ung fotballspiller. Det fantes ikke talentutvikling i kretsen for oss jentene. Nå er det noe helt annet.

Ikke overrasket over timingen

Når det gjelder timingen av Hegerberg-kritikken, som kommer rett før Norge skal i aksjon i VM, er ikke den uforståelig i Rønnings øyne. Intervjuet til Josimar ble gjort i vinter, men ble først publisert nå få dager før VM starter.

- Jeg er ikke overrasket over at saken dukker opp nå. Det er logisk å time det inn mot mesterskap, fordi det er da interessen er størst og det selges best, påpeker den tidligere Trondheims-Ørn-, Kolbotn- og Stabæk-spilleren.

- Ødegaard framstår som en stille og ydmyk gutt, men han brenner nok inne med en del han også. Vi har sett at Mats Møller Dæhli vært ute og støttet kvinnelandslaget. De er reflekterte gutter.