Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsjentene vil ha trener i nærområdet

Landslagsjentenes nye krav. Vil ha samme ordning som gutta

I disse dager avgjør landslagsledelsen hvem Ole Morten Iversen får med seg som assistent for langrennsjentene. Flere av jentene ønsker bedre tilstedeværelse fra den nye trenerduoen.

SOM GUTTA: Heidi Weng ønsker tettere oppfølging fra trenerne, slik Hans Christer Holund og herreløperne har hatt, og håper den nye landslagsassistenten bor i nærheten av Lillehammer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SOM GUTTA: Heidi Weng ønsker tettere oppfølging fra trenerne, slik Hans Christer Holund og herreløperne har hatt, og håper den nye landslagsassistenten bor i nærheten av Lillehammer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Ole Morten Iversen har sine første dager som landslagstrener for verdens beste langrennslandslag.

I solskinnet på toppen av Sognefjellet har Iversen med seg Pål Gunnar Mikkelsplass, som har fått en ny rolle rundt landslaget etter å ha vært Johaugs private trener i to år, samt den tidligere landslagstreneren Roar Hjelmeset, som har sørget for en flytende overgang til det nye trenerregimet ved å bli værende med landslaget ut mai.

Sammen med assistenttrener Sjur Ole Svarstad ga Hjelmeset seg etter sesongen. Dermed blir det et helt nytt trenerteam for landslaget, hvor Hjelmeset har vært sentral det siste tiåret. For første gang siden Svein Tore Samdal trakk seg som landslagstrener i 2006, blir det et klart brudd i kontinuiteten hos kvinnelandslaget.

– Det er greit at alt blir litt som en ny start. Jeg tror egentlig det har vært veldig bra for laget, det virker slik. Det er flere som kommer inn, med litt ny energi og litt nytt syn på ting, både trenere og utøvere. Det har man godt av når vi er en gruppe som har bestått av mange av de samme i mange år, sier Ingvild Flugstad Østberg som har hatt Hjelmeset som trener siden hun kom inn på juniorlandslaget i 2008.

Savnet nærmere oppfølging

Det var lenge usikkert om Hjelmeset skulle fortsette som trener for kvinnene og treneren etterlyste i stor grad at laget måtte ønske å ha ham med videre. Til slutt endte det altså med at Hjelmeset ikke ble med videre.

I evalueringen av trenerjobben til Hjelmeset og Svarstad har det kommet fram at flere av utøverne på landslaget ønsker å få nærmere oppfølging også utenfor treningssamlingene.

– Jeg vet at flere av oss jentene har ønsket det, i hvert fall vi som bor på Lillehammer har ønsket tettere oppfølging hjemme. Det går spesielt på teknikk og teknikkoppfølging, det er greit å kunne jobbe kontinuerlig med det, og at de fire-fem dagene på samling i løpet av en måned ikke er nok, sier Maiken Caspersen Falla til Dagbladet.

HÅPEFULL: Maiken Caspersen Falla håper og tror på tettere oppfølging mellom samlingene fremover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HÅPEFULL: Maiken Caspersen Falla håper og tror på tettere oppfølging mellom samlingene fremover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Landslaget for kvinner er nærmest delt i to på hjemmebane, med en gruppe boende i Oslo og en annen med tilhold på Lillehammer. Hjelmeset og Svarstad, som bor på henholdsvis Hovden og i Stryn, kunne dermed ikke følge opp utøverne like tett som ønskelig utenfor samlingene.

Det samme blir trolig tilfelle for Ole Morten Iversen, som bor i Meråker. Derfor ønsker flere av landslagsjentene at assistenttreneren, som nå skal ansettes for å bistå Iversen, har tilhold i østlandsområdet.

– For min del har jeg et veldig ønske om at det er en person som bor i Oslo/Lillehammer-området, så man kan ha litt mer kontakt enn bare på samlinger og kanskje av og til kan ha de med på noen økter på en vanlig ukedag. Det er noe jeg har savnet, sier Heidi Weng.

– Jeg tror jo det at en framtidig assistenttrener, og Ole Morten også, kommer nok til å være med litt mer på hjemmebane og sees litt oftere. Jeg håper i hvert fall det, sier Falla.

Også landslagstrener Ole Morten Iversen ser fordelene ved å ha en assistent med adresse Østlandet. Han mener imidlertid ikke at det skal være tungtveiende når hans assistent skal plukkes ut.

– Jo, det er masse fordeler ved det, samtidig så er det ikke slik at det må være det. Verken Sjur Ole eller Roar har bodd på Østlandet og det har ikke vært noen problem det. Men noen fordeler er det opplagt ved at man er nær der de bor, sier Iversen til Dagbladet.

Ser til herrene

Landslagsjentene understreker at det ikke er ment som en kritikk mot Svarstad og Hjelmeset. Samtidig har kvinnene sett suksessen herrelandslaget har hatt med sin tilnærming, hvor Tor-Arne Hetland har fulgt opp landslagsgruppa med residens i Trondheim og Eirik Myhr Nossum med gruppa som trener i Oslo.

– Det har vært kjempebra oppfølging, men om man ser på gutta har de hatt en i Trondheim og en i Oslo. For eksempel har Nossum vært med på opptil fire ganger i uka og det har jo ikke vi vært i nærheten av. Jeg har kanskje savnet det litt, samtidig klarer vi oss jo fint selv, og man har god kontakt. Men optimalt sett ønsker jeg meg en i nærheten, sier Weng.

Det er særlig Lillehammer-gjengen, hvor Weng, Falla, Kari Øyre Slind og Tiril Udnes Weng bor hvor behovet har føltes sterkest.

Therese Johaug fikk oppfylt sitt ønske om å få med Mikkelsplass i trenerteamet. Også hun ser poenget med å få en trener i nærheten, men understreker at hun synes det er viktig at man er selvstendig i treningen.

- Ja, det er klart det hadde vært veldig fordel for laget. Så tror jeg det er viktig at vi ikke skal bli for avhengig av å ha med oss folk hele tiden heller, men at man faktisk må gå ut selv og jobbe med ting som man får beskjed om på samling og utvikle seg steg for steg for seg selv. Da tror jeg man sitter med mye erfaringer man kan lære av der, sier Johaug.

Therese Johaug stråler av glede og pågangsmot etter to tøffe år i kulda. Video: Lars Eivind Bones og Fredrik Stuve / Dagbladet Vis mer Vis mer

Tidligere har Svarstad og Hjelmeset løst oppgaven ved å fly inn og være i Oslo i et par dager om gangen. Det vil også være løsningen for Iversen.

– Det er ikke slik at det er nødvendig å være med på en intervalløkt, det klarer jentene fint å arrangere på egen hånd. Det å være med utøvere på individuelle treninger, for eksempel mølleøkter er fint, men det er som Roar sier, man kan ta et fly, være der i to dager og få gjort det unna. Jo, det er ønskelig og absolutt en fordel, men ikke noe det må være, tenker jeg, sier Iversen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!