USIKKERHET: Hvor står egentlig Petter Northug? Landslagskollegene hans er usikre, men positive utad. Foto: Bildbyrån
USIKKERHET: Hvor står egentlig Petter Northug? Landslagskollegene hans er usikre, men positive utad. Foto: BildbyrånVis mer

Landslagsutøverne slår ring rundt Petter Northug

Landslagskollegenes dom: Northug sjokkerte Krüger

Petter Northugs landslagskompiser og trenere er usikre på hvor de har ham. Men de tror ikke at Northug er ferdig som toppløper.

«Nå er Petter Northug ferdig som toppløper», skriver Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther.

«Alt tyder dessverre på at Northugs tid er over», mener Adresseavisas kommentator Birger Løfaldli.

I sin nye biografi åpner Petter Northug selv opp om motivasjonen som forsvant da han levde ut alle sine mål og drømmer under klimakset i VM i Holmenkollen i 2011.

Gradvis har bobla som Northug har levd i og hvor han ble best i verden, blitt sprukket.

Unntakene har likevel vært flere de gangene Mosvik-ekspressen har funnet ny inderlig og ekstrem motivasjon i seinere faser i livet: Ikke minst da han reiste seg og slo tilbake etter fyllekjøringen med fire VM-gull i Falun.

Men er det nå virkelig over?

Eller klarer Northug å ta tak i sin egne personlige lyst enda en gang og slå tilbake i VM i Seefeld i 2019?

Dagbladet har de siste ukene snakket med majoriteten av landslagsutøverne, trenerne og Northug selv om tematikken.

VARIABEL: Petter Northug varierte mye i prestasjonene på treningssamlingen i Molde. Foto: Bildbyrån
VARIABEL: Petter Northug varierte mye i prestasjonene på treningssamlingen i Molde. Foto: Bildbyrån Vis mer

Lagkompisenes vurdering

Den røde tråden er: De som står nærmest Northug i treningshverdagen og måler krefter med ham på samlinger, tror tidenes VM-konge kan nå toppen igjen i sprintlangrenn, men tviler mer i distanselangrenn.

- Vi skal aldri si aldri med Petter. Han må prøve å gjøre det han kan i høst for å være klar til vinteren. Jeg håper han lykkes og at vi får noen artige dueller til vinteren. Forhåpentligvis kan vi også gå på lag sammen, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet og sikter til stafetten og lagsprinten i VM.

- Det er vanskelig å si hvor han står og hvordan styrkeforholdet er mellom oss nå. Jeg tror Petter har god kontroll om han får være sykdomsfri framover.

Skryt fra Fossli

Emil Iversen er av samme oppfatning, uten at han er overbevist om at kompisen slår tilbake som han tidligere har gjort.

- Jeg har alltid troa på Petter. Eller ikke alltid. Av og til. Ingenting er umulig. Petter er litt bak nå, men det er mange dager igjen til sesongstart. Mange gjør mye feil, så om Petter gjør mye rett, er det mulig, sier Iversen til Dagbladet.

NORTHUG BEKLAGER: Langrennsstjerna Petter Northug gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer

Sondre Turvoll Fossli mener Northug periodevis har sett frisk ut.

- Petter har gjort en god figur på samlingene. Plutselig klinker han til og er oppi der. Så tar han det mer med ro andre økter. Det er typisk Petter, sier Turvoll Fossli til Dagbladet.

En sykdomsfri høst vil være helt avgjørende, mener Didrik Tønseth.

- Så lenge Petter får trent og er sykdomsfri, tror jeg han kan komme tilbake til toppen. Samtidig er nivået så høyt med Klæbo og co. i toppen at han er avhengig av å få trent jevnt, sier Tønseth til Dagbladet.

- Petter har egenskaper som skiløper som ingen andre har. Å få trene med sånne er genialt.

Usikker Krogh

Finn-Hågen Krogh har på flere økter dannet baktroppen sammen med Northug etter en tung start på sesongoppkjøringen.

KRYSSER FINGRENE: Johannes Høsflot Klæbo krysser fingrene for Petter Northug. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KRYSSER FINGRENE: Johannes Høsflot Klæbo krysser fingrene for Petter Northug. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Sosialt fungerer Petter veldig bra. Så får vi se hvor bra han fungerer fysisk. Han hadde en smell tidligere i høst, og vi merker at han ikke er helt der han var tidlig i sommer. Men det er god tid til sesongstart, sier Krogh til Dagbladet.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen sa følgende til Dagbladet for to uker siden:

- Magefølelsen min er god. Jeg tror Petter kommer bra tilbake, selv om han neppe vinner hvert skirenn. Akkurat nå er det noen som er foran ham. Men det er mulig at Petter kan komme i verdenstoppen igjen. Han må ta det trinnvis og starte med de korteste distansene. I sprint er det muligheter, men jeg blir utrolig imponert om han vinner en tremil, tydeliggjør sprintlandslagstreneren.

Håpet om at Northug skal kunne kjempe i toppen i noe mer enn sprintlangrenn, klamrer seg til taktene Mosvik-ekspressen viste tidlig i sommer, før den mye omtalte smellen.

Forbauset Krüger

I Northugs landslagscomebacksamling på Sognefjellet gikk plutselig den tidligere verdenseneren opp i tet på hardøktene og dro så hardt at de øvrige landslagsgutta falt av én etter én. Bare Iversen og Simen Hegstad Krüger - som med to gull og ett sølv på tre øvelser var OL-konge i Pyeongchang sammen med Klæbo - klarte å holde ryggen.

Sistnevnte ble overrasket over hvor sterk Northug fremsto og hvor dravillig han fremsto.

- Petter bare kjørte på i et vanvittig tempo i front, og jeg måtte jobbe hardt i ryggen. Det er sjeldent jeg har sett Petter ligge så mye i front på en slik økt. Tidlig i sommer viste han veldig gode taker, sier Hegstad Krüger til Dagbladet.

- Jeg er spent på hvordan han blir til vinteren. Jeg tror det har vært bra for Petter å komme tilbake på landslaget og bra for oss å ha ham som en del av laget, mener langrennskometen.

I juli gikk Northug på en ny treningssmell etterfulgt av en ugunstig sykdomsperiode.

Iversens råd

Emil Iversen ber kompisen om å trene mer som han selv gjør.

- Petter hører mye på meg, men han vil ikke innrømme det. Jeg er et forbilde for Petter. Selv om ikke jeg har like mange gode resultater, så ser han den gode personen jeg er. Petter er heldig som har kommet på innsida og lært seg å kjenne meg. Da har jeg nok blitt et forbilde for ham. Han vil nok høre mer og mer på meg i framtida, sier Iversen til Dagbladet.

- Jeg har sagt det til Petter. Han må gjøre enda mer som meg. Jeg tror min treningsfilosofi passer Petter veldig godt. Dessverre gjør han stikk motsatt.

- Hvordan da?

- Han går hardt når han skal gå rolig og rolig når han skal gå hardt. Jeg gjør det motsatt. Det er problemet. Vi trenger ganske likt, men veldig ulikt også, når han gjør det på den måten, forteller Meråker-gutten.

- Hva legger du i det?

- Når vi skal gå tre timer rolig, vil plutselig Petter gå litt fort og legge inn spurter. Mens når det er intervall og vi skal gå raskt, går jeg fort og så går plutselig han roligere bak der. Petter har sin egen måte.

- Er det seriøst?

- Ja, han liker å spurte litt på langturer. Petter er litt leken. Men det er sikkert derfor han har blitt den løperen er. Samtidig blir han eldre han også. Petter begynner å nærme seg 40 år og burde legge av seg de greiene der, mener Iversen.

- Kroppen tåler ikke det samme lenger og responderer annerledes. Niklas har sagt det samme etter at han bikka 30 år. Nå har han blitt veldig porøs. Man tåler sikkert mindre og må passe enda mer på totalbelastningen. Det er det som er vanskelig og mange ikke klarer.

- Petter har vært en god lagspiller

Turvoll Fossli skryter av Northugs bidrag til laget etter comebacket.

- Jeg synes Petter har vært en god lagspiller og har vært med på å spille oss på laget bedre. Han har vært flink og en hyggelig kar. Det har ikke vært noen sure miner eller dårlig stemning, sier sprintesset til Dagbladet.

- Hvem har høyest toppfart nå?

- Johannes er vel den skarpeste. Så er vi andre ganske jevne like bak. Det er vanskelig å rangere, fordi det varierer på sprintøktene.

Selv tror Klæbo samholdet vil styrke samtlige utøvere.

- Petter og jeg har et bra forhold og snakker mye sammen. Det er ikke sånn at vi henger mye sammen i Trondheim, for da har vi begge mye annet å holde på med. Men når vi er på samling har vi og resten av laget et veldig godt samhold. Det tror jeg er en viktig suksessfaktor, sier Klæbo til Dagbladet.

Northugs siste rapport

Når det er sagt, er det få som klarer å lese Petter. Prestasjonene varierer mye på trening.

- Det varierer mye hvordan Petter ser ut på trening for tiden. Det kommer av at han er mye mer utålmodig enn for eksempel Finn-Hågen. Petter er glad i å pushe seg tidlig og kjenne etter hvordan han er, sier Arild Monsen til Dagbladet.

Da Petter Northug møtte pressen på samlingen i Molde i overgangen september til oktober, sa han følgende til Dagbladet om egen form:

- Hvordan ligger du an fysisk og psykisk?

- Psykisk, heldigvis bra. Fysisk skulle jeg gjerne vært veldig mye bedre. Jeg er nok litt på etterskudd. Jeg har vært i veldig god fysisk form på dette tidspunktet de to siste åra uten at det har hjulpet meg på vinteren. Jeg håper jeg kan bruke tida godt og holde meg sykdomsfri, slik at jeg kan være i OK form til sesongstart, sa Northug til Dagbladet.

- Når du får sykdomsperioder som varer over litt tid, så mister man litt av grunnlaget. Det tar litt tid å bygge det opp igjen på et bra treningsnivå, men jeg er på vei tilbake. Jeg trenger litt medvind sykdomsmessig hvis jeg skal få gjort en god nok jobb de siste ukene før sesongen.