Tour de Ski 2017

Landslagsledelsen slår alarm - frykter VM ryker for Northug

Petter Northug er fortsatt ikke i normal trening, nesten to måneder etter overtreningssmellen. Nå går VM-alarmen hos landslagsledelsen. 

SIST SETT HER: Petter Northug gikk over målstreken som 51. beste skiløper på ti kilometer fristil på Lillehammer i begynnelsen av desember. Siden har han ligget på sofaen.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SIST SETT HER: Petter Northug gikk over målstreken som 51. beste skiløper på ti kilometer fristil på Lillehammer i begynnelsen av desember. Siden har han ligget på sofaen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TOBLACH (Dagbladet): Samtidig med at Tour de Ski drar seg til og skandinavisk cup tester VM-løypene i Lahti, sitter fortsatt Petter Northug i sofaen hjemme i trøndelag.

Northug er fortsatt ikke tilbake i normal trening, nesten to måneder etter at han ifølge seg selv overdrev treningen i lavlandet etter høydeoppholdet i Val Senales like før sesongstarten.

Det eneste forsøket han har gjort i verdenscupen i år, begynte med en niendeplass på sprinten på Lillehammer, fortsatte med 51. plass på tikilometeren og endte med en biltur hjem mens de andre gikk jaktstart.

Så har alt handlet om å få tilbake overskuddet. Men i dag, altså nesten to måneder etter returen fra høyden, svarer fortsatt ikke kroppen til Northug som den skal.

Bekymring på landslaget

De blå lysene er allerede begynt å brenne i Norges Skiforbunds lokaler med tanke på VM i februar.

- Jeg er oppriktig bekymra. Men som jeg sier, jeg avskriver aldri Petter Northug. Så enkelt er det, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Han er jo fortsatt ikke i normal trening, så timeglasset begynner å renne ut. Men igjen, jeg avskriver aldri Petter, fortsetter han.

Det gjør ikke konkurrentene heller. Northug har lurt dem før med dårlige plasseringer i renn, for så å slå grusomt tilbake i mesterskapene.

13 VM-gull og 2 OL-gull har det blitt så langt. I Falun hentet han fire VM-gull alene.

- Jeg er ikke den beste. Petter Northug er den beste, og han er hjemme og forbereder seg til Lahti. Der vil han skinne i all sin prakt, sa Tour de Ski-leder Sergej Ustjugov til Dagbladet etter at han som første langrennsløper vant fire strake distanser i touren.

Ingen bekymring hos Northug

Når Dagbladet spør Northugs trener, Stig Rune Kveen, om han også begynner å bli bekymret for Lahti-VM, er svaret kontant:

- Nei!

Som regjerende mester i både sprint og på femmil har Northug to friplasser i mesterskapet. Han trenger med andre ord ikke å kvalifisere seg til de distansene for å kunne stille til VM-start.

Likevel har ikke Team Northug funnet noen forklaring på hvorfor det tar så lang tid å restituere seg denne gangen. Northug har tatt blodprøver, sjekket alt som kan sjekkes medisinsk, og til og med oppsøkt Snåsamannen Joralf Gjerstad for å finne ut av problemene.

Team Northug er over på sesongplan C etter alt trøbbelet.

Krisescenariet

Bekymringen hos landslagsledelen går på hva det er som gjør at det som i utgangspunktet var en liten overtrening tar så lang tid å rette opp.

- Stig Rune og Petter vet jo ikke svaret de heller. Det har vært sagt at det kan være akutt overtrening, men det kan også ha vært et virus i kroppen som de ikke har klart å avdekke. Det har vi opplevd mange ganger. Plutselig finner man spor av mykoplasma eller kyssesyke, eller et eller annet, nesten et år etterpå, sier Vidar Løfshus.

- Det var som Anders Gløersen i fjor. Han gikk på en smell i forbindelse med Tour de Ski og var ikke på beina før i august i høst. Det var først da han begynte å fungere skikkelig igjen. Det er veldig vanskelig.

- I verste fall kan Northug være ute i ett år?

- I verste fall, men vi håper nå ikke det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer