SMITTEFARE: Turnébussen til Petter Northug jr. står parkert ved siden av den svenske smørebussen under Tour de Ski i Toblach i Italia. Nå mener landslagsledelsen at Northug ikke bør sove i den før morgendagens 35-kilometer.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SMITTEFARE: Turnébussen til Petter Northug jr. står parkert ved siden av den svenske smørebussen under Tour de Ski i Toblach i Italia. Nå mener landslagsledelsen at Northug ikke bør sove i den før morgendagens 35-kilometer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Landslagsledelsen vil hindre at Northug bruker bussen

- Dette er ikke toppidrett, det er politikk, sier manageren.

TOBLACH / OSLO (Dagbladet): Petter Northugs «turnébuss» har fått stor oppmerksomhet siden skistjernen tok den med til Tour de Ski for å få best mulig oppladning før og under etappene.

Nå vil Norges Skiforbund hindre at Northug bruker bussen det kommende døgnet.

Etter planen skulle Petter sove i bussen i natt, for å få perfekte forberedelser til morgendagens viktige etappe fra Cortina til Toblach. Ved å sove i bussen kunne Northug våkne i Cortina, der starten går.

For noen dager siden ble imidlertid manager Lars Gilleberg rammet av sår hals, og dermed frarådet Skiforbundet at Northug benyttet bussen i forbindelse med gårsdagens sprint i Val Müstair og påfølgende transport til Toblach.

Nå har teamet rundt Northug jobbet på spreng for å desinfisere «luksusbussen», men Skiforbundets leger er ikke fornøyde.

Informert på sms - Petter ble informert per sms om legenes råd i 15-tida, de fraråder at han sover der i natt, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Er ikke det å dra det litt langt, på bakgrunn at en person har vært i bussen litt sår i halsen? Den er også vasket nå?

OPPRØRT: Lars Gilleberg - manager for Petter Northug - utenfor Team Northug-bussen i Toblach.

Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet
OPPRØRT: Lars Gilleberg - manager for Petter Northug - utenfor Team Northug-bussen i Toblach. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet Vis mer

- Det er umulig å få desinfisert en hel buss, man får ikke snudd på seter og slike ting, sier Løfshus.

- Vil Petter følge rådet?

- Det regner jeg med. Til syvende og sist er det hans valg, men hvis ikke må han være forberedt på å ta konsekvensene av det selv. Det er han som tar risikoen, sier Løfshus.

Dette vekker forundring i Northug-leiren. Manager Lars Gilleberg har ikke hørt noe om rådet fra Skiforbundets leger før Dagbladet forteller ham det utenfor Northug-bussen i ettermiddag.

- Helt på trynet - Hvis det stemmer, er det helt på trynet. Dette handler ikke om toppidrett lenger, det handler om politikk, sier Gilleberg.

- Hva legger du i det?

- Det orker jeg ikke å utdype nå, sier en tydelig opprørt Northug-manager.

VIKTIG: Petter Northug har ikke lagt skjul på at han mener busslivet er viktig for touren. Foto: Nils Petter Nilsson/Expressen
VIKTIG: Petter Northug har ikke lagt skjul på at han mener busslivet er viktig for touren. Foto: Nils Petter Nilsson/Expressen Vis mer

- Jeg er frisk som en fisk og har flyttet på hotell, understreker han.

- Synd bussen ble stengt i går, men skulle det skje var det kanskje den greieste dagen, skrev Petter Northug selv i sin blogg etter at bussen ble stengt i Val Müstair.

Denne gangen fører det altså til vesentlige større endringer i planene, hvis ikke Northug velger å trosse landslagsledelsens råd.