Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagslege sår tvil om forklaringer etter svensk dopingavsløring

- Det er veldig merkelig.

 VIL HA STØTTE:  Nicklas Bäckström sier selv at han ikke har noe å skjule etter gårsdagens dopingavsløring. Foto: NTB Scanpix
VIL HA STØTTE: Nicklas Bäckström sier selv at han ikke har noe å skjule etter gårsdagens dopingavsløring. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske hockeystjerna Nicklas Bäckström ble nektet å spille OL-finalen mot Canada i går. En kamp Sverige forøvrig tapte 3-0

Årsaken til dette er at svensken skal ha testet positivt på et stoff som er regnet som forbudt.

Allergi Pseudoefedrin, et sentralstimulerende stoff som er forbudt bare i konkurranser, ble funnet i Bäckströms A-prøve.

Det skal han ha fått i seg via en allergimedisin 26-åringen hevder å ha brukt i sju år.  Medisinen i seg selv er ikke ulovlig, men spilleren hadde for høye verdier.

- Jeg har absolutt ingenting å skjule. Jeg har brukt dette i flere år, og jeg har ikke gjort noe annerledes nå, sa Bäckström på en pressekonferanse søndag kveld. Han kjempet mot tårene. 

- Dette skulle vært min største kamp, og nå føles det for jævlig. Det gikk ikke rett for seg.

Tviler Men det er ikke alle som kjøper forklaringen til den svenske hockeyprofilen. Nå forteller Björn Waldebäck, lege på det svenske hockeylandslaget, at det er noe som ikke stemmer.

 USIKKER:  Lege på det svenske hockeylandslaget, Björn Waldebäck (t.v,), mener noe er muffens. Foto: NTB Scanpix
USIKKER: Lege på det svenske hockeylandslaget, Björn Waldebäck (t.v,), mener noe er muffens. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nicklas sier han bare har tatt én tablett om dagen. Det jeg ikke får til å stemme er hvordan én tablett kan gi den høye testverdien, sier han til svenske Aftonbladet, og fortsetter:

- Når du kommer over verdien er det noe som ikke stemmer. For meg virker det urimelig.

Legen fikk også spørsmålet om han trodde hockeyspilleren har tatt mer enn han først påsto:

- Det må dere spørre han om, vi er bare ansvarlig for medisinene vi gir utøverne. Men, det er veldig merkelig om alle snakker sant, sier Waldebäck.

Null støtte Sveriges trener Tommy Boustedt gikk i går raskt ut og støttet spilleren.

I går uttalte også Arne Ljungqvist seg om avsløringen. Han jobber i WADA, og er professor i medisin.

-  Stoffet er blitt diskutert i flere år. Det var borte fra dopinglista en periode, men så kom det tilbake. Grenseverdien er veldig høy, det er ikke en bagatell, sier Ljungqvist ifølge Expressen.

Sjefslege for det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, går enda lenger i sin dom over den svenske hockeyspilleren. Han hevder Bäckström har kjøpt pseudoefedrin i USA.

- Om det er en doktor som har reseptbelagt medisinen, er det umulig at verdien blir så høy. Han spiller i USA, og har vært i NHL lenge. Der kan man kjøpe stoffet hvor som helst. Han har sannsynligvis tatt stoffet rent, sier Seppälä til finske Huvudstadsbladet.

Hele Norges coronakart