LEGE: I en orientering som er lagt ut på siden til Norges Skiforbund skriver langrennslandslagets Fredrik Bendiksen at han imøteser en ekstern gransking av langrennslandslagets medisinbruk.
<div></div><div>
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix</div>
LEGE: I en orientering som er lagt ut på siden til Norges Skiforbund skriver langrennslandslagets Fredrik Bendiksen at han imøteser en ekstern gransking av langrennslandslagets medisinbruk.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Vis mer

Landslagslegen ser fram til ekstern gransking av medisinbruk

Langrennslandslagets Fredrik Bendiksen.

I en orientering som er lagt ut på siden til Norges Skiforbund skriver langrennslandslagets Fredrik Bendiksen at han imøteser en ekstern gransking av langrennslandslagets medisinbruk.

Han sier at landslagene helsescreenes årlig og at en del av denne rutinen er luftveistesting.

- Fra spesialist i lungemedisin får landslagslegene, ansvarlige for sine respektive landslag, tilbakemelding om testresultater og eventuelle behov for medisinering. Anbefalingene fra spesialist i lungemedisin danner grunnlaget for medisineringen av utøvere med «obstruktiv lungesykdom», et samleuttrykk for mange sykdommer som anstrengelsesutløst astma, allergisk astma, kroniske bronkitter og andre nedre luftveisinfeksjoner, skriver Bendiksen.

Han sier videre at normalt friske utøvere kan i løpet av en sesong pådra seg luftveissykdom, ofte etter en øvre luftveisinfeksjonsepisode, som etter individuell medisinsk vurdering trenger medikamentell behandling.

- Da er det landslagslegens medisinske vurdering som ligger til grunn for behandlingen. Disse rutinene er innarbeidet og kjent for helseteamet og lederne/trenerne. Utøvere skal vurderes av lege før medikamentell behandling igangsettes. I fall det er et enkelttilfelle hvor rutinene ikke er fulgt, er det uomgjengelig viktig å få korrigert dette, skriver Bendiksen.

Han sier også at det er tatt initiativ til et medisinsk seminar i oktober der temaet er behandling av luftveislidelser hos langrennsløperne.

- Vi kommer selvsagt til å invitere til bred internasjonal deltakelse på dette fagseminaret, orienterer landslagslegen.

(NTB)