Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Rekdal oppgitt over spillernes holdninger

Landslagslegender ut mot norske spillere: - Det er så mye baksnakking

André Bergdølmo mener trenerne har et stort ansvar for norsk fotballs svikt. Kjetil Rekdal krever først og fremst en holdningsendring hos spillerne.

KRITISK: Kjetil Rekdal mener det trengs en holdningsendring blant norske spillere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Kjetil Rekdal mener det trengs en holdningsendring blant norske spillere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

HAMAR (Dagbladet): I går tok André Bergdølmo et oppgjør med treningskulturen i norsk fotball og den manglende viljen og evnen til å utvikle oss i pakt med internasjonal fotball og skape en felles forståelse for hvordan pasningsspillet kan kommunisere og hvordan fotball bør utøves.

Den tidligere Borussia Dortmund- og Ajax-spilleren opplever imidlertid motstand fra mange norske trenere og at hans budskap ikke når fram. Tidligere Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener holdningen til norske spillere er et større problem. 48-åringen hevder hans generasjon viste helt andre holdninger enn dagens spillere.

- Det var mer vilje, ærgjerrighet og innsats før. Nå er det alltid andre sin skyld. Dårlig trener, dårlig bane, dårlige lagkamerater. Man skylder på alt mulig, sier Rekdal til Dagbladet.

- Hvorfor har det blitt sånn?

- Samfunnet har gjort det sånn og vi voksne har tillatt det. Niklas, sønnen min, er akkurat sånn. Han skylder på andre hvis han gjør det sånn. Han er min sønn, så man skulle ikke tro at det var sånn. Jeg er knallhard. «Slutt å klag på andre», sier jeg. «Tren mer og sørg for at dine prestasjoner blir bedre».

Rekdal opplever at det i norske klubber blir brukt mye tid på å kritisere bak ryggene til folk, i stedet for å opprettholde en åpen diskusjon.

- Det er så mye baksnakking. Jeg har sikkert sagt mye feil også, men jeg har i hvert fall sagt det midt i fleisen på folk. Jeg sier det direkte til den det gjelder. Det er mye som må tas tak i. Vi er veldig flinke til å prate om andre. Det er et stort problem for norsk fotball at folk ikke tør å stå for det de mener.

Faket sykdom for å unngå kamp

48-åringen kommer med flere eksempler på det han mener er feil med holdningen til dagens spillere:

- Hvis du setter deg ned med en ung spiller i dag, som skyter ballen på fjerde rad annenhver gang, klager han over lite spilletid. Da må du fortjene tilliten, sier jeg. Så skjerper han seg kanskje en uke, men avstanden er fortsatt stor. Han forventer belønning etter en ukes arbeid, men det er ikke nok. Da er prosessen er i gang. Da må man fortsette og jobbe knallhardt videre, forteller Rekdal.

- Det var en spiller som faket at han hadde vondt i magen for å stå over en andrelagskamp en gang. Da satte jeg ham ut av førstelaget neste gang. Da våknet han og jobbet steinhardt. Det var et nødvendig grep. Det er vanskelig å gjennomføre når media ligger tett på og blåser ut sånne grep. Det er derfor jeg mener spillerne har altfor stor makt. Trenerne må få tilbake makten.

Støtte fra Bergdølmo

Bergdølmo er ikke uenig i Rekdals budskap.

- Jeg er delvis enig med Kjetil. Hele samfunnet har skylden for det, ikke bare fotballen. Det er sånn det har blitt. Playstation-generasjonen får 40-50 000 kroner i konfirmasjon og er vant til å få alt i hendene, sier den tidligere norske landslagsbacken til Dagbladet.

- Selv er jeg mest opptatt av at forståelsen av fotball og hvordan den skal utøves. Her henger vi ekstremt lang etter resten av Europa. Det har skjedd gradvis, mener han.

Kritisk til maktendring

Spillernes makt er et stadig økende problem for trenerne. Spillerne protesterer seg til bedre økonomiske rammer og kontrakter.

- Elías Már Ómarssons agent ba om å få en bedre kontakt. Jeg forsøkte å jobbe for å få en bedre kontrakt, men fikk bare høre at jeg ikke likte ham. Da begynte han å klage over at han ville vekk. Da kommer det til et tidspunkt hvor man må satse på noen andre spiller, forteller Rekdal.

- Christian Grindheim klaget over at det trenes for hardt. Han er så bra at jeg sier at greit, bare sørg for å være kampklar du. Da får han heller roe ned intensiteten på øktene for å gjøre det som må til for at han skal være klar, men ikke klag over treninga. La de unge, sultne spillerne få banke på.

Ble flau da sønnen spilte i Belgia

Rekdal bruker sin egen sønn for å illustrere nivåforskjellen mellom Norge og andre land.

- Da Niklas var ti år, spilte han mot de som var elleve år og var en av de beste på banen hver gang. Da jeg var i Belgia, fikk han være med å spille der. Jeg tenkte han skulle klare seg bra der også. Det skjedde ikke, forteller han.

- Den andre dagen var jeg flau. Han var ikke borti i ballen. Det var som å se et lam mot store sauer. Han var bort i ballen fire ganger i løpet av en kamp. Når man ser det, skjønner vi hvordan vi ligger an i verden sammenlignet med alle andre nasjoner.

Lei av unnskyldninger

Overfor Dagbladet tar den tidligere Vålerenga-, Aalesund-, Lierse- og Kaiserslauten-treneren et kraftig oppgjør med norske spilleres holdninger.

- Nå hører vi bare unnskyldninger. Folk som klager over to poeng på spillerbørsen, for lite luft i ballene og feil posisjon. Vær så snill da, du har 90 minutter å gjøre det på. Da må du bruke den tiden. Ikke finne unnskyldninger. Spillerne må ta ansvar for egen utvikling og egne prestasjoner. Du kan ikke skylde på at du får sjansen. Den får du hele tiden. Du må vise deg frem på trening og kamp. Det er sjansen din, sier Rekdal.

- Man må ta rollen og vise seg frem. Pappa var rasende en gang jeg sentret til en på åpent mål, som bommet. Selv om jeg hadde skrå vinkel, mente pappa at jeg hadde større sjanse til å score. Man må ta ansvar. Hele greia gjennomsyres av at man skal ha bedre betalt, men gjøre mindre. Det er problemet.

Bergdølmo støtter deler av Rekdals budskap, men ikke alt.

- Problemet er ikke norske spillere, men norske trenere. De må lære spillerne hvordan fotball skal spilles. Det handler om fotballforståelse. Det nytter ikke å dra til Spania og komme hjem med rapporter om at de gjør det samme som oss, fordi de også spiller firkant, sier 45-åringen.

- Det handler ikke om hvilke øvelser, men hvordan man utøver dem. Det er trenernes oppgave å skape en felles forståelse for hvordan moderne fotball skal spilles. For 20 år siden var vi kanskje verdens beste nasjon til å organisere oss gjennom alle ledd. Men fotballen har utviklet seg mye siden da, mens vi har fastholdt på tankene om organisering og bestemte formasjoner. Det spiller ingen rolle om man spiller 4-4-2 eller 4-3-3. Det viktige er måten fotballen utøves på.

Etterlyser fotballforståelse

Bergdølmo rister oppgitt på hodet når han hører hvordan norske fotballtrenere analyserer hva som har gått galt i tapte kamper.

- Vi hører ofte at trenerne klager over at vi var for upresise i dag. Da må man gjøre noe med det. Da må man slå pasninger som ikke er bak deg, men som kommuniserer et tydelig budskap om hva du skal gjøre i neste trekk. En pasning til venstre fot betyr at du skal gjøre én ting, mens en pasning til høyre fot indikerer noe annet. På den måten er man hele tiden ett steg foran, forteller den tidligere Nederland- og Tyskland-proffen.

Han vet hva han snakker om. Han dro fra europeisk suksess i Rosenborg til totalfotball i Ajax. Da fikk han en vekker.

- Jeg trodde jeg var en god fotballspiller da jeg kom til Ajax og totalfotballen der. Det var jeg ikke. Men etter rundt tre måneder lærte jeg det. Det er det man trenger. Det er få norske trenere som kan dette. Ole Gunnar Solskjær er nok et av få unntak. Derfor er det vanskelig å få gjennomslag hos norske trenere, mener 45-åringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling