TROR IKKE PÅ STJERNEDUOEN: Niklas Dyrhaug og Finn-Hågen Krogh er helt sikre på at Martin Johnsrud Sundby, som her følges av Sjur Røthe på dagens trening, og Petter Northug ikke er i så svak form som de hevder.
TROR IKKE PÅ STJERNEDUOEN: Niklas Dyrhaug og Finn-Hågen Krogh er helt sikre på at Martin Johnsrud Sundby, som her følges av Sjur Røthe på dagens trening, og Petter Northug ikke er i så svak form som de hevder.Vis mer

Langrennssportens tabu

Landslagsprofilene tror Sundby og Northug lyver om formen: 
- Det er bullshit

Finn-Hågen Krogh og Niklas Dyrhaug tror overhodet ikke på Martin Johnsrud Sundby og Petter Northugs utsagn om at de er i dårlig form, i hvert fall ikke på Sundby.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug har nylig uttrykt til Dagbladet at formen ikke er på topp.

- Jeg blir definitivt ikke like suveren som i fjor. De andre har nok tettet det lille forspranget jeg tidvis hadde i fjor, og det kommer til å bli tøft å kjempe om pallen. Jeg er i brukbart slag, men mer varierende enn tidligere. Det har vært mange energilekkasjer i sommer og høst, som har gjort oppkjøringen langt ifra optimal, sa Sundby til Dagbladet forrige uke.

- Kroppen er OK, verken mer eller mindre. Hvis jeg får til noen skikkelig gode løp i vinter, skal jeg ta det som en stor seier etter alt som har skjedd. Jeg håper selvfølgelig at disse løpene kommer i Lahti.

Northugs svar til Dagbladet var enda mer defensivt.

- Jeg bommet totalt tidligere i sommer med for mye trening. Jeg slet med overbelastning og virus i flere uker, noe som fortsatt henger i, svarte Northug til Dagbladet.

TROR IKKE PÅ SUNDBY: Niklas Dyrhaug  mener Martin Johnsrud Sundby snakker seg kraftig ned. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TROR IKKE PÅ SUNDBY: Niklas Dyrhaug mener Martin Johnsrud Sundby snakker seg kraftig ned. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har også slitt med overvekt og motivasjon siden oppstarten i mai. Teknisk har det aldri vært dårligere, dessverre. KM-gull er innen rekkevidde hvis sykdommen slipper.

Samtidig la ikke trener Stig Rune Kveen skjul på at det bare var en sedvanlig Northug-spøk og at realiteten er stikk motsatt.

- Jeg har aldri sett ham bedre på dette tidspunktet av året. Han er et hakk foran nivået han var på før 2014/15-sesongen, og det endte jo ganske greit i Falun, sier Kveen.

- Det er bullshit

Men Sundby tuller ikke og begrunner sin usikkerhet med energilekkasjene han har slitt med i kjølvannet av astmasaken. Landslagskollegene som har fulgt Sundby på trening i høst, tror imidlertid ikke noe som helst på Røa-guttens hint om middelmådig form.

- Jeg tror ikke på det, nei, sier Niklas Dyrhaug til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Fordi det er bullshit, sier han og ler. Så begrunner han:

- Jeg har trent mange økter med Martin og vet at han er veldig sterk. Jeg mener han er like god som i fjor. Martin har vært veldig sterk på trening, men det er det mange andre på laget som har vært også.

TABU: Finn Hågen Krogh hevdet det er tabu å si at man er i god form på Beitostølen. Men Krogh sier det likevel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TABU: Finn Hågen Krogh hevdet det er tabu å si at man er i god form på Beitostølen. Men Krogh sier det likevel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er kanskje litt tabu

Finn-Hågen Krogh forteller at han kan tro på at Northugs form ikke er på topp, men ikke på Sundby.

- Nei, det tror jeg ikke på. Petter kan jeg tro på. Han er litt som meg. Etter en tung treningsuke kan vi bli veldig slitne. Men ingenting biter på Martin. Han er i god form hele tiden, sier Krogh til Dagbladet.

- Det kan ikke tenkes at energilekkasjene har svekket ham?

- Det er mulig det, men det jeg har sett i høst, har vært bunnsolid som alltid. Jeg er sikker på at han kommer til å gå fort fra første skirenn. Vi puster ham i nakken og vil slå ham, så han må gå fort. Men jeg tror Martin kommer til å bli en ener også denne sesongen.

Krogh er imidlertid offensiv og en av få som tør å si at formen er god.

- Det er kanskje litt tabu å si her på Beitostølen, men skal jeg være ærlig, har jeg vært i grei form i det siste. Det er uvant å si det før sesongåpningen. De fleste går og sier at de er i dårlig form. Vi får se hvordan det slår ut, sier 26-åringen, som drømmer om å slå Sundby i verdenscupen sammenlagt.

-Det er ikke umulig hvis jeg tar en del poeng på Martin i sprint, men da må jeg lykkes i Tour de Ski. Der er Martin stor favoritt.

På dagens pressekonferanse på Beitostølen svarte Sundby følgende til Dagbladet på Dyrhaugs og Kroghs påstand:

- Jeg snakker meg ikke bevisst ned. Det er ikke en karakteristikk jeg kjenner meg igjen. Jeg vil si at jeg er ærlig. Sesongoppkjøringen har vært god, men jeg har fått mer bank på trening enn tidligere. Om det er fordi jeg de andre har litt bedre eller jeg dårligere, vet jeg ikke. Jeg er spent, sier Sundby til Dagbladet.

Vinterens favoritter

Sundbys store mål er femmila i VM i Lahti. Heller ikke Dyrhaug er redd for å dele sesongens mål.

- Målet er VM-medalje individuelt, stafettgull og topp seks Tour de Ski. Jeg hadde en veldig bra sesong i fjor, men vil bli bedre i år, varsler Dyrhahug.

- Finn har rett i at det er tabu å si at man er i bra form. Mange snakker seg ned. Det er få som sitter og sier at de er i form. Jeg tror de fleste er veldig spente på hvordan de ligger an.

Sundby tror hans lagkompiser vil bli tøffe å slå denne sesongen.

- Jeg har hatt en helt annen mental inngang på denne sesongen enn alle andre sesonger, og de store målene har ikke vært så framtredende i tankene som tidligere. Bare i mitt eget lag, på allroundlandslaget, er det tre-fire gutter som har tatt store steg siden i fjor. Det blir gøy å se hvilken betydning de stegene vil få på resultatlistene, sier langrennsprofilen.

- Hvor mange treningstimer ligger du på denne sesongen sammenliknet med tidligere år?

- Jeg er ikke så opptatt av antall timer, de blir et resultat av gjennomføring av den treningen jeg tror gjør meg bedre. Det er det som er viktig: å bli litt bedre for hver økt. Treningsvolumet ender stort sett opp med å bli ganske høyt, siden jeg har mye å trene på, sier Sundby.

Av utlendinger frykter Dyrhaug disse mest:

- Maurice Manificat, Dario Cologna, Sergej Ustiguov og Calle Halfvarsson blir nok de sterkeste utlendingene i år. I tillegg er jo Johan Olsson tilbake. Det blir spennende å se. Vi trenger Sverige tilbake i toppen, sier Dyrhaug.

Knirkefritt for Northug

Selv om Northug spøker bort sin egen formstatus, varsler trener Kveen at storformen er i anmarsj.

- Petter er veldig avslappet og godt forberedt. Han har unngått sykdomsproblemene han hadde i fjor, bortsett fra 5-6 dager før Toppidrettsveka i august. Petter har hatt kontinuitet i treningshverdagen og trent meget bra, har Kveen tidligere sagt til Dagbladet.

Northugs humoristiske svar i en rekke intervju med Dagbladet i høst er et annet sikkert formtegn. At Mosvik-ekspressen har unngått utenomsportslig støy og havnet i skyggen av dopingsakene, er heller ingen sportslig ulempe.

- Det er en fordel at det er mindre støy rundt oss, men det er ingen fordel for skisporten. Det er leit, men vi merker at det er mindre mas og fokus rundt Petter denne sesongen. Det er greit det, sier Kveen.