SATSER SELV: Pål Golberg på Krossbu Turiststasjon Sognefjellet , der han med  egne midler finansierer satsningen etter at han ble vraket fra landslaget . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SATSER SELV: Pål Golberg på Krossbu Turiststasjon Sognefjellet , der han med egne midler finansierer satsningen etter at han ble vraket fra landslaget . Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Landslagsprofilene vil starte eget langrennslag etter vrakingen

Golberg og Jespersen.

SOGNEFJELL (Dagbladet): Pål Golberg var langt nede etter at han mistet landslagsplassen etter forrige sesong. Golberg fikk beskjed om at han ikke kom til å få fornyet tillit allerede under NMs andre del på Beitostølen i april, men brukte mange uker på å forsone seg med avgjørelsen. 

Da Dagbladet snakket med Golberg etter at vrakingen av ham ble offentlig i mai, la han bredsida til mot skiforbundet. 

- At de ikke har nok penger, er bare tull. På den ene siden skryter man av mangedobling av budsjettet. På den andre siden har man ikke råd til å beholde antall landslagsplasser. Jeg forstår ikke hvorfor man skal endre en suksessoppskrift og kutte én plass. Jeg tror ikke landslaget blir bedre av det. Og for min del var det fort den ene plassen som gjorde at jeg havnet utenfor landslaget, sa Golberg, og røpet i samme slengen at han ikke kom til å gi seg som langrennsløper av den grunn. 

Denne uka, mens landslagene kjører sin tradisjonelle sommerstart på Sognefjell, er Golberg også ute i de samme løypene. I en hytte lenger ned i lia bor han sammen med andre langrennsløpere som står utenfor landslag. Sammen prøver de seg på å starte opp noe på egenhånd. 

- Foreløpig er det ikke noe som er klart, men vi er jo noen som står utenfor lag nå, som er her på samling sammen. Vi jobber litt for å få til ting sammen, sier Golberg til Dagbladet. 

- Dere skal lage et helt nytt lag?

- Ja. Om et par uker vet jeg veldig mye mer. 

Sammen med Chris Jespersen, Morten Eide Pedersen og Andreas Myran Steen skal Golberg lage en slagkraftig kvartett. Samtlige har ambisjoner om å slå tilbake i vinter. 

Ambisjoner
For Golbergs del handler det først om fremst om en VM-plass i Lahti i februar.

- Jeg har ikke noe mindre ambisjoner selv om jeg ikke er på landslaget, sier Golberg, som tror det er mulig å lykkes også på egenhånd. 

- Sammen besitter vi mye kunnskap så vi kan få det til på egenhånd. Men jeg merker jo nå, etter å ha vært en del av et landslagsregime i åtte år, at man mister en del ting man ikke tenker på. Det er litt mer jobb, men det er jo bare utviklende å få mer ansvar for seg selv.
 
- Plutselig må du bestille steder å bo selv?

- Ja, det er jo en ting. Og helt ned til ting som energibarer, sportsdrikker og å smøre ski. Man får jo sydd puter under armene på landslag, og det er deilig det, men det gjør jo ikke noe å få ansvar for det selv heller. Det er ikke sikkert det kommer til å skade noen, smiler han.

Løperfondet er redningen
Også sesongforberedelsene hans bærer preg av at han har vært med på dette før. I løpet av sommeren og høsten skal han ha tre høydesamlinger for å forsøke å finne tilbake til følelsen som ga ham tre verdenscupseire i OL-sesongen 2014.

- Det er dyrt å være på tre ukers høydesamling i Livigno. Bruker du oppsparte midler på dette?

- Ja, du kan jo si det. Vi har jo et løperfond som er penger jeg har opptjent. Hvis jeg sender inn alle utgiftene jeg har hatt til denne samlinga i Livigno så kan jeg ta ut pengene skattefritt av fondet. Da er det utgift til inntekts erhvervelse, så sånn sett er det mye billigere enn om jeg ikke hadde hatt en sånn ordning. Men det er jo penger, det er jo det, og det er penger jeg kunne ha brukt til noe annet om jeg fortsatt hadde vært på landslaget. Men jeg har planlagt dette ut i fra at jeg vil være best mulig forberedt til sesongen starter i november, sier Golberg.