Landslagssjef Løfshus skremt av Wada-rapporten: - Man kjemper kanskje mot overmakta

Likevel ikke overrasket.

SKREMT, MEN IKKE SJOKKERT: Landslagssjef Vidar Løfshus om den russiske dopingskandalen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREMT, MEN IKKE SJOKKERT: Landslagssjef Vidar Løfshus om den russiske dopingskandalen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Russisk friidrett levnes ingen ære etter at den Wada-oppnevnte kommisjonens knusende rapport avslører statlig innblanding i antidopingarbeidet, korrupsjon, underslag og juks over hele den russiske linja. 

- Jeg er vel egentlig ikke sjokkert. Samfunnet der er skrudd sammen på en merkelig måte, sier den norske landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, til Dagbladet.

Det begynner å bli noen år siden, men en gang i tiden herjet dopede russere med norske langrennsløpere også. Den tida har de fleste trodd har vært over nå, men når Wada-kommisjonen forteller hvordan den russiske sikkerhetstjenesten FSB kontrollerte antidoping-laboratoriet under vinterlekene i Sotsji i 2014, er det som et gufs fra en svunnen tid.  

- Vi har alltid skjønt at det har vært en kobling mellom idretten og staten i Øst-Europa. Det har vært viktig å vise seg fra sin beste side, å gjøre nasjonen stolt, og det henger igjen fra den tida. Det ligger fortsatt vanvittig mye prestisje i å arrangere disse mesterskapene der, sier Løfshus.

I Sotsji lå det altså såpass med prestisje at dopinglaben ble kontrollert under lekene. Men så endte da også Russland opp med å bli mestvinnende nasjon i sitt eget OL.

Med 13 gull og uten en eneste dopingavsløring.

Løfshus er svært forsiktig med å uttale seg om han tror russisk langrenn er like hardt rammet som friidretten, men han legger ikke skjul på at han forventer at Wada rydder ordentlig opp i det rådende antidopingkaoset i Russland.

Og så syns han det er litt merkelig at ikke Wada underveis har fanget opp noe av det som nå avsløres. 

- Når statsmakta kommer på banen er det kanskje enkelt å si at Wada burde sett det tidligere, men man kjemper kanskje mot overmakten her, sier Løfshus. 

- Det er litt skremmende med tanke på antidopingarbeidet.