REVANSJESUGNE: Fanny Welle-Strand Horn og de andre norske skiskytterjentene har ikke hatt en topp sesong. Men det gjør dem ekstra revansjesugne til neste sesong, der høydepunktet er VM på hjemmebane, sier landslagssjef Per Arne Botnan (til høyre). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REVANSJESUGNE: Fanny Welle-Strand Horn og de andre norske skiskytterjentene har ikke hatt en topp sesong. Men det gjør dem ekstra revansjesugne til neste sesong, der høydepunktet er VM på hjemmebane, sier landslagssjef Per Arne Botnan (til høyre). Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Landslagssjefen: - Vi er ikke helt der vi ønsker å være

- Samling i bånn, mente NRK-kommentator.

(Dagbladet): Da skiskyttersesongen i går satte punktum med fellesstart for kvinner og menn i russiske Khanty-Mansisk, var det også et punktum for det som har vært en sesong som har vært under pari for de norske skiskytterne.

På herresiden var Johannes Thingnes Bø vår jevnt beste på en femteplass sammenlagt i verdenscupen. Det er første gang siden 1995/1996-sesongen at en norsk herreløper ikke er blant topp tre. På kvinnesiden var Tiril Eckhoff vår beste som nummer elleve.

- Det er samling i bånn for norsk skiskyting. Det bør det i alle fall være, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith etter det skuffende herrerennet på lørdag.

Også NRK-ekspert Halvard Hanevold konstaterte overfor kanalen at årets sesong har vært skuffende, og fra den tidligere skiskytteren er beskjeden klar: Alt må forbedres.

Selv om gutta nylig sanket flest medaljer i VM i Kontiolahti (dog kun ett gull), ser det mørkere ut på kvinnesiden. Realiteten er at de norske håpene har slitt med å fylle skoene til Tora Berger etter at hun la opp etter forrige sesong.

- I forhold til målsettingen denne sesongen, er vi ikke helt der vi ønsker. Vi skulle være beste nasjon i VM, sier landslagssjef Per Arne Botnan til Dagbladet.

VM-skuffelse Sesongen startet bra for de norske jentene, frontet av Tiril Eckhoff. Hun vant sprinten i verdenscupåpningen i Østersund, og fulgte på med to pallplasser før nyttår. På nyåret, i Ruhpholding, ble hun nummer tre på den samme sprinten Fanny Welle-Strand Horn gikk hen og tok sin første verdenscupseier.

Det er ingen tvil om at vi er godt vant her i Norge, og VM ble en skuffelse. Der ble Tiril Eckhoff beste norske kvinne på sprint, jaktstart og fellesstart, med henholdsvis 19, 18. og 16. plass. På normaldistansen var det Elise Ringen som ble beste norske løper på en 32. plass.

- Målet for jentene var å kjempe om medalje i alle individuelle løp, og det gjorde vi ikke. Vi er ikke helt der vi ønsker. Vi satte en offensiv målsetting, og det skal samtidig sies at det var mange VM-debutanter på laget. Det er god læring for mange. Men resultatene og lærdommen må vi bare ta med oss og gjøre grep etter evalueringen, sier landslagssjef Per Arne Botnan til Dagbladet.

Denne uka venter NM i skiskyting, før det blir en evaluering av sesongen. Det gjelder både løpere, trenere og smørere.

For godt vant? Da herretrener Egil Gjelland under VM fikk spørsmålet hvor bra et VM med kun ett gull egentlig er, svarte han at vi er blitt litt kravstore. Nordmenn forventer gull, gull og gull.

- Er vi for godt vant?

- Nei, det synes jeg ikke, sier Botnan.

- Vi må lage en målsetting ut fra de løperne vi har å stille med, og det laget vi har nå er veldig ungt. Vi må gi dem litt tid. Tora (Berger) la en lang karriere bak seg der hun ble virkelig god langt uti. Vi må tenke slik med de andre også, og gi dem tid til å prestere.

Men landslagssjefen legger til at sesongens resultater fyrer ekstra oppunder revansjelysten. Neste sesong er VM på hjemmebane i Holmenkollen det store målet.

- Sånn er det for hele laget. Som helhet ønsker vi å være bedre. Vi har fått en påminnelse om at det er en tøff sport der mange kjemper i toppen og det bare blir jevnere og jevnere. Det trigger alle, både løpere, trenere og smørere. Alle må ta tak og gjøre en bedre innsats neste år slik at vi hever oss opp og viser hvor vi skal være, sier Botnan til Dagbladet.