OPTIMIST:
 Landslagssjef Vidar Løfshus tror sesongen skal gå bra uten Petter Northug.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPTIMIST: Landslagssjef Vidar Løfshus tror sesongen skal gå bra uten Petter Northug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Landslagssjefen: - Vi klarer oss fint uten Northug

Legger skylden på Coop.

(Dagbladet): Petter Northug får ikke konkurrere i verdenscupen til vinteren. Det kom frem tidligere i dag.

I de respektive kommentarfeltene er det mange som gremmer seg over den beslutningen og tror det kan bli en svak norsk vinter resultatmessig.

Landslagssjef Vidar Løfshus er imidlertid ikke av den oppfatningen.

TRIST: Landslagstrener Trond Nystad synes det er veldig synd at Petter Northug ikke får gå verdenscup til vinteren.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRIST: Landslagstrener Trond Nystad synes det er veldig synd at Petter Northug ikke får gå verdenscup til vinteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Først og fremst synes jeg det er beklaglig og veldig synd. Men vi klarer oss fint uten Petter også. Det har egentlig ikke så stor betydning for planene våre, forteller Løfshus til Dagbladet.

- Vi må heller ikke glemme at det først og fremst er i mesterskap Northug har vært så god de siste årene. I verdenscupen er det andre nordmenn som har vært vel så gode, og til vinteren er det tross alt ingen mesterskap, minner landslagssjefen om.

- Nå må Northug  krype til korset og selv ta initativ om håpet om å gå verdenscup til vinteren skal leve?

- Ja, det ligger i kortene at han må gjøre det. Vi kommer ikke til å ta mer initativ nå. Vi ga ham et godt tilbud.

Legger skylden på Coop Samtidig synes han det er trist at partene aldri kom til enighet. I likhet med Norges Skiforbund legger Løfshus mye av skylden på Northugs private sponsor, Coop.

- Vi har hatt en god dialog med Petter og vært enige om mye. Sist jeg snakket med ham, var han fornøyd med den sportslige friheten han har fått. Jeg er veldig overrasket om det har forandret seg siden da. Dermed er det nok de kommersielle hensynene som har ødelagt her. Og der er det nok Coop som har presset på, tror Løfshus.

Det samme er også Skiforbundet tydelige på i sin pressemelding.

- Norges Skiforbund er svært overrasket over at Coop utfordrer den norske landslagsmodellen, en modell som har som mål å sørge for at Norge skal være en nasjon av skiløpere, men også verdens beste skinasjon. Coop utfordrer norsk idretts lover, og dermed fellesskapet i norsk idrett, skriver Skiforbundet.

- Det er veldig trist og synd Landslagstrener Trond Nystad hadde ikke fått med seg nyheten da Dagbladet ringte ham, men legger ikke skjul på at han synes det hele er trist.

- Det er veldig synd at løpere som er sportslig kvalifisert ikke får representere Norge i mesterskap. Det er sikkert gode argumenter fra begge parter. Jeg kjenner ikke prosessen godt nok, sier Nystad til Dagbladet.

- Men selvfølgelig skulle vi gjerne hatt med Petter i verdenscupen til vinteren. Vi ønsker jo å ha med alle våre beste.

Nystad snakket med Northug på treningsleier i Livigno nylig.

- Da var Petter i godt humør og klar for en ny sesong. Det er veldig synd at han ikke får gå verdenscup. Petter har helt spesielle ferdigheter. Vi får håpe partene blir enig ved neste korsvei, sier landslagstreneren.

- Selv om Marit Bjørgen og Petter Northug ikke går verdenscup til vinteren, skal vi bite godt fra oss. Heldigvis er det mange gode skiløpere i Norge, påpeker Nystad.