BEKYMRET: Den spanske landslagssjefen Vicente del Bosque er bekymret foran kvelden oppgjøre mellom Real Madrid og Barcelona. Han er redd for skader og krangler spillerne sine imellom nå som det er mindre enn to måneder igjen til VM starter i Brasil. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Den spanske landslagssjefen Vicente del Bosque er bekymret foran kvelden oppgjøre mellom Real Madrid og Barcelona. Han er redd for skader og krangler spillerne sine imellom nå som det er mindre enn to måneder igjen til VM starter i Brasil. Foto: NTB ScanpixVis mer

Landslagssjefen er redd El Clásico skal ødelegge VM for storfavoritten

Barca forbereder seg med rugby(!)-trening.

• Følg Barcelona-Real Madrid i vårt Fotballstudio fra 21.30

(Dagbladet): I kveld er det duket for storoppgjør i Spania når Barcelona og Real Madrid barker sammen til finale i Copa Del Rey på Camp Nou.

Tradisjonelt sett pleier ikke dette å bli en kjedelig affære, ei heller finspilt. Og mye kan tyde på at også kveldens kamp blir en krig.

Barcelona ladet nemlig opp med en runde rugby på gårsdagens trening.

- Det kommer til å bli hett Etter at José Mourinho forlot Spania til fordel for Chelsea og Stamford Bridge, har ting riktignok roet seg noe. Men den spanske landslagssjefen Vicente del Bosque er fortsatt bekymret.

Han er redd for at hatet mellom de to klubbene skal ødelegge samholdet i VM-troppen hans.

HARDE TAK: Lionel Messi og de andre Barcelona-spillerne ladet opp til dagens El Clásico med å spille rugby på treningsfeltet i går. Foto: REUTERS/Gustau Nacarino
HARDE TAK: Lionel Messi og de andre Barcelona-spillerne ladet opp til dagens El Clásico med å spille rugby på treningsfeltet i går. Foto: REUTERS/Gustau Nacarino Vis mer

- Det kommer til å bli hett, det er ikke til å komme unna. Men jeg håper at vi får se en kamp uten konflikter og episoder. VM er jo rett rundt hjørnet, sier han.

Det var den samme historien tilbake i 2011. Den gang ble det spilt hele fire (!) El Clásico-oppgjør på 18 dager, og begeret rant over for både noen og enhver.

- Jeg er bekymret over det jeg ser skje mellom mine spillere, og jeg er redd for at det skal påvirke stemningen i landslagsgarderoben, sa Del Bosque den gang.

• Sjekk hva Dagbladets odds-ekspert tenker om kveldens kamp

132 gule kort Vi må faktisk helt tilbake til nettopp 2011 for å finne forrige gang de to spanske storhetene møttes i cupfinalen. Den gang avgjorde Cristiano Ronaldo i ekstraomgangene og kampen så (naturligvis) åtte gule og ett rødt kort.

Noen gjentakelse av det oppgjøret får vi derimot ikke i kveld. Ronaldo er nemlig uaktuell for kampen grunnet en skade. Det samme er Barcelonas foretrukne sisteskanse Victor Valdes og Gerard Pique.

Kjedelig blir det imidlertid neppe om man skal ta hensyn til historien. På de siste 20 oppgjørene mellom de to lagene har det blitt delt ut imponerende 132 gule og 10 røde kort. Det gir et snitt på 6,6 gule og 0,5 røde kort per kamp.

«Høydepunktet» i denne samlingen kom den 17. august 2011 i supercup-finalen. I løpet av sluttminuttene ble både Marcelo, Mesut Özil og David Villa utvist, og da hadde kamplederen allerede rukket å trekke åtte gule kort opp av lomma.

Grisehode og stående applaus Kampene er kjent for høy temperatur, både på og utenfor banen. En av de mest kjente episodene var da Luis Figo kom tilbake til Nou Camp som Real Madrid-spiller. En tilskuer kastet et grisehode ut på banen da han skulle ta corner.

Hyggeligere gester var det da Ronaldinho kanskje gjorde sitt livs kamp borte mot Real Madrid i 2005. Brasilianeren ble den andre Barcelona-spilleren i historien som fikk stående applaus på Santiago Bernabeu. Den første var Diego Maradona.

Kampene har også sterke politiske undertoner. Real Madrid var Francos klubb, diktatoren som tok makta i Spania etter den blodige borgerkrigen som varte fra 1936 til 1939. Barcelona var episenteret for motstanden mot Franco under borgerkrigen og Francos soldater skal ha myrdet Barcelonas president.

Etter borgerkrigen ble det katalanske språket og flagget forbudt, blant annet ble det fjernet fra Barcelonas drakter. Fotballklubben ble det store symbolet i Katalonia på motstanden mot Franco-regimet og Camp Nou et av få steder man kunne snakke katalansk offentlig.

• Følg Barcelona-Real Madrid i vårt Fotballstudio fra 21.30

VENTET: Den spanske avisa El Mundo Deportivo hevdet tilbake i 2012 at José Mourinho ventet på dommeren i Camp Nous parkeringsanlegg for å gjøre det helt klart hva han synes om kamplederens innsats. Foto: AFP PHOTO/LLUIS GENE/NTB SCANPIX
VENTET: Den spanske avisa El Mundo Deportivo hevdet tilbake i 2012 at José Mourinho ventet på dommeren i Camp Nous parkeringsanlegg for å gjøre det helt klart hva han synes om kamplederens innsats. Foto: AFP PHOTO/LLUIS GENE/NTB SCANPIX Vis mer